Çağlayan: Geçen yıl neredeydiniz?

İhracatta altının, petrol, doğalgaz karşılığı verildiğinin doğru olmadığını belirten Çağlayan, "Altın ihracatı da bal gibi ihracattır. Kim talep ediyorsa satacağız" dedi.

Abone ol

ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, ihracatta altının, petrol, doğalgaz karşılığı verildiği iddialarının doğru olmadığını bildirerek, "Türkiye, uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda bütçe üzerinde sunum yapan Ekonomi Bakanı Çağlayan, sözlerine, geçirdiği rahatsızlıktan dolayı geçmiş olsun dileklerini ileten herkese teşekkür ederek başladı. Çağlayan, "Allah hepimize sağlık, sıhhat versin" dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin bugün işsizlik oranlarında yüzde 8,8 rakamını yakaladığını ve bunu fazlasıyla takdir ettiğini belirterek, bu rakamın 14 AB ülkesinden daha düşük olduğunu söyledi.

Özel sektörün borcunu kamuya yazmanın mantığının olamayacağını dile getiren Çağlayan, bugün Türkiye'nin son 12 aylık rakamlarla 151,5 milyar dolar mal ihracat yaptığını, ithalatın ve cari açığın azaldığını anlattı.

Çağlayan, "Geçen senenin ilk 10 ayında 65 milyar dolar olan cari açık bu yılın ilk 10 ayında 41,1 milyar dolara düştü. Bunun 18,1'i ihracat artışından kaynaklanmıştır" dedi.

Türkiye'nin, enerji dışındaki ürünlerin ithalatının azaltılmasında teşvik sisteminin "ilaç" olacağını dile getiren Çağlayan, son 35 ayın en düşük cari açık oranının yakalandığını bildirdi.

"20 binden fazla çeşit ihracat içinde neden altına takılıyoruz" diyen Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İhracatta altının, petrol, doğalgaz karşılığı verildiği doğru değil. Türkiye almış olduğu benzini, doğalgazı euro ve TL olarak parasını öderken, bugün İran ile yapılan altın ticaretinde İran'daki özel sektör, Türkiye'deki özel sektörden malını alıyor ve bu işe özel izin verilmiş olan bankalar da aracılık yapıyor. Biz elmayı, armudu, portakalı, makineyi, kağıdı, bilişimi satarken bunun adı ihracat da altın olunca niye ihracat olmuyor? Altın ihracatı da bal gibi ihracattır.

Türkiye, bu ihracatı kim talep ediyorsa satar, satmaya devam edecektir. Bugün şikayet edenlere soruyorum; geçen sene neredeydiniz? Geçen sene 4 milyar dolar biz altında açık verirken neredeydiniz? Şimdi ithalat olunca sesiniz çıkmıyor, ihracat olunca 'bu nereden çıktı?' Türkiye, isteseniz de istemesiniz de meşru zeminlerdeki uluslararası anlaşmalara da sadık kalarak her ürünü ihraç etmeye devam edecektir.

Altında 11,9 milyar ihracat yapıldı, 6,9 milyar dolar ithalat var. Arada aslanlar gibi 5 milyar dolar ihracat fazlamız var. 11,9 milyar altın ihracatının yüzde 60'ını İran'a yaparken, bunun yaklaşık yüzde 30'unu Birleşik Arap Emirlikleri'ne, geri kalanını İsviçre başta olmak üzere Avrupa'nın birçok ülkesine satıyoruz. Altını satmaya devam edeceğiz ama altın asla bir ödeme aracı değildir."

2 bin 120 adet teşvik belgesi bağlandı

Çağlayan, 20 Haziran'dan bugüne kadar toplam 2 bin 120 adet teşvik belgesi bağlandığını, bunun karşılığında toplam 40 milyar dolar yatırım öngörüldüğünü bildirdi.

Bir milletvekilinin hükümete karne verdiğini anımsatan Çağlayan, AK Parti'nin 2002'den itibaren aldığı oy oranlarını dile getirdi ve "Hükümetin karnesini ancak millet verir" dedi.

Çağlayan'ın konuşmasının ardından CHP Grup Başkanvekili Muharrem İnce, söz alarak, "DP'nin karayollarını başlatması, Özal'ın iletişim devrimi, Demirel'in barajlar hikayesi bir başarı değil mi? Geçmişi kötüleyerek siz yücelmezsiniz. Hangi imkanlarla neler yaptınız, başarı böyle ölçülür. Demirel de Özal da hiçbirisi Cumhuriyet çizgisinden sapmadı, bir tek siz saptınız" ifadesini kullandı.

Bu arada Ekonomi Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile bağlı kuruluşların bütçeleri kabul edildi.

JTI sigara grubuna zam geldi! En ucuzu kaç lira? Instagram erişim engeli ne zaman kalkacak? İşte son durum... ABD yargısından Google'a kötü haber Elon Musk, OpenAI kurucularına yeniden dava açtı İnşaatta durgunluk devam ediyor, sektör destek bekliyor