Büyüme önce yavaşlayacak sonra ivme kazanacak

IMF Türkiye Temsilcisi Lewis, Türkiye'de ilk yarıda kamu yatırımlarıyla yüksek gerçekleşen büyüme hızının yılın geri kalanında daha zayıf olacağını ancak iç talepten dış talebe yönelmeye başlayan büyümenin 2014'te tekrar ivme kazanacağını söyledi.

Abone ol

İSTANBUL - Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Mark Lewis, Türkiye'de ilk yarıda kamu yatırımlarıyla yüksek gerçekleşen büyüme hızının yılın geri kalanında daha zayıf olacağını ancak iç talepten dış talebe yönelmeye başlayan büyümenin 2014'te tekrar ivme kazanacağını belirterek, buna rağmen gelecek yıl büyümenin bu yılın altında kalacağını öngördü.

Türkiye'nin büyüme hızında IMF'nin öngördüğü gerilemenin istikrara işaret ettiğini belirten Lewis, "Yılın ilk yarısında güçlü büyüme gördük, gelecek çeyreklerde büyümenin bir miktar yavaşlamasını, 2014'te ise tekrar güçlenmesini bekliyoruz. Bu ivme 2015'te korunacaktır" dedi. Türkiye'de büyümenin geçen yıl ekonomideki kırılganlıkları azaltan bir seviyede gerçekleştiğini ifade eden IMF, durumu yeniden dengelenme olarak niteliyor. Ekim ayı başında yayımlanan Türkiye'nin yıllık değerlendirme raporunda büyümenin bu yılın ilk yarısında özel tüketim ve kamu yatırımları nedeniyle hızlandığını belirten IMF, güçlü iç talebin cari açık ve enflasyon üzerinde risk yarattığına dikkat çekiyor.

Kuruluşun yeniden dengelenme olarak nitelediği dönem olan 2012'de yıl sonu büyümesi yüzde 2.2 olmuş, ancak büyüme ilk ve ikinci çeyrekte hız kazanarak sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 4.4'e çıkmıştı.

Lewis, IMF'nin Dünya Ekonomik Görünüm raporu konulu toplantısında gazetecilerin sorularına verdiği cevapta, Türkiye'de büyümenin iç talepten ziyade dış talebe yönelmeye başladığını ifade ederek, "Sürdürülebilir büyüme hedefi çerçevesinde iç talepten dış talebe yönelinmeli, böyle olduğunu da görüyoruz" dedi.

IMF, ay başında yayımlanan Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nda Türkiye'nin bu yıl sonunda yüzde 3.8, gelecek yıl ise yüzde 3.5 büyümesini öngörüyor. IMF'nin tahminlerine karşılık yine Ekim ayı başında yayımlanan hükümetin orta vadeli programına göre büyümenin bu yıl yüzde 3.6 olacağı, gelecek yıl yüzde 4'e yükseleceği tahmin ediliyor.

Türkiye'de öngördüğü büyüme hızındaki yavaşlamaya karşılık IMF gelişmekte olan ülkelerin genelinde gayrı safi yurtiçi hasılanın (GSYH) 2013'e kıyasla 2014'te daha hızlı artacağını öngörüyor. Kuruluş gelişmekte olan ülkelerin bu yıl için yüzde 4.5, 2014 için ise yüzde 5.1 büyümesini öngörüyor.

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm raporunda gelişmiş ülkelerin para politikasındaki öngörülen sıkılaşmanın etkilerini kontrol altına almanın zor olabileceği belirtmiş ve bu yıl için küresel büyüme tahminini düşürmüştü. Raporda özellikle ABD'nin gevşek para politikası nedeniyle güçlü sermaye girişleri yaşayan ekonomiler üzerinde sıkılaşmanın belirgin olumsuz etkileri olabileceğine dikkat çekilmişti.

Dünya Ekonomik Görünüm raporu öncesinde yayımlanan Türkiye'nin yıllık gözden geçirme raporunda da Türkiye'nin gelişmekte olan piyasalardan sermaye çıkışıyla ağırlaşan dış dengesizlikleri düzeltebilmek için mali ve para politikasının sıkılaştırılması istenmişti.

Kabine toplantısı sona erdi! Erdoğan'ın konuşması bekleniyor Fidan: İsrail Haniye'yi kalleşçe bir suikast ile öldürdü Lufthansa, Orta Doğu uçuşlarını iptal etti Oyuncu ve tiyatro sanatçısı Sema Çeyrekbaşı hayatını kaybetti Bulls Yatırım ve TED Ankara Kolejliler güçlerini birleştiriyor