'İlk çeyrek büyümesi tatmin etmeyebilir'
Başbakan Yardımcısı Babacan, birinci çeyrek büyüme rakamlarının çok tatmin edici olmayabileceğini söyledi.
Abone olBaşbakan Yardımcısı Ali Babacan bir televizyon programında ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Babacan, yüzde 4'lük büyüme hedefinin gerçekçi olup olmadığı sorusuna karşılık, şöyle konuştu: "Hala gerçekçi. Herhangi bir endişemiz yok. İddialı mı iddialı, zor mu zor ama artık ulaşılamaz bir hedef değil. İlk çeyrek, Türkiye ve dünyada sıkıntılı bir dönemdi. Piyasa üzerinde bütün bunların getirdiği bir tedirginlik oldu. Bunun neticesinde belki yatırımlar, iç tüketim arzu ettiğimiz, planladığımız seviyede olmamış olabilir. Dolayısıyla 10 Haziran'da açıklanacak birinci çeyrek büyüme rakamları belki çok tatmin edici rakamlar olmayabilir. Piyasa beklentileri çerçevesinde bir büyüme rakamı ilk çeyrek için olabilir. İkinci çeyrekte ekonomik aktivite biraz değişmeye başladı. İlk 3 ayın durgunluğu bir bakıma ikinci 3 ayda biraz aşılmış durumda. hele hele seçimleri atlatalım, seçimin heyecanı tedirginliği ortadan kalksın, yeniden tek başına güçlü bir iktidar, yeni bir AK Parti hükümeti iş başına gelsin piyasalar, ekonomi çok daha rahatlayacak."
Merkez Bankası'nın faiz politikasına yönelik sorular üzerine Babacan, politika faizlerinin kısa vadede sonuç veren politikalar olduğunu, orta ve uzun vadede bir ülkenin kalkınma ve gelişmesinin bundan geçmediğini söyledi.
Türkiye'nin daha yüksek katma değerli ihracatla, daha iyi eğitilmiş bir nüfusla büyüyebileceğini vurgulayan Babacan, "Merkez bankalarının kısa vadeli politikalarının bir ülkeyi ihya etmesi mümkün değil. Sadece kısa vadede o günün gereği neyse onun yapılması lazım ki o günün gereği çok önemlidir. Günün gereğinden yanlış şeyler yapılırsa sistemi önemli ölçüde zaafa uğratabilir" diye konuştu. Babacan, seçimin ardından faiz indirimi beklemenin gerçekçi olup olmadığı yönündeki soruya, "O Merkez Bankası'nın alanı. Onunla ilgili bir öngörüde, yorumda bulunmak işin prensibi açısından doğru değil" karşılığını verdi.