'Yapısal reformlar hayata geçirilmeli'

Büyüme rakamlarını değerlendiren Babacan, "Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir büyüme yapısının güçlendirilmesi ve potansiyel büyümenin artırılması için yapısal reformların kararlılıkla hayata geçirilmesi gerekiyor" dedi

Abone ol

ANKARA, - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, potansiyel büyümenin artırılması için yapısal reformların kararlılıkla hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. 

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 3. çeyrekteki büyüme verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan, büyüme rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, üçüncü çeyrekte sanayi katma değerinin yüzde 2.7; hizmetler sektörü katma değerinin ise yüzde 3.1 artış gösterdiğini belirterek, "Böylece tarım dışı GSYH bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.8 oranında büyüme kaydetmiştir. 

"Tarımsal üretimin azalması büyümeyi sınırlandırdı"

Olumsuz hava koşulları nedeniyle tarımsal üretimin azalması, 2014 yılı üçüncü çeyreğinde GSYH büyümesini sınırlandıran bir etken olmuştur" dedi.

Bu yılın üçüncü çeyreğinde net dış talebin büyümeye 2.5 puan katkı yaparken; toplam yurtiçi talebin negatif 0.8 puan katkı sağladığını kaydeden Babacan, şöyle devam etti:

"2014 yılı üçüncü çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 3.2 oranında büyüme kaydedilmiştir. Bu dönemde cari işlemler açığında kayda değer bir düşüş gerçekleşmiştir. 2013 yılsonunda yüzde 7.9 seviyesinde gerçekleşen cari işlemler açığının milli gelire oranı, 2014 yılı üçüncü çeyreği itibariyle
yıllıklandırılmış olarak yüzde 5.8 seviyesine gerilemiştir. 2014 yılı ilk dokuz ayında yıllıklandırılmış olarak net enerji hariç cari işlemler açığında, 2013 yılsonuna göre 19 milyar dolar seviyesinde iyileşme gerçekleşmiştir. Petrol fiyatlarındaki düşüşün, önümüzdeki dönemde cari işlemler açığında süregelen iyileşme eğilimini desteklemesi beklenmektedir."

"Potansiyel büyümenin artırılması için
reformlar hayata geçirilmeli"

Babacan, üçüncü çeyrek itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre ilave 1.258 milyon kişiye istihdam sağlandığını belirterek, "Söz konusu dönemde; istihdamın yıllık bazda yüzde 5 oranında güçlü artış göstermesinde en temel etken; yıllar boyunca uygulanan aktif işgücü programları ve tutarlı, kapsayıcı ve sürdürülebilir makroekonomik politikalar sonucu tesis edilen güven ve istikrar ortamı olmuştur" dedi ve şöyle devam etti:

 "2002 yılından bu yana makroekonomik ve finansal istikrarı sağlamak amacıyla uygulanan isabetli politikaların yanı sıra önümüzdeki dönemde sürdürülebilir büyüme yapısının güçlendirilmesi ve potansiyel büyümenin artırılması için yapısal reformların da kararlılıkla hayata geçirilmesi gerekmektedir."

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı