Üretim paketi tasarısı Meclis'te

'Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'lerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' TBMM'ye sunuldu.

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nca yatırım ortamının iyileştirilmesi, bürokrasinin azaltılması, teşvik ve desteklerin kritik ve öncü teknolojilere yoğunlaştırılması, üretici üzerindeki mali yüklerin kaldırılması amacıyla hazırlanan üretim paketi yasa tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu.

Yürütme ve yürürlülük dahil 76 madden oluşan tasarı ilk olarak ilgili komisyonda kabul edilmesinin ardından ise TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek.

Tasarı üretim teşviklerinin hedeflenen bazı sektörlerde yoğunlaştırılmasının yanısıra, planlı sanayileşmenin sağlanmasını, yerli yeşil ve yenilikçi üretime geçişin kolaylaştırılmasını, yatırımların bürokratik süreçlere takılmadan hızla hayata geçirilmesini, organize sanayi bölgeleri ve benzer nitelikteki bölgelere ilave teşvik sağlanmasını öngörüyor.

Yerli ürünlere fiyat avantajı

Tasarıda yer alan ve Kamu İhale Kanunu'nun ilgili maddesinde yapılacak değişiklikle, orta ve yüksek teknolojili yerli ürünlere yüzde 15 oranında fiyat avantajı sağlanıyor. Bu değişiklikle farklı kamu kurumları tarafından yerli ürünlere uygulanan birbirinden farklı desteklerin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.

Sanayi şirketlerinin elektrik tüketiminde alınan TRT payının kaldırılmasını da öngören tasarı, üretimin destekleneceği sektörlerde ve planlı sanayi alanlarındaki yatırımlarda damga ve emlak vergisi başta olmak üzere bazı vergi ve harçlarda istisna ve muafiyetler öngörüyor.

Nitelikli işgücünün yetiştirilmesi

Başta organize sanayi bölgeleri olmak üzere bazı yatırımlara bedelsiz ve/veya kısmen bedelli arsa tahsisinin yeniden ve kalıcı olarak yürürlüğe konulmasını da hedefliyor. Sanayinin rekabet düzeyi ve teknoloji yoğunluğunun artırılması için nitelikli eleman yetiştirilmesinin önemine vurgu yapılan tasarıda bu kapsamda Yükseköğretim Kanunu'nda yapılacak değişikliklerle nitelikli işgücünün yetiştirilmesinin de önünü açmayı planlıyor.

Tasarı ile ayrıca alternatif alan bulunmaması ve kurulun uygun görmesi şartıyla kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından izin verilebilmesi amaçlanıyor.

Tasarı ile ayrıca sanayici tanımı genişletilerek bilişim teknolojisi ve yazılım üreten işletmeler de bu tanım kapsamına alınıyor.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor