Yeni teşvik sistemini Alman yatırımcılara anlatacak

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya'da ciroları 1 milyar euroyu aşan şirketlerin üst yöneticileriyle görüşecek.

Abone ol
ANKARA - Yeni teşvik sistemini yatırımcılara anlatmak amacıyla yarın Almanya'ya gidecek olan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Baden Württemberg eyaletinde ciroları 1 milyar euroyu aşan şirketlerin üst yöneticileriyle görüşecek.
 
Ekonomi Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Çağlayan, iki gün süreli ziyaret kapsamında Almanya'nın Baden Württenberg eyaletinin başkenti olan Stuttgart'ta Eyalet Başbakanı Winfried Kretschmann, Eyalet Başbakan Yardımcısı Ekonomi ve Maliye Bakanı Nils Schmid ile görüşecek.
 
Çağlayan, Almanya'nın Stuttgart kentinde, yeni yatırım teşvik sistemini söz konusu eyaletin önde gelen firmalarının temsilcilerine anlatacak.
Bakan Çağlayan, Baden Württemberg eyaletinin firma bazında ciroları 1 milyar euroyu aşan yatırımcı firmaları başta olmak üzere, eyaletin önde gelen şirketlerinin üst yöneticileriyle görüşecek.
Bu ziyaretle Türkiye ile Baden Württemberg eyaleti arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesi ve karşılıklı yatırımların artırılması hedefleniyor.
 
İki ülke ticareti
Geçen yıl Türkiye'nin Almanya'ya ihracatı 2010 yılına göre yüzde 21,62 artarak, 13,9 milyar dolara ulaştı. İthalat ise 2011 yılında, 2010 yılına göre yüzde 30,97 arttı ve 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Almanya'ya ihracat, 2012 yılı Ocak-Temmuz döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,6 oranında azalarak, 7,7 milyar dolar seviyesinde kaydedildi. Aynı dönemde Almanya'dan yapılan ithalat da yüzde 12 azalarak, 12 milyar dolar oldu. Türkiye 2011 yılı itibarıyla, Almanya'nın ithalatında 20. sırada (yüzde 1,3 pay), ihracatında ise 15. sırada (yüzde 1,9 pay) yer alıyor.
 
Yatırımlar
2002-2011 yılları arasında Almanya'dan Türkiye'ye yapılan yatırım tutarı 5,2 milyar dolar seviyesine ulaştı. Almanya, 2002 yılından bu yana Türkiye'de gerçekleştirdiği uluslararası doğrudan yatırım açısından 9. ülke konumunda. 2012 yılı Eylül ayı itibarıyla Türkiye'de 4 bin 936 Alman sermayesine sahip şirket faaliyet gösteriyor. Almanya, Türkiye'de kurulan yabancı şirket sayısı bakımından ilk sırada bulunuyor.
2002 yılından, 2012 yılı Temmuz ayına kadar olan dönem içinde Türkiye'den Almanya'ya yapılan uluslararası doğrudan yatırım tutarı 1,2 milyar dolar. Türk firmalarının Almanya'daki yatırımları, ağırlıklı olarak Almanya'da yerleşik vatandaşların bu ülkede sahip oldukları toplam 70 bin küçük ve orta ölçekli işletmelerden oluşuyor. Yaklaşık 30 milyar euro tutarında iş hacmine sahip olan bu işletmeler, 8 milyar euroyu aşan yatırımla 350 bin kişiye istihdam imkanı sağlıyor.
 
Dünya çapında firmaların merkezi
Başkenti Stuttgart olan Baden Württemberg eyaleti, Güneybatı Almanya'da yer alıyor. Almanya'nın en zengin eyaletlerinden birisi olan Baden Württemberg eyaleti, 2011 yılında ekonomik olarak yüzde 4,4 oranında büyüdü. Baden Württemberg, aynı zamanda önemli bir ekonomi merkezi ve Almanya'nın bir numaralı ihracat eyaleti olarak nitelendiriliyor. Almanya'nın otomobil ve makine endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunuyor. Bu önem, sadece Daimler (Mercedes), Bosch, Porsche, HP, SAP ve IBM gibi dünya çapında firmaların merkezinin burada bulunmasından değil, dünyanın her yanında gereksinim duyulan özel ürünler üreten yüzlerce küçük ve orta ölçekli işletmelerin varlığından da kaynaklanıyor.
Baden Württemberg eyaleti, Türkiye ile yakın ticari ilişkiler içerisinde bulunuyor. Türkiye, eyaletin uzun yıllardır en önemli dış ticaret partnerleri arasında yer alıyor. 2011 yılında söz konusu eyaletten Türkiye'ye yapılan ihracat bir önceki yıla göre yüzde 21,2 oranında arttı ve 2,9 milyar euro oldu. Aynı dönemde Türkiye'den yapılan ithalat ise yüzde 17,3 artışla 1,6 milyar euro olarak gerçekleşti.
 
 
Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı