Yerli sanayi ürünlerine fiyat avantajı
Bakan Nihat Ergün, kamu alımlarında orta ve yüksek teknolojili yerli sanayi ürünlerine yüzde 15 fiyat avantajının zorunlu hale geleceğini açıkladı
Abone olANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, yarın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ele alınacak "Torba Yasa" içerisinde yer alan Kamu İhale Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısına ilişkin bilgi verdi.
Söz konusu düzenleme ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve ileri teknoloji sanayi ürünleri arasında belirlenen ve her yıl Ocak ayında Kamu İhale Kurumu tarafından ilan edilen listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması hususunda ihale dokümanına hüküm konulmasının zorunlu hale getirileceğini belirten Ergün, "Bakanlık olarak her yıl Türkiye'de üretilen orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünlerinin listesini hazırlayarak, ilan edeceğiz" dedi.
Bakan Nihat Ergün, düzenleme ile yenilik, yerlileşme ve teknoloji transferini sağlamaya yönelik sanayi katılımı/ofset uygulamalarını içeren mal ve hizmet alımlarının usul ve esaslarının Bakanlığı tarafından ilgili kuruluşların da görüşleri alınarak belirleneceğini bildirdi.
Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucu ortaya çıkan ürünler için de iş deneyimini gösteren belgeler yerine kullanılabilecek belgenin bakanlık tarafından verileceğini belirten Ergün, "Mallara ilişkin olarak iş deneyimini gösteren belgenin düzenlenmesi için malın yerli malı belgesine sahip olması zorunludur. Bu belgeler, proje sonucu ortaya çıkan ürünlerin piyasaya arz tarihinden itibaren 5 yıl süreyle kullanılabilecektir" diye konuştu.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak orta ve yüksek teknolojili sanayi ürünleri belirlenecek. Hazırlanacak liste, Kamu İhale Kurumu'nca her yıl Ocak ayında ilan edilecek. Listede yer alan malların ihalelerinde yerli malı teklif eden istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanması zorunlu olacak. Yerli malı belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından ilgili kurum ve kuruluşların görüşleri alınarak belirlenecek. İsteklilere teklif edilen malın yerli malı olduğu düzenlenen yerli malı belgesi ile belgelendirilecek. Tasarıya göre, ortak girişimlerin yerli istekli sayılabilmesi için bütün ortaklarının yerli istekli olması gerekiyor.