Türk makarnasına Çin markajı
Uzakdoğulu şirketlerin Türk makarna şirketlerine ilgisinde Çin perdesi açılıyor. Japon Nisshin’in Nuh’un Ankara Makarnası, Nissin Food’un ise Ülker’in Piyalesi’ne ortak olmasının ardından şimdi de Çinli şirketlerin hedefinde Türk şirketleri var.
Abone olİmam GÜNEŞ
İSTANBUL - Tanıtım gruplarının davetiyle Türkiye’ye gelen Çinli firmalar Türkiye’den makarna firması satın almak için arayışlara başladı. Japon Nisshin ile Nissin’in ardından Çinli şirketler de satın alma ve ya birleşme yaparak Türkiye’de makarna üretmek istiyor. Satın alma düşüncesinde kararlı olan firmalar, Türkiye’deki kalış süresini uzatarak birkaç Türk makarna firması ile görüşme gerçekleştirdi. Bu ay içinde İstanbul’a gelecek olan firmalar, görüşmeleri olumlu sonuçlandırmayı hedefliyor. Türk yetkililer, Çinli şirketlerin ve satın almak istedikleri Türk şirketlerinin adlarını henüz açıklamasalar da, yakında imzaların atılacağı bir sürecin yaşanacağını vurguluyorlar.
Çinli firmalar Türkiye’ye Şeker Tanıtım Grubu’nun davetlisi olarak geldi. Yeni bir heyetin bu ay yeniden Çin’den Türkiye’ye gelmesi ve bu kez alım yönünde çalışmaların biraz daha ilerlemesi bekleniyor. Makarnaya Çinli şirketlerin Şeker Tanıtım Grubu aracılığıyla gelmesinin ardında ise bu grubun İstanbul Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği altında örgütlenmiş olması ve Çinlilerin şeker sektörüne yatırımla da ilgilenmesi yatıyor.
Türkiye’de şirket satın alarak ihracatı
Çin’e yoğunlaştırabilir Çin, önemli sayıda vejeteryan nüfusu barındıran, makarna gibi bu tür beslenme modeline uygun yiyeceklerin ihracatı açısından potansiyel taşıyan pazarlardan biri. Ayrıca Çin, yüksek nüfusa sahip ancak kişi başına gelir düzeyi düşük. Bu sebeple Çin hükümeti, vatandaşlarının sağlıklı beslenmesine yönelik olarak gösterdikleri gayretler çerçevesinde, bölge ülkelerde yaygın olarak görülen pirince dayalı beslenme yerine ucuz ve aynı zamanda daha besleyici olan makarna ürünleri gibi tahıla dayalı bir beslenme modelinin ön plana çıkarılmasına çalışıyor. Çin, bu çabalar kapsamında ya bu ürünlerin ithaline kolaylık sağlayarak ya da yerli üretimi destekleyerek, iç pazarlarındaki arzı arttırma yoluna gitmek istiyor. Türkiye’nin makarna üretimini her yıl artırarak, dünya piyasısında önemli bir oyuncu olması göz önüne alındığında, Çinli firmaların Türkiye’de makarna firmalarını satın alarak hem Türkiye’de iş yapabilme fısatı yakalaması hem de Çin hükümetinin desteğini alarak Çin’e makarna ihracatı gerçekleştirmesi muhtemel.
Japon Nisshin, Nuh’un Ankara Makarnası’na ortak olmuştu
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da ortağı olduğu Nuh’un Ankara Makarnası Japon Nisshin Seifun Group ile ortaklığa gitmişti. Ortaklık sonrası Nisshin Seifun Türkiye adını alan firmaya, bir başka Japon devi Marubeni Corporation da ortaklık ediyor. Nuh’un Ankara Makarnası, temelleri 1950 yılına kadar giden bir firma. Sincan’daki dev fabrikada ayda 16 bin ton makarnalık irmik üretimi ve 15 bin 600 ton makarna üretimi ile devam ediyor. Türkiye’nin en büyük, dünyanın da üçüncü büyüğü. 35 farklı ülkeye ihracat yapıyor. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ortaklık sonrasında şu açıklamaları yapmıştı: “İlk etapta yılda 18 bin ton makarna üretimi yapacağız. Hemen ardından devreye alacağımız ikinci etap ile yılda 35 bin tona çıkacağız. Klasik makarnanın arkasından dondurulmuş makarna, ravioli, mix un üretimi gelecek. Bu yatırımda bir sloganımız var: Yüzde 100 Türk malı, yüzde 100 ihracat. Türk buğdayını kullanacağız. Dünyanın tüm pazarlarına açılan penceremiz ortağımız Marubeni olacak.”
Japon devi Mitsubishi iştiraki Ülker’in piyalesine ortak
Makarnada bir başka yatırım Japon devi Mitsubishi’nin, Ülker ile ortaklığı. İştiraki Nissin ile birlikte Piyale’nin yüzde 50’sini satın alan şirket, noodle üretip Japonya’ya makarna satıyor. Daha önce Avrupalı ve Amerikalı birçok şirketle ortaklık yapan Ülker, böylece ilk kez bir Japon firmayla birlikte üretim gerçekleştirdi. Cumhuriyet öncesinde kurulan Piyale markası Sabancı Grubu ile özdeşleşmişti. Sabancı Holding’in gıdadan 3 sene önce ayrılmasıyla Piyale’yi önce Marsan, daha sonra da Yıldız Holding almıştı. Ülker ile Japon Mitsubishi’nin yanısıra iştiraki Nissin Food da üretimde yer alacak. Japonlar bu operasyon için yaklaşık 100 milyon lira ayırmıştı. Dünyanın en büyük noodle üreticisi olan ve 3.5 milyar dolar ciro yapan Japon ortak Nissin’in noodle deneyimi üretime yansıdı. Fabrikada noodle üretimi için yeni hat kuruldu. Japon Mitsubishi ve Nissin’in Ülker’i tercih etmesinin en büyük nedeni ise Ortadoğu, Afrika ve Avrupa pazarındaki gücü. Japonlarla ilk kez masaya oturan Ülker, yıllık 30 bin ton makarna ithal eden Japonya’ya da bu kanalla satış gerçekleştirecek.