CHP'li Aygün, Babacan'a döviz alanları sordu

CHP'li Aygün, "17 Aralık öncesi büyük miktarda döviz alan oldu" şeklindeki açıklamaları, Başbakan Yardımcısı Babacan'a sordu

Abone ol

ANKARA - CHP Ankara Milletvekili Sinan Aygün, yeni İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın basına yansıyan "17 Aralık öncesi büyük miktarda döviz alan oldu" şeklindeki açıklamalarını, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a sordu.

Aygün, Babacan'ın yanıtlaması isteğiyle sunduğu soru önergesinde,

"İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala, 17 Aralık 2013 tarihinde yapılan yolsuzluk operasyonun 'hemen öncesinde çok büyük miktarlarda dolar alımları olduğunu' açıklamış ve bu alımların 'belgesinin de bulunduğunu' bildirmiştir. Sayın Ala'nın bu belgesinin bulunduğunu belirtmesi, bu döviz alımlarının kayıtlı olarak, diğer bir ifadeyle mali sistem içerisinden yapılmış olabileceğini akla getirmektedir" dedi.

Yaşanan gelişmelere, piyasaların TL'nin değer kaybı, hisse senedi fiyatlarının düşmesi ve faiz oranlarının yükselmesi gibi tepkiler verdiğini belirten Aygün, yabancı yatırımcıların da portföylerini azalttığının gözlemlendiğini aktardı.

Sinan Aygün'ün yanıtlaması istemiyle Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'a yönelttiği sorular şunlar:

1 - 7 Aralık - 17 Aralık 2013 tarihleri arasında Merkez Bankası ve Bankacılık sisteminin sattığı döviz miktarını açıklar mısınız?

2 - 17 Aralık 2013 tarihinden önce yüklü döviz alımı yapanların kimliklerini açıklar mısınız? Ayrıca döviz satışını kimler yapmıştır?

3 - 17 Aralık 2013 tarihinden 2013 yılı sonuna kadar Merkez Bankası tarafından satışı yapılan döviz miktarını açıklar mısınız?

4 - 17 Aralık 2013 tarihinden 2013 yılı sonuna kadar Merkez Bankası’ndan döviz alanların kimliklerini ve aldıkları miktarları açıklar mısınız?

5 - 17 Aralık 2013 operasyonundan sonra Türkiye ekonomisinin 100 milyar dolarlık bir zararla karşılaştığı ileri sürülmektedir. Ekonomide ortaya çıkan bu zararı “kalem kalem” açıklayabilir misiniz?

6 - 7-31 Aralık tarihleri arasında Türkiye’den yurt dışına ne kadarlık bir döviz çıkışı yaşanmıştır.

7 - Aynı tarihler arasında yabancı yatırımcıların Türkiye’deki portföyünde nasıl bir değişim olmuştur.

8 - Piyasaların ve özellikle de yabancı yatırımcıların gösterdiği olumsuz tepkiye, yolsuzluk operasyonu yapılmış olmasının mı yoksa bu operasyonun kötü yönetimi su yüzüne çıkarmasının mı neden olduğunu düşünüyorsunuz? Bu konudaki görüşlerinizi açıklar mısınız?

Filenin Sultanları'nın rakibi belli oldu AFAD ve Kandilli duyurdu: Marmara Denizi'nde deprem Yatırımlık konut talebi yeniden canlanır CHP Kadın Kolları Genel Başkanlığı'na Asu Kaya seçildi Bavul ticaretinin kalbi Laleli’de işler %50 düştü