Yüksek maliyet popcorn ihracatını durdurdu

Popcornun yemlik mısır gibi algılanarak izne tabi tutulup ekstra gözetim belgesi istendiğini ve bu uygulamaların yol açtığı yüksek maliyetin popcorn ihracatını durdurduğunu belirten sektör temsilcileri, yemlik mısır ile popcornun ihracatta ayrı ayrı değerlendirilmesini talep etti. (Burçak Görel)

Abone ol

BURÇAK GÖREL

Yurtiçinde fiyatları dengelemek için Ticaret Bakanlığı’nca yemlik mısır ihracatının durdurulması sonucu uluslararası gözetim firmalarının denetimine tabi tutulan popcorn ihracatı, yüksek ihracat maliyetleri sebebiyle durdu. İhracat yasaklarının doğru uygulanmadığın belirten sektör temsilcileri, popcorn ihracatındaki engellerin kaldırılmasını ve denetimin devlet tarafından yürütülmesini talep etti.

Akdeniz Hububat Bakliyat İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Arslan Türkiye’de son dönemde uygulanan ihracat yasaklarıyla ilgili önemli uygulama eksiklikleri olduğuna dikkat çekerek, “Popcorn ihracatı, yemlik mısır ihracatındaki yasaktan dolayı engellenmeye çalışılıyor. Ancak burada bir yanlış anlama var. Yanlış anlaşılma dolayısıyla popcorn yemlik mısır gibi algılanıyor, izne tabi tutuluyor, ekstradan gözetim belgesi isteniyor, TMO’dan izin aldırılıyor. Popcorn ihracatında ihracatçının önüne çıkan bürokratik engeller ve denetlemedeki yüksek maliyetler popcorn ihracatını imkansız hale getiriyor” dedi.

Yemlik mısır ve popcorn, ihracat noktasında ayrı değerlendirilmeli

Türkiye’nin popcorn ithalatı yapan bir ülkeyken mevcut durumda popcorn ihracatı yapmaya başlayarak hububat bakliyat sektöründe önemli bir ihracat kalemi yarattığının altını çizen Arslan, popcorn ihracatı denetlemeleri esnasında Uluslararası gözetim firmalarının uyguladığı yüksek ihracat maliyetlerinin ihracatı durma noktasına getirdiğini söyledi. Hüseyin Arslan, yemlik mısırın ve popcornun ihracat noktasında ayrı değerlendirilmesi gerekliğini vurgulayarak, “Yemlik mısır ve popcorn farklı ihracat ürünleridir. Örneğin popcorn on binlerce ton ihraç edilmez, konteynerlerle ihracatı yapılır. Yemlik mısır ise konteyner ile ihraç edilmez. En azından konteyner bazında yapılan ihracata istisnai bir rahatlık getirilmeli” önerisinde bulundu.

AKİB olarak popcorn ihracatı üzerindeki engelin kaldırılması ve uygulanan denetimin Uluslararası gözetim firmalarından alınarak devlet kontrolüyle gerçekleştirilmesini talep ettiklerini ve bu konuda Ekonomi Bakanlığı’na başvurduklarını dile getiren Arslan, “Önerimiz denetimin devlet tarafından kontrol edildiği bir düzenlemenin yapılması. Bu şekilde en azından ihracat maliyeti daha az olacak ve ihracatın önü kesilmemiş olacak. Düzenlemenin yapılması ihracatçının elini rahatlatacak. Piyasalarda süreklilik önemlidir. Elimizdeki pazarı kaybettiğimiz zaman tekrar onu kazanmak çok kolay olmuyor. Bu kararlar geçici dahi olsa daha az maliyetli olacak şekilde düzenlenmeli” İfadelerini kullandı.

“İhracat engeli nedeniyle 2 milyon dolarlık pazarımızı kaybettik”

Mersin Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Sabahattin Memiş, popcornu yemlik mısır olarak değerlendirilmesi sonucu Irak Gürcistan, Suriye Ürdün, İran gibi ülkelere yaptıkları 2 milyon dolar değerindeki popcorn ihracatını kaybettiklerini belirterek “Yüksek ihracat maliyetlerinden dolayı dışardaki müşterilerimize cevap veremiyoruz. Popcorn üretimimiz tüketimimizden daha fazla olduğu için ihracata müsait bir ürün. Popcorn ihracatı önündeki bu engellerin kaldırılması gerekiyor. Bu çok acil bir durum” dedi. Yemlik mısırda enflasyonu düşürmek için ihracatta kısıtlamaya gidilmesinin doğru bir uygulama olduğunu ifade eden Memiş, ürünler arasında yaşanan karışıklığın acilen çözülmesi, popcorndaki bu ihracat engelinin kaldırılması ve denetimin Tarım İl Müdürlüklerindeki memurlara devredilmesi gerektiğini vurguladı. Popcorn ihracatının Uluslararası gözetim firmalarının denetimine bırakılmasıyla birlikte bakliyatta yeni bir maliyet kalemi çıktığını ve bunun sonucunda özel firmaların haksız kazanç elde ederken, ihracatçının haksız yere mağduriyet yaşadığını ifade eden Memiş, “Denetleme uluslararası gözetim firmalarından belge istenerek yapıldığı için normalde 50-100 TL’lik bir belge için 500-600 dolar para alıyorlar. Beyanname başına 450 dolar gibi bir masraf çıkıyor ki bu çok yüksek bir meblağ. Memur masrafı, analiz masrafı, gözetim masrafı gibi kalemlerle ihracat maliyeti 800 dolara kadar çıkıyor. Aslında popcorn çok pahalı bir ürün değil. 450 dolar civarında olan bir ürün. Ancak masrafı çok yüksek. Yüksek maliyetler popcorn ihracatını imkansız hale getiriyor” diye konuştu.

Bir alkol grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyat listesi E-atıktaki altının yüzde 99.9’u yakalanabilecek Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ye sevk edildi ABD'deki yaklaşık 2,6 milyon Tesla otomobili incelenecek EİB üyesi firmalar, geçen yıl 18,4 milyar dolar ihracat yaptı