FED'e 'sürprizler yapmayın' önerisi

Babacan, FED'in karar alırken diğer ülkeleri de dikkate alması ve politikalarını önceden paylaşması gerektiğini söyledi

Abone ol

SİDNEY - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Avustralya'da katıldığı G-20 Bakanlar ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı'nda gazetecilerin sorularını cevapladı. 

Başbakan Yardımcısı Babacan, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin koordineli hareket etmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED)  bu konudaki icraatlarıyla ilgili bir soru üzerine ABD Hazine Bakanı Jack Lew ile yarın bir araya geleceklerini hatırlatarak, bir önceki FED Başkanı Ben Bernanke'ye söylediği şu sözleri aktardı: 

"İşler yavaş yavaş toparlanmaya başlıyor, dolayısıyla sizin de para politikalarında normale dönmeniz gerekecek ama ne zaman ve nasıl normale döneceğinizi mutlaka önceden açıklayın, şeffaf olun, sürprizler yapmayın ki diğer ülkeler de kendi politikalarına bu şekilde yön verebilsin ve uyum sağlayabilsinler" 

"Atacakları adımları ilan etmelerinde fayda görüyoruz"

FED'in para politikalarını değiştireceğini açıkladığını fakat bu konuda tarih verilmediğini belirten Babacan, "Dolayısıyla uzunca bir süre piyasalarda çok ciddi miktarda bu speküle edildi. Hem ne zaman ne kadar azaltılacağı şeklinde likiditenin miktarı speküle edildi hem de zamanlaması speküle edildi. Ta ki 18 Aralık'ta ilk adımı atana kadar. Tabii bu bizim arzu ettiğimiz bir tablo değil. Mümkün olduğunca öngörülebilir bir şekilde atacakları adımları ilan etmelerinde fayda görüyoruz doğrusu" şeklinde konuştu. 

Bazı ülkelerinin "ABD Merkez Bankası adım atarken diğer ülkeleri dikkate alsın" beklentisine ABD'nin de "Biz öncelikle kendi ekonomimize bakarız" şeklinde cevap verdiğini hatırlatan Babacan, her iki görünüşün de kendi başına doğru olmadığına işaret ederek, "daha orta yolu bulan bir yaklaşımın" doğru olduğunu düşündüklerini söyledi. 

"FED, yalnız kendi ekonomisini düşünmemeli"

Babacan, "ABD Merkez Bankası tabii ki kendi ekonomisini düşünecek, kendi enflasyonunu düşünecek ama artık finans, ticaret kanalı ile birbirine kenetlenmiş böylesine bir dünyada da hiçbir ülke izole bir şekilde yaşamıyor, her ülkenin attığı adım diğer ülkeyi etkileyebiliyor. Dolayısıyla kendini düşünsün ama başka ülkelere de baksın ve bunlar konuşulsun" dedi. 

"Önemli olan dünya ekonomisinin bir bütün halinde iyileşmesi. Bir bütün halinde iyileşmedikten sonra sadece bir bölge iyileşmiş diğer bölgelerde problemler var, bu sonuç vermiyor" diyen Babacan, "benim halim iyi diğerleri beni ilgilendirmez" yaklaşımının doğru olmadığını vurguladı. 

Türkiye, G-20 zirvesine ev sahipliği yapacak mı?

Babacan, 2015 G-20 zirvesine evsahipliği yapıp yapmayacağı sorusuna da Türkiye'nin G-20 Dönem Başkanlığı'nın, kişilerden bağımsız olarak onur duyulması gereken bir konu olduğunu söyledi. 

Genel seçimlerin 2015 ortasında yapılacağını hatırlatan Babacan, zirvenin seçimden önce mi yoksa sonra mı yapılacağı konusunda henüz bir takvim belirlenmediğini dile getirdi. Babacan, "Biz kurumsal olarak bakıyoruz bu Türkiye'nin projesi. Kim olursa olsun Türkiye'nin başarısı" şeklinde konuştu. 

2024 KPSS ÖABT sınav soruları ve cevapları erişime açıldı CHP'de olağanüstü kurultay tarihi belli oldu Milli boksörümüz Hatice Akbaş finalde İsrail Gazze'de iki okulu vurdu: 25 ölü Papa'dan çatışmaların yayılmaması çağrısı