Babacan, Bank Asya sorusunu yanıtsız bıraktı

L-20’nin başlangıç toplantısına katılan Ali Babacan, Bank Asya'ya ilişkin sorulan sorulara cevap vermeden uzaklaştı.

Abone ol

Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, gazetecilerin Bank Asya’nın yönetimine el konulması ile ilgili sorularını cevapsız bıraktı.

Ankara Rixos Otel'de düzenlenen G20 kapsamında sendikalar için oluşturulan etkileşim grubu L-20’nin başlangıç toplantısına katılan Ali Babacan, girişte basın mensuplarının konu ile ilgili sorularına "Toplantıya geciktim." karşılığını verdi.

Toplantıda kısa bir konuşma yaptıktan sonra ayrılmak üzere olan Babacan’a gazeteciler, Bank Asya yönetimine yönelik müdahaleyi tekrar sormak istedi. Babacan, gazetecilerin bu ısrarı karşısında "Vaktim yok. Danışmanım ne derse o." diyerek otelden ayrıldı.

Babacan'ın toplantıda yaptığı konuşmanın detayları:

Babacan, L20 Başlangıç Toplantısı'nda, toplantıyla birlikte Türkiye'nin dönem başkanlığındaki G20 kapsamında Emek 20 (L20) çalışmalarının resmen başlatıldığını söyledi. 

Dünyada çalışanların büyük sorunları olduğuna, uzun dönem işsizliğin ciddi boyutlara ulaştığına, emeğin gayri safi yurt içi hasıladaki payının pek çok ülkede düştüğüne dikkati çeken Babacan, böyle bir ortamda L20'nin yapacağı çalışmaların son derece önemli olacağını ifade etti. Babacan, "G20 Bakanlar Toplantısı'na ve G20 Zirvesine L20'den verilecek destek ve oluşacak görüşler bizim için çok çok kıymetli olacak" diye konuştu.  

Türkiye'nin dönem başkanlığında G20 bünyesinde yeni bir yapıyı başlatmak istediklerini dile getiren Babacan, "W20 yani Kadın 20. Özellikle kadınların iş dünyasındaki rolünü ve etkinliğini artırmaya yönelik olarak yaptığımız bu çalışma dünyada genel kabul gördü. Kısa zaman içerisinde W20'nin startını vermek istiyoruz" dedi. 

Pek çok ülkenin sözler verdiğini, G20 masasında taahhütlerde bulunulduğu ifade eden Babacan, bunların yapılması için de büyük bir gayret içerisinde olunması gerektiğini vurguladı. Babacan, "Söz vermek bazen kolay ama uygulama her şeyin başı" dedi. 

"Emekçi kesim büyümeden yeterince pay alamıyor" 

Dünyadaki büyümeye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Babacan, "Büyüme var gibi görünüyor fakat bu büyümenin nimetlerinden kim faydalanıyor diye bakıldığında çalışan kesim, emekçi kesim buradan yeterince pay almıyor. En gelişmiş ekonomiler dahil burada büyük bir sorun var" ifadelerini kullandı. 

Babacan, yatırımlar alanına bakıldığında, istihdam yaratan yatırımların öncelikleri arasında yer aldığını vurguladı.  

Ali Babacan, dünyada eşitsizliğin ulaştığı boyutların herkes için kaygı verici olduğuna dikkati çekerek, son dönemde uluslararası kuruluşların yaptığı çalışmaların da eşitsizliğin büyüme üzerindeki olumsuz etkilerini açıkça ortaya koyduğunu söyledi.  

Büyümenin nimetlerinden tüm toplum kesimlerinin yararlandığı ülkelerde büyümenin sürdürülebilirliğine işaret eden Babacan, aksi halde büyümenin saman alevi gibi geçici olduğunu kaydetti. 

Babacan, pek çok ülkede istihdam üreten büyümenin henüz görülmediğine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Burada belki bir istisna ABD var, işsizlik düşüyor gibi ama iş gücüne katılım oranı da hızla düşüyor. Dolayısıyla düşük işsizlik rakamının biraz arkasına baktığımızda aslında orada bile sonuçların çok olumlu olmadığını görüyoruz. Genç işsizlik bazı ülkelerde yüzde 50'nin üzerine çıkmış durumda, bu çok ciddi bir problem. Gençleri hedefleyen ne yapılabilir buna özellikle eğilmemiz gerekiyor." 

"Güven" vurgusu 

Ekonomideki güven unsuruna vurgu yapan Babacan, şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Her şeyin başında güven unsuru var, güven olamayınca bir ülkede istihdamın artması mümkün değil. Bu ülkede işverenler geleceğe güvenecek ki yeni insanları işe alabilsin, güven olmayınca ne yaparsanız yapın bu sağlanamıyor. Pek çok ülkede bunu görüyoruz. 

Merkez bankaları trilyonlarca dolar, avro para basıyor piyasaya sürüyor. Ancak bir ülkede öngörülebilir bir ekonomi ortamı yoksa, bir ülkenin iş dünyası geleceğe dönük politikalar konusunda o ülkenin hükümetine, ekonomi yönetimine güvenmiyorsa, yatırım duruyor. Yatırım durunca istihdam da duruyor."  

Türkiye ekonomisindeki gelişmelere ilişkin de bilgiler veren Babacan, Türkiye'nin küresel ekonomik krizden bu yana istihdamda olumlu sonuçlar aldığını, son 12 ayda iş gücünde 1 milyon 300 bin kişilik artış olduğunu kaydetti. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı