Türkiye ile İngiltere ticaret görüşmelerine hazırlanıyor

İngiltere'nin yeni hükümeti Türkiye ve diğer ortakları ile ticaret görüşmelerini yeniden başlatmaya hazırlanıyor. İngiltere Ticaret Bakanlığı yeni hükümetin sonbaharda yapacağı ilk görüşmelerin Türkiye, İsrail, Güney Kore ve İsviçre ile gerçekleştirileceğini açıkladı.

Abone ol

İngiltere'nin yeni hükümeti, Türkiye ile serbest ticaret anlaşması (STA) müzakerelerine sonbahar aylarında başlayacağını açıklarken, Hindistan ve Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki ülkelerle STA görüşmelerine de kaldığı yerden devam edecek.

İngiltere Başbakanı Keir Starmer, ekonomik büyümeyi hükümetinin ana hedeflerinden biri haline getirmişti. Starmer'ın İşçi Partisi 14 yılın ardından 4 Temmuz'daki seçimleri kazanarak iktidar olmuş, seçim döneminde ticaret anlaşması müzakereleri durdurulmuştu.

Hükümet tarafından yapılan açıklamada "Görüşmelere yeniden başlamak, İngiltere'nin işletmelerin uluslararası piyasalara erişimini sağlaması, istihdamı artırması ve (ekonomik) büyümeyi sağlaması için gerekli olan yüksek nitelikte ticari anlaşmalara varmaya yönelik ilk adımdır" denildi.

Türkiye ilk görüşülecek ülkelerden

Ticaret Bakanlığı yeni hükümetin sonbaharda yapacağı ilk görüşmelerin Türkiye, İsrail, Güney Kore ve İsviçre ile gerçekleştirileceğini açıkladı.

İngiltere'nin bu dört ülke ile halihazırda serbest ticaret anlaşması bulunuyor. İngiltere'nin 2020'de Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının ardından geçerlik kazanan bu anlaşmalar AB döneminde yapılan anlaşmalarla aynı şartlara sahipler. İngiltere anlaşmaların güncellenmesi için önceki hükümetler döneminde müzakereler yürütüyordu.

Sahipsiz hayvanlarla ilgili kanun teklifi TBMM'de ABD Hazinesi'nden yeni borçlanma tahmini AK Parti ve CHP’den İsrailli bakana Erdoğan tepkisi SPK'dan bir kişiye geçici işlem yasağı Akbank'tan ekonomiye 1.4 trilyon kredi desteği