Yatırım yapılabilir Türkiye büyük fark yaratabilir

Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu dün yatırım yapılabilir seviyesine çekmesinin ardından kamuoyundan değerlendirmeler gelmeye devam ediyor.

Abone ol
İSTANBUL - Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye'nin notunu dün yatırım yapılabilir seviyesine çekmesinin ardından kamuoyunda olumlu seyir devam ediyor. 
 
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, dün Türkiye'nin kredi notunu kısa vadede azalan makro-finansal riskleri ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye geri dönme yolunda olmasını gerekçe göstererek yatırım yapılabilir seviyeye yükseltti. Kredi notunu BB+'dan BBB-'ye yükselten Fitch,  görünümü "durağan" olarak açıkladı.
 
Fitch'in not artışı kararının ardından piyasalarda yankılar devam ediyor. 
 
TKBB Başkanı Ufuk Uyan
[PAGE]
Portföy yatırımı hareketinin takip edilmesi gerek 
 
Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, Fitch'in not arttırımına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin notunun arttırılmasının güzel olduğunu, ancak geç kalınmış bir not arttırımı yorumlarına katıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
"Benzer ülkelerle mukayese edildiğinde notumuzun geride olduğu biliniyor. Önemli bir adım olmakla birlikte diğer benzer derecelendirme şirketlerinin de not artışını gündeme almalarını umut ediyoruz. Finans sektöründe bu tür notları kullanan bir katılım bankası olarak bunların önemini biliyoruz. 2-3 yıldır bu piyasaları dolaşıyoruz. Bizim notumuz Türkiye'de yatırım yapılabilir bir seviyedeydi. Kuveyt Türk olarak bunu yatırımcıların özellikle fon sahiplerinin nasıl karşıladığını Uzak Doğu'da görüyorduk. Bunun yolunun açılması için en azından bir adımdır. Dünyada not artışından sonra önemli bir portföy yatırımı hareketi oluyor. Bu hareket ülkemizde de olacak mı? Bunun takip edilmesi ve ona göre tedbirlerin alınması gerekebilir."
Bankacılık sektörünün not arttırımından nasıl etkileneceğine ilişkin soruya Uyan, "Ekonomiye faydası olup olmayacağını göreceğiz. Bankacılık sektörü tabii ki borçlanma maliyetleri açısından daha uygun bir borçlanma imkanlarına kavuşabilir. Her bir bankanın durumu yatırımcı ve fon sahipleri açısından ayrı ayrı değerlendiriliyor. Ülkenin genel giriş bareminin 'yatırım yapılabilir' seviyede olması son derece önemli. Bazı fon yöneticileri 'zaten bu ülke yatırım yapabilir değil' deyip bir kenara koyuyordu. Bunlar da değerlendirmeye alacak ve bu sayede bankalarımız daha uzun vadeli ve uygun kaynaklara ulaşabilirler. Bunun neticesinde kaynak bollaşması olursa içerideki faizleri baskılayacak bir durum olabilir" şeklinde yanıt verdi.
 
ATO Başkanı Salih Bezci
[PAGE]
"Değişen Türkiye'nin başarısı"
 
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in yaptığı not artırımının Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarının bir sonucu olduğunu belirterek, "Türkiye, istikrar ve güvenin doğru adresi" dedi.
ATO Başkanı Bezci, yaptığı yazılı açıklamada, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in kredi not artırımını değerlendirdi.
Fitch'in not artırımının Türkiye'nin ekonomik ve siyasi istikrarının bir sonucu olduğunu kaydeden Bezci, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:
"Fitch'in kredi notumuzu arttırması Türkiye'de istikrar ve güvenin pekiştiğini bizlere bir kez daha göstermiştir. Türkiye dış yatırımcı için vazgeçilmez bir ekonomik güç haline gelmiştir. Birçok Avrupa ülkesinin içinde bulunduğu ekonomik kriz, Orta Doğu ülkelerinde yaşanan siyasi istikrarsızlık, Türkiye'nin yıldızını parlatmıştır. Dış yatırımcı yatırım yapacağı ülkenin ekonomik koşullarına, siyasal ve sosyal istikrarına güvenmek ister. Türkiye, başarılı ekonomik politikaları ile artık yabancı yatırımcılara göz kırpmaktadır. Ankara Ticaret Odası olarak her platformda dile getirdiğimiz değişen Türkiye'nin başarısı böylelikle yurt dışında da tescillenmiş oldu. Türkiye'nin istikrarlı yürüyüşünün devam edeceğine olan inancımız sonsuzdur."
Fitch'in kredi derecelendirme notuna göre AB ülkelerinin düşüşte, Türkiye'nin ise yükselişte olduğunu da belirten Salih Bezci, Türkiye'nin dış yatırımcı için iyi bir pazar olduğunu vurguladı.
 
KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu
[PAGE]
Sıcak para yerine direkt yatırım gelecek
 
Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesini geçikmiş bir karar olarak nitelendirdiklerini belirterek, ülkenin geçen yıl gerçekleştirdiği büyüme sonrasında bu notun yükseltilmesi gerektiğini söyledi.
Piyasaların uzun süredir bu beklenti içerisinde olduğunu ifade eden Zeytinoğlu, söz konusu durumun piyasalar üzerinde çok fazla değişiklikliğe neden olmayacağı düşüncesinde olduğunu kaydetti.
"Bizim istediğimiz piyasaya sıcak para gelmesi değil, ülkeye direk yabancı sermaye yatırımlarının gelmesidir, söz konusu kararın bunun önünü açtığını düşünüyoruz" diyen Zeytinoğlu, birikimi olan Körfez ülkelerin Türkiye'ye yatırım olarak dönmesini arzuladıklarını bildirdi.
Zeytinoğlu, kredi yükseltilmesinin dolar-avro paritesinde değişikliğe neden olacağını düşünmediğini anlatarak, "2 para cinsinden TL'nin değerlenmesine neden olacaktır. Uzun vadede faizlerin düşmesine neden olacağı için bu yönü önemli. O zaman dolar-avro paritelerinin TL karşısında olması gereken konuma geleceğine inanıyorum. Bizim için en önemli nokta, Türkiye'ye uygulanan faiz beklentilerinde düşüş olacağıdır, bu da yatırımın önünü açacaktır" diye konuştu.
 
GSO Başkanı Adil Konukoğlu
[PAGE]
"Türkiye, büyük farklılık yaratabilir"
 
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, bütün dünyanın krizle boğuştuğu bir dönemde Türkiye'nin büyüdüğünü, enflasyonun gerilediğini ve cari açığın sürdürülebilir düzeye indiğini ifade etti.
Türkiye ekonomisinin "istikrarlı, mali dengesi güçlü olduğu için küresel krizde pozitif yönde ayrışmaya devam ettiğini" dile getiren Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Fitch, not artırımıyla Türkiye'nin şoklara karşı daha dayanıklı hale geldiğini teyit etti. Gecikmiş bir karar olmakla birlikte Türkiye'nin hakkını teslim etti. Yatırım yapılabilir seviyeye çıkan bir Türkiye, büyük farklılık yaratabilir. Türkiye açısından yatırım yapılabilir olmak, hem sermaye girişlerinin artması, hem finans kuruluşları ve özel sektörün uzun vadeli borçlanma olanaklarını arttırması hem de finansman maliyetlerini düşürmesi açısından önemli. Finansman maliyeti ucuzladığı zaman üretimin canlanması, istihdamın artırılması daha kolay hale gelebilir. Bu durum ekonominin sürdürülebilir büyümesi açısından olumlu bir gelişmedir."
 
ATIG Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Hakan Basri Avcı
[PAGE]
Piyasa daha önce gördü 
 
ATIG Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Hakan Basri Avcı, Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyede değerlendirilmesinin son derece önemli olduğunu belirterek, "Ancak bu geç kalınmış bir karar. Piyasa, derecelendirme kuruluşlarından daha önce Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyede görerek zaten yatırım yapıyor. Derecelendirme kuruluşları geriden geliyor" dedi.
Avcı, Türkiye'nin bu kararla birlikte daha büyük bir yatırım fonu havuzuna erişebileceğini vurgulayarak, şu değerlendirmelerde bulundu:
"Türkiye şu anda Türkiye'ye yatırım yapan fonlardan daha fazla yatırım yapabilecek fonlar kategorisine ulaştı. Bu fonlar gelişmekte olan ülkelere yatırım yapan fonlardan çok daha büyük fonları yönetiyorlar. Türkiye de bu havuzdan payını alacaktır. Bu fonların büyüklüğü hakkında kesin bir şey söyleyemem ama dünyanın en önemli fonları olduğunu söyleyebilirim. Tabii yurt dışındaki fonların yönetmelikleri gereği, yatırım yaptıkları ülkelerin ülke notlarının yatırım yapılabilir seviyede olması gerekiyor. Bu nedenle Türkiye de bu notu aldı."
Avcı, Fitch'in ardından Standard&Poor's ve Moody's'in de Türkiye'nin kredi notunu artıracağı beklentisinin yükseldiğine dikkati çekti.
 
 
Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven
[PAGE]
"Fitch sonrası olumlu algılama sürecektir"
 
 Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in dün Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmesinin ardından bundan sonraki piyasa beklentilerine ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2013 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 4 büyümesini beklediklerini kaydetti.
 
Büyümeye ilişkin risklerin daha çok yukarı yönlü olduğunu belirten Yurtdaşseven, "Ekonomiye yüklü para girişi olduğu takdirde ve faiz düşük seyrini kalıcı şekilde korursa daha yüksek büyüme rakamı görme ihtimalimiz de yüksek. Yüzde 5 olan 2013 sonu enflasyon hedefinin tutmasını beklemesek de, 2013 yılını yüzde 6 gibi bu yıla kıyasla daha düşük bir enflasyonla bitireceğimizi hesaplıyoruz" dedi.
2013 yılında cari açık tahminlerinin 63 milyar dolar ile GSYH'nin yüzde 7'si olduğunu kaydeden Yurtdaşseven, "Dış finansman tarafında kırılganlık hala sürse dahi, ciddi bir sıkıntı öngörmüyoruz. Bütçe hedeflerinin de tutacağını düşünüyoruz. Borç / GSYH oranı da düşmeye devam edecek" ifadelerini kullandı.
Cumhuriyetçi Senatör Graham, Trump'ın dış politika önceliğini açıkladı 'Aile Destek Programı' 2025 yılında da sürecek mi? Prof. Dr. Naci Görür'den sitem dolu mesaj: Çok rica ediyorum... Yapı Kredi'den 'sınırları kaldıran' 25 kadına e- ticaret desteği Türkiye’nin dev şirketi Dardanel'den flaş karar! KAP'a bildirildi