Trump’a kızan tahvil sattı!

Dünya Gazetesi - Evrim Küçük

Abone ol

Evrim KÜÇÜK

Dünyanın en güvenli ve en çok işlem gören finansal enstrümanlarından biri olan, aynı zamanda ABD’nin en önemli borçlanma araçlarından olan Amerikan tahvilinde duyulan aşk bitiyor.

ABD Başkanı Donald Trump’ın ticari ve dış politikadaki uygulamalarının öfkelendirdiği ülkelerin ellerindeki ABD tahvili miktarını hızla azalttığı görülüyor.

 -ÇİN: Özellikle ticaret savaşlarının gündeme geldiğinden beri elindeki Amerikan tahvilini azaltıyor. Çin’in elindeki ABD Hazine kağıdı miktarı ağustos ayında son 14 ayın en düşük seviyesine inmiş durumda. Çin, elindeki ABD Hazine kağıdı miktarını bir önceki aya göre 6 milyar dolar azaltarak 1 trilyon 165 milyar dolara düşürdü. Geçen yılın aynı döneminde Çin’in elinde 1,2 trilyon dolar tutarında ABD Hazine kağıdı vardı. Aralıktan bu yana ülkenin elindeki tahvil büyüklüğü 36 milyar dolar, çelik ve alüminyuma ilave gümrük vergilerinin açıklandığı mart ayından bu yana ise 22 milyar dolar azaldı.

34 milyar dolar azalttık

 -TÜRKİYE: ABD ile tansiyonun yükseldiği Türkiye ve Rusya da tahvil satışına yöneldi. Amerikan tahvil ve bonosunda geçen yılın aralık ayı sonunda elinde 52.6 milyar dolarlık pozisyonu olan Türkiye, çelik vergilerindeki artış ve rahip Andrew Brunson konusunda yaşanan gerilim sırasında pozisyonu hızla daralttı. 2018 yılı ocak-haziran döneminde elindeki ABD hazine bono ve tahvili miktarını geçen yılın sonuna göre 23.8 milyar dolar azaltan Türkiye temmuz ve ağustosta satışa devam etti. Ağustos’ta ABD tahvilinde tutulan miktar 11.1 milyar dolar azalarak 29.6 milyar dolardan 18.5 milyar dolara indi. 30 milyar dolar büyüklüğün üzerinde tahvil bulunduran ülkeler ABD tahvilinde en büyük pozisyonu olanlar arasında gösterilirken, Türkiye bu yıl bu grubun dışına çıkmış oldu.

 -JAPONYA: ABD’nin ikinci büyük kreditöre konumundaki Japonya da ağustos ayında elindeki ABD Hazine kağıdı miktarını 6 milyar dolar azalarak 1 trilyon 30 milyar dolara çekti. Japonya’nın Trump ile bir anlaşmazlığı bulunmamasına rağmen, ülkenin Başbakanı Şinzo Abe’nin Kuzey Kore ile yapılan görüşmelerde gölgede kalmasının Japonya’yı rahatsız ettiği belirtiliyor.

 -RUSYA: Sert Amerikan yaptırımlarının hedefindeki Rusya da ABD tahvillerini azaltıyor. Rusya son aylarda, ABD yaptırımları yüzünden tahvillerin bloke edilebileceği riskine karşı satışa geçerek, altın rezervlerini güçlendirmeye başladı. 2017 sonu itibarıyla 102.2 milyar dolar olan ülkenin elindeki Amerikan kağıtlarının büyüklüğü bu yıl yüzde 80’den fazla azalarak 15 milyar doların altına indi.

 -HİNDİSTAN: ABD’nin uyguladığı çelik vergileri ve Rus hava savunma sistemi S-400 alımıyla ilgili olarak ABD ile ilişkileri gerilen Hindistan da tahvil satan ülkeler arasında. Ocak ayında 148, Şubat ayında ise 152 milyar dolara çıkan Hindistan, ABD tahvilindeki pozisyonu aşamalı olarak azalttı ve ağustosta 140 milyar dolara indirdi.

Güçlü ekonomi talebi canlı tutuyor

Trump ile ilişkileri iyi gitmeyen ülkeler tahvil satmasına rağmen Amerikan ekonomisine duyulan güvenin artması ABD tahviline talebi canlı tuttu. Geçtiğimiz yıl sonu itibariyle yabancı ülkelerin elindeki tahvil büyüklüğü 74.3 milyar dolar artarak 6 trilyon 287 milyar dolara yükseldi. ABD tahviline geçtiğimiz ağustos ayında da net alım geldi ve ağustosta dünya ülkelerinin tahvil pozisyonu 36 milyar dolar yükseldi. Özellikle Suudi Arabistan'ın alımları sıçradı. Ülkenin elindeki tahvil miktarı son 1 yılda 138 milyar dolardan 169 milyar doların üzerine çıktı.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım