Türkiye’nin ‘iyi’ hikayesini politik riskler bozabilir
Standard Chartered Bank Kıdemli Ekonomisti Philippe Dauba-Pantanacce, petrol fiyatlarının düştüğü, sermaye akımlarının Türkiye’ye yöneldiği bir konjonktürde havayı bozabilecek tek durumun siyasi belirsizlik olduğunu bildiriyor
Abone olUĞUR YILMAZ
Standard Chartered Bank Türkiye Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan Sorumlu Kıdemli Ekonomisti Philippe Dauba-Pantanacce, bütçe performansı ile diğer gelişmekte olan ülkelerden ayrılan Türkiye’nin büyüme hikayesini yalnızca siyasi belirsizliğin bozabileceğini söyledi.
Türkiye’nin büyüme potansiyelinin yüzde 5 olduğunu ancak beklentinin yüzde 4 seviyesinde bulunduğunu belirten Pantanacce, “Türkiye’de ekonomik göstergelere baktığımızda işler yolunda gidiyor ama büyüme potansiyelinde boşluk var. Bunun nedeni doğrudan yabancı yatırımların gerilemesi. Büyük projelerin finansmanında sıkıntı yaşanıyor çünkü politik ortam belirsiz. Sermaye akışı kısa dönemli hareket olduğundan bu durumdan fazla etkilenmiyor ama yabancı yatırımı öyle değil. Politik risklerin çok yükseldiğine yönelik bir algı var. Bu nedenle uzun dönemli yatırım konusunda işler yolunda gitmiyor. Dolayısıyla global ekonominin gidişatıyla değerlendirdiğimizde, Türkiye’nin hikayesini bozabilecek tek tehlike politika gibi görünüyor” diye konuştu.
Göstergeler umut veriyor
Yabancı yatırımcının gözünde her zaman sıcak siyaset gündeminin tehlike olarak görüldüğünü hatırlatan Philippe Dauba-Pantanacce, ekonomik göstergelerin ise umut vad ettiğini söylüyor. “Veriler bazında baktığımızda Türkiye’nin satabileceği iyi bir öyküsü var” diyen Pantanacce, “Özellikle dünyanın geri kalanındaki gelişmekte olan piyasalara baktığımızda, bütçe görünümü çok iyi, borcun milli gelire oranı da iyi görünüyor. Türkiye’nin en büyük zayıflığı olan cari açık bu yıl iyi gidiyor. Petrol fiyatlarındaki düşüşle gelecek yıl da böyle devam ederek cari açığın yüzde 5,5 seviyesine gerilemesini bekliyoruz. Bu da yönetilebilir bir oran” dedi. Türkiye’nin önemli pazarları Irak ve Rusya bu yıl kan kaybederken, Avrupa’ya yapılan ihracatın kurtarıcı olduğunu belirten Pantanacce, “Avrupa eskisi gibi olmasa da yine de büyüyor. Bu durum devam edecektir. Irak’ta Kürt yönetimi ile ilişkiler iyi, orada da toparlanma göreceğiz. Rusya konusunun getirilerinden biri ise bu ülkeden çıkan sıcak paranın Türkiye’ye girmesi. Bu nedenlerle gelişmekte olan piyasalar içinde Türk bonoları en iyi performansı gösteriyor. Fon yöneticileri, ellerindeki paranın bir kısmını gelişmekte olan ülkelerde tutmak durumundalar. Bu bölgede Rusya’dan çıkıyorsanız, giriş yapılabilecek ülke için fazla seçme şansınız yok çünkü Türkiye dışındaki ülkeler bu miktarlarda para akışı için yeterince büyük değiller. Bu nedenle Rusya’dan çıkan sıcak paradan Türkiye çok fayda sağladı” diye konuştu.
ABD’nin parasal sıkılaştırmaya geçmesiyle geçtiğimiz aylarda dünyada kolay para dönemi sona ererken, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının parasal genişlemeye gideceğini duyurması gelişmekte olan ülkelere nefes aldırdı. Fed'in faiz artırımı kararını piyasaların sindirdiğini dile getiren Pantanacce, “ABD faizleri çok çok yavaş artıracak, bunu yaparken de çok dikkatli olacak. Ekonomileri büyüyor ama düşündükleri kadar hızlı değil. Faiz artırımı yavaş olacağı ve daha önceki yıllardaki seviyelere çıkmayacağı için, ‘carry trade’ yatırımcılar için hala karlı bir yatırım olacak. Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme planı ve Japonya’nın genişleme planı sermaye akımlarını artıracak. ECB’nin geçtiğimiz yıllarda gerçekleştirdiği LTRO yoluyla genişleme sonrasında Türkiye’ye para girişi olmuştu. Japonya yeni bir genişleme planı açıkladı. Japon yatırımcıların Türkiye ile ilişkileri iyi. Birçok Türk varlığı Japon yatırımından faydalanacaktır” dedi.
2015 yılında 4 önemli başlık öne çıkacak
* Volatilite
Dünya piyasalarında neler olacağını kestirmek gerçekten zorlaşıyor buna bağlı olarak volatilite artıyor. Petrol fiyatları buna güzel bir örnek. Emtialar ve döviz piyasalarında yüksek miktarda volatilite görülüyor.
* Güçlü dolar
Dolar son dönemlerde güçlendi, güçlenmeye de devam edecek ve piyasanın önemli hikayelerinden biri olacak. Kur savaşları sıcaklığını koruyor. Petrol fiyatlarının gerilemesinden doların gerilemesinin de payı olacak.
* Jeopolitik riskler
Gelecek yılın önemli gelişmeleri arasında jeopolitik riskler yer alacak. Ortadoğu’daki huzursuzluk, Ortadoğu’dan daha büyük. Rusya’nın durumu önemini koruyor. Ebola gibi fenomenler de yeniden gündemde olacaktır.
* Çin ekonomisi
Gelecek yıl herkes büyümesi yavaşlayan Çin’de neler olup bittiğini kavramaya çalışacak. Dünya ekonomisi Çin’in artık %10’larda büyümediği yeni döneme kendini hazırlasa iyi olur. Bu yıl büyüme %7’lerde kalacaktır.
Petrol fiyatlarındaki yükseliş 'keskin' olacak
Hazirandan beri düşen petrol fiyatları piyasalarda spekülasyonun artmasına neden olurken, tarafl arın belirsiz olduğu bu savaştan kimin galip çıkacağı kestirilmeye çalışılıyor. OPEC’în geçtiğimiz hafta petrol arzını değiştirmeme kararı dönüm noktası olduğunu belirten Pantanacce “2015’in ilk çeyreğinde endüstride ciddi sıkışıklık göreceğiz. Bir dahaki toplantıda arzı düşürme noktasında OPEC daha agresif bir karar vermek zorunda kalacak. Bu nedenle arz kısıldıktan sonra petrol fiyatlarındaki yükseliş daha keskin olacak. Brent petrolün 2015’teki ortalama fiyatının 85 dolar seviyesinde olmasını bekliyoruz” dedi.