Büyümede risk arttı

Maliye Bakanı Şimşek, bu yılın yüzde 4'lük büyüme öngörüsü üzerindeki aşağı yönlü risklerin arttığını söyledi

Abone ol

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2014 için yüzde 4 olan büyüme öngörüsü üzerindeki aşağı yönlü riskler arttığını söyledi.

Şimşek, 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, Mart ayında gerçekleştirilecek seçimlerle birlikte siyasi belirsizliğin ortadan kalkmasıyla döviz talebinin tersine dönme ihtimali olduğunu da belirtti.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bu sabah Kanal 24 televizyonunun canlı yayınında OVP de olası revizyonlara ilişkin bir soruya, "Mart ayının sonu gelir, ilk çeyrekteki bütün verileri alırız, seçimler geçer,.. o günkü piyasa göstergelerine, gelişmelere bakarız; ancak o gün, o da
eğer gerekirse, bir revizyon olabilir" dedi. 

Şimşek'in konuşmasının satır başları şöyle:

Şimşek, "KOBİ'lerin net doviz pozisyonu aslında çok büyük değil. Halka açık büyük şirketlerin açık pozisyonu var. Bunların da çok büyük ihracatları var. 

Vadelerin de uzun olduğunu göz önüne alırsanız, doğal bir hedge söz konusu" dedi. 

Yabancı çıkışı yok döviz talebi Türk şirketlerden

Mayıs ayından sonra Türk şirketlerinin döviz talebinin arttığını söyleyen Şimşek, "Döviz talebi Türk şirket ve vatandaşlarından geldi, yabancı çıkışı yok" dedi. 

Reel sektörün ciddi döviz borcu var 

"Reel sektörün çok ciddi tutarda bir döviz borcu var" diyen Şimşek, bu miktarın 170 milyar dolar civarında olduğunu söyledi. 

Hane halkı kurdan etkilenmez 

Şimşek, hane halkının dövizle borçlanmasının yasaklanmış olması nedeniyle hane halkının kurdaki oynaklıktan etkilenmeyeceğini söyledi. 

Şimşek, hane halkının elinde döviz ve altın fazlası olduğunu ve bu miktarın yaklaşık 190 milyar dolar olduğunu belirtti. 

Aşağı yönlü riskler arttı

Şimşek, "2014 için yüzde 4 olarak büyüme öngörüsünde şu an revizyon yapmadık ama aşağı yönlü riskler arttı" dedi. 
Maliye Bakanı, 17 Aralık sonrası ortaya çıkan problemleri daha çok reformla aşacaklarını kaydetti.

Enflasyonun daha düşük olmasını isteriz

"Enflasyonun düşük ve tek hanede olmasını isteriz, hala bu seviyede değil" şeklinde konuşan Şimşek, "Türk lirasındaki değer kaybı enflasyonu yukarı çekecek. Ama aşağı çekecek faktörler de var.

Atıl kapasitede artış var. Atıl kapasite yüksek oldukça şirketlerin fiyat artışı düşük kalıyor" dedi. 

Kurdaki yüzde 10'luk bir değer kaybının enflasyona 1,5 puan etki ettiğini ifade eden Şimşek, bu etkinin düşen iç taleple birlikte gerilediğni söyledi.

Şimşek, artan vergilerin ise enflasyona yarım puan etki ettiğini belirtti.

Faizler zaten artmıştı

"Merkez Bankası faizi çok ciddi şekilde artırdı. Bunun bir miktar büyümeye yansıması olabilir ama iç taleple dengelenir" diyen Şimşek, şöyle devam etti: "Merkez Bankası faizleri artırmadan piyasada faizler zaten artmıştı. 

Hazine faizlerine kredi faizlerine bakarsanız faiz zaten armıştı. Merkez Bankası yaptığı artırımla açılan arayı kapatmış oldu."

CHP Merkez Yönetim Kurulu toplandı 2024 KPSS ÖABT sınav soruları ve cevapları erişime açıldı CHP'de olağanüstü kurultay tarihi belli oldu Milli boksörümüz Hatice Akbaş finalde İsrail Gazze'de iki okulu vurdu: 25 ölü