'Büyüme tahminimiz yüzde 4.6-5 arası'
İSTİB Başkanı Ali Kopuz kasım ayı meclis toplantısında, iyimser senaryoda, büyüme tahminlerinin yüzde 4,6 ile 5 arası şekillendiğini belirtti
Abone olİSTANBUL - İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, "Sanayi üretim verileri ışığında, en kötü senaryoda Türk ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 3.7 büyüme yakaladığını söyleyebiliriz. İyimser senaryoda ise, büyüme tahminimiz yüzde 4.6 ile 5 arası şekilleniyor. Üstelik, iyimser senaryo yabana atılabilecek gibi de gözükmüyor" dedi.
Kopuz, Kasım ayı Meclis Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, küresel kriz 5. yılını geride bırakırken, hizmetler sektörü ağırlıklı tüm ekonomilerin krizi atlatacak çözüm üretemediğini belirterek, Yunanistan, İtalya, İspanya, İngiltere ve son olarak Fransa'nın büyümede büyük zorluklarla karşı karşıya kalmaları ve işsizlik sorununun tırmanmasının, imalat sanayi ve tarım sektörünün son 10-15 yıl boyunca ihmal edilmesinden kaynaklandığını kaydetti.
Kopuz, şunları söyledi:
"7 Kasım Perşembe günü ABD ekonomisine yönelik 3. çeyrek büyüme verisinin de beklenenden yüksek açıklanması, 2014 yılı başında ABD'den kaynaklanan dolar cinsi aşırı para genişlemesinin bitirileceği ihtimalini bir kez daha güçlendirdi. Tüm bu tablo, sürdürülebilir büyümeyi yakalamış ekonomilerin, 2014-2015 döneminde, huninin dar kısmından geçerken, ayakta kalmalarında en büyük etken olacak. Euro Bölgesi ülkelerinin bu zorlu etapta çok zorlanacakları endişesi, istihdam ve büyüme ile ilgili yeni sıkıntılar yaşanabileceği riski, 7 Kasım Perşembe günü Avrupa Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde faiz indirim kararı almış olması da bu görüşümün teyididir diye düşünüyorum. Dünyanın önde gelen tüm ekonomileri, var güçleriyle, 'sürdürülebilir büyümeyi' yakalamaya çalışıyor."
Kopuz, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeyi imalat sanayisini, tarım sektörünü ve inşaat sektörünü belirli bir düzeyde belirli bir üretim seviyesinde tutarak yakaladığını anlatarak, "Dünyanın önde gelen iktisatçıları, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde katma değer paylarının, imalat sanayi için en az yüzde 25, tarım için en az yüzde 10 ve inşaat sektörü için de en az yüzde 7 olması gerektiğini savunuyor. Türkiye, imalat sanayinde bu oranı yakalamaya çalışan bir ekonomi olarak, ihracat hacmini 150 milyar doların üzerine taşıyabilmiştir. Bununla birlikte, GSYH üretimindeki payı yüzde 7.5 ile yüzde 9.5 arası dalgalanan tarımın payı mutlaka yüzde 10'a, payı yüzde 5.2 ile yüzde 6.2 arasında dalgalanan inşaat sektörünün payı da yüzde 7'ye oturtulmalıdır" ifadelerini kullandı.
Ali Kopuz sözlerini şöyle sürdürdü:
"2014-2015 zorlu etabı, ABD ve AB bankalarının yeniden yapılandırılması gündemdeyken, batı bankalarından sermaye yeterliliklerini arttırmaları ve bilançolarındaki riskli yatırım araçları için daha fazla karşılık ayrılmaları istenirken, dolar ve avro cinsinden borçlanma maliyetlerinin de artabileceği bir döneme de işaret etmektedir. Bu nedenle, dünya ekonomisinde parasal anlamda kaynak maliyetinin yükseleceği ve vatanperver sektörlerin yurt içi ekonomik dengeleri sağlam tutabilmek adına, üretimlerini devam ettirmelerinin çok önemli olacağı bir döneme giriyoruz. Eylül ayı sanayi üretim verileri ışığında, 2013 yılının ilk çeyreğinde, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.6, ikinci çeyrekte de yüzde 2.9 artan sanayi üretiminin, 3. çeyrekte de, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 3,6 arttığını gördük. Bu verilerin ışığında, en kötü senaryoda, Türk ekonomisinin 3. çeyrekte yüzde 3.7 büyüme yakaladığını söyleyebiliriz. İyimser senaryoda ise, büyüme tahminimiz yüzde 4.6 ile 5 arası şekilleniyor. Üstelik, iyimser senaryo yabana atılabilecek gibi de gözükmüyor. Bu durumda, 2013 yılının 9 aylık döneminde ortalama yüzde 4 veya çok az altında büyüme yakalamış olduğumuzu söyleyebilirim. Bu veriler, yüzde 3.5 ile 4 arası büyümeyi sürdürmemiz gerektiği noktasındaki temenni ve hedefle de örtüşüyor."