Turizmde "çatı örgüt" gündemde

Türkiye turizminin gelişmesi için bu alanda "temel" bir yasa hazırlanması, "çatı örgüt" kurulması ve sektörü doğrudan etkileyen algı kampanyaları ile mücadele edecek "Risk Yönetimi Birimi" oluşturulması gündeme alındı.

Abone ol

Kültür ve Turizm Bakanlığınca 15 yıl aradan sonra 1-3 Kasım 2017'de turizm sektörü temsilcileri, çözüm ortakları, akademisyenler, araştırma merkezleri ile 8 bakanlıktan temsilcilerin katılımıyla düzenlenen "3. Turizm Şurası"nın sonuç raporu yayımlandı.

Raporda, turizm sektörüne yönelik üst kuruluşların oluşturulması önerisi gündeme getirildi.

Bakanlık ile turizm sektörünün tabi olduğu yasal zemin ve mevzuatın güncelliğini yitirdiğine dikkat çekilen raporda, "Türk turizmi için, sektörün tüm sorun ve ihtiyaçlarını karşılayacak çerçeve nitelikte bir 'Turizm Temel Yasası'nın hazırlanması gerekmekte olup, diğer alt düzenlemelerin de bu yasaya göre yapılması önem arz etmektedir." değerlendirmesi yapıldı.

Bu sektörle ilgili görev paylaşımına yönelik de "Turizmi doğrudan ilgilendiren sorun ve konularda Kültür ve Turizm Bakanlığı tam yetkili, dolaylı ilgilendiren konularda (ulaşım, iletişim, çevre, eğlence, gıda ve haberleşme) ise kesinlikle karar paydaşı olmalıdır. Ayrıca bakanlığın Ekonomi Koordinasyon Kurulunun üyesi olması gerekmektedir." önerisinde bulunuldu.

"Çatı örgüt" talebi

Turizm sektörünün tüm paydaşlarını kapsayan bir çatı örgütün oluşturulması talebinin de aktarıldığı raporda, bu yapıya yönelik şunlar kaydedildi:

"Söz konusu yapılanma, Türkiye turizmini yurt içinde ve yurt dışında tanıtmak, turizmde 'Türkiye' markasını oluşturmak, imaj geliştirmek, Türkiye'ye gelen yabancı turist sayısını artırmak, turizm gelirlerini yükseltmek, turizmi ekonominin verimli bir sektörü haline getirmek ve turizmde sürdürülebilir gelişme ilkelerinin yerleştirilmesi için ilgili paydaşlarla iş birliği yapmak üzere kurgulanmalıdır."

"Yatırım izleme kurulu oluşturulmalı"

Turizm teşviklerinin yatırımların ötesinde eğitim, pazarlama, istihdam, teknoloji alanlarında da yeniden düzenlenmesinin gerektiği belirtilen raporda, Bakanlık bünyesinde bu kapsamda "Yatırım Değerlendirme ve İzleme Kurulu" oluşturulması gerektiği aktarıldı.

Asya Pasifik'e özel tanıtımlar

Raporda ayrıca Anadolu'da yeni noktalara tarifeli ve düşük fiyatlı doğrudan uçuşların teşvik edilmesi, Çin, Japonya ve Hindistan gibi Asya Pasifik ülkeleri başta olmak üzere, yeni geliştirilecek pazarlardaki üst ve orta gelir düzeyindeki yabancı ziyaretçilere yönelik tanıtım ve pazarlama stratejilerinin pazar ülke özellikleri dikkate alınarak yapılması önerisi getirildi.

Golf ve eko turizme teşvik

Şuranın sonuç raporunda, turizmin yılın 12 ayına yayılmasını sağlamak için sağlık, kış, golf, eko turizm gibi alanlarda bölge ve ürün çeşitliliğinin çoğaltılmasının teşvik edilmesi gerektiği vurgulandı.

Bir alkol grubuna daha zam geldi! İşte yeni fiyat listesi E-atıktaki altının yüzde 99.9’u yakalanabilecek Süper Lig'den 10 kulüp PFDK'ye sevk edildi ABD'deki yaklaşık 2,6 milyon Tesla otomobili incelenecek EİB üyesi firmalar, geçen yıl 18,4 milyar dolar ihracat yaptı