ECB kararı kısa vadede Türkiye’ye faydalı
Başbakan Yardımcısı Babacan, "Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikaları Türkiye için kısa vadede en azından faydalıdır" dedi.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yıl Türkiye’nin kırılganlıklarının azaldığını belirterek, “Eğer petrol fiyatları böyle yıl boyu düşük kalmaya devam ederse, yüzde 5’lik bir enflasyon bile 2015 yılı içerisinde mümkün olabilecek gibi görünüyor” dedi.
İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen Dünya Ekonomi Forumu’nda (WEF) AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Babacan, bahar aylarında enflasyonda yüzde 6’ya gerileme ihtimalinin yüksek göründüğünü anlattı.
"Hatta eğer petrol fiyatları böyle yıl boyu düşük kalmaya devam ederse, yüzde 5’lik bir enflasyon bile 2015 yılı içerisinde mümkün olabilecek gibi görünüyor" diyen Babacan, petrol fiyatlarına bağlı olarak yıl sonuna geldiğinde yüzde 5’lik bir rakamın görülmesinin hayal olmadığını, petrol fiyatları bu seviyede kalsa dahi yüzde 5’lik bir rakam sürpriz olmayacağını kaydetti.
Türkiye ekonomisinin kırılganlıklarının bu yıl içerisinde geçen seneye kıyasla azalmasının beklendiğine dikkati çeken Babacan, cari açığın iyileştiğini ve 2013’ü yüzde 7,9’la kapattıklarını, ardından 2014 yılını yüzde 5,6-5,7 gibi oranla tamamlamış olacaklarını söyledi.
Babacan, "Kaldı ki bu yıl için daha düşük rakamlar öngörülüyor. Dolayısıyla cari açıkta daha iyi bir noktada olacağız. Büyümenin de özellikle bu petrol fiyatlarından olumlu etkilenmesi mümkün” dedi.
Ali Babacan, şöyle devam etti:
“Seçimlerden başarıyla çıktık. İlk defa Cumhurbaşkanımızı halkın oyuyla seçtik. Önümüzde bir genel seçim var. Türkiye’nin önünde artık beklediği bir takvim yok. Şimdiye kadarki kamuoyu yoklamaları da oldukça iyi şeyler gösteriyor. Dolayısıyla 2015 yılının daha sakin bir yıl olmasını bekliyoruz. Ekonomide de her anlamda 2014’de göre daha iyi bir yıl olmasını bekliyoruz. Büyümede de enflasyonda da cari açıkta da 2015, 2014 yılına göre daha iyi yıl olacak.”
“Merkez Bankası’nın adımları isabetli”
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB), ihracat reeskont kredilerinin kapsamının genişletildiğini duyurmasını da değerlendiren Babacan, bunların hepsinin Türkiye için gerekli ve isabetli adımlar olduğunu ve desteklediklerini anlattı.
"Daha önceden kendileriyle görüşmüştük zaten. Sayın Başbakanımızın bilgisi dahilinde konuştuğumuz konular" diyen Ali Babacan, Merkez Bankası’nın adımının ama aynı zamanda turizm sektörünü etkilediğini dolayısıyla bunların hükümetle istişare halinde yapılmasının doğal olduğunu söyledi.
Babacan, "İyi adımlar. İhracatçılarımıza yaptığımız destek gibi artık turizmcilerimize de Merkez Bankası kaynaklı uygun şartlı fon desteği bundan sonra verilmiş olacak” dedi.
Merkez Bankası’nın düşük maliyetli finansman sağlamasının büyümeye de faydası olacağının altını çizen Babacan, “Turizm sektöründe bu yıl Rusya kaynaklı bir miktar gelen turistlerin sayısında azalması, ya da gelen turistlerin daha az para harcaması gibi sorunlar olabilir. Merkez Bankası’nın başta aldığı bu kararlar turizm Türkiye’ye döviz kazandırabilen bir sektör olduğu için isabetli” diye konuştu.
“ECB kararı kısa vadede Türkiye’ye faydalı”
Avrupa Merkez Bankası'nın varlık alımına ilişkin soru üzerine Babacan, şu yanıtı verdi:
“Bize olan etkisi olumlu olur. Avro daha bol ve daha ucuz olacak demektir. Avrupa Merkez Bankası’nın aldığı karar o. Biz cari açığı olan ve cari açığının finansman ihtiyacı olan bir ülke olarak, ABD Merkez Bankası’nın sıkılaştırmaya gideceği bir yılda, Avrupa Merkez Bankası’nın genişlemeci politikaları Türkiye için kısa vadede en azından faydalıdır. Avrupa ekonomisinin asıl ihtiyacı yapısal reformlar. Merkez bankalarının bu tür operasyonları ilelebet Avrupa’yı kalkındıracak, Avrupa’nın krizini çözmeyi sağlayacak adımlar değil. Güven olmayınca bunların faydasını görmek çok zor. Güven de gerçekten kararlı siyasi irade ortaya koyan ve gerçekten yapısal sorunları çözmeye niyetli bir ekonomi yönetimiyle olur.”
Davos’a G20 damgası
Davos gündemini de değerlendiren Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bu yılki Davos'un Türkiye açısından önemli olduğunu çünkü, Türkiye'nin G20 dönem başkanı olarak Davos'ta bulunduğunu anlattı.
Babacan, "Çok kişiyle ikili görüşmemiz oldu. Sayın Başbakanımızın çok sayıda işadamıyla görüşmesi oldu. O da iyi oldu çünkü birçok işadamı bu vesileyle burada ilk defa Sayın Başbakanımızla tanışmış oldu. Temas güven oluşturmada faydalı oluyor. Türkiye’ye daha çok iş, daha çok yatırım çekmek istiyorsak, burası gerçekten önemli bir fırsat” değerlendirmesini yaptı.