TOBB'da bankalar hedef oldu
TOBB'un 60'ıhcı yıldönümü ve 67'nci genel kurulu birlikte kutlandı. 67'nci genel kurulda yapılan konuşmalarda bankaların tutumları eleştirildi.
Abone olHüseyin GÖKÇE-Mehmet KAYA-Özüm ÖRS
ANKARA - TOBB'un 60'ıncı kuruluş yıldönümüne denk gelen 67'nci Genel Kurul toplantısında konuşmaların ağırlıklı olarak ortak noktasını yeni anayasa çalışmaları ve eşitlik oluşturdu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, anayasa konusunda hiçbir önyargıları olmadığını belirtirken, parti olarak asla masadan kalkan taraf olmayacaklarını bildirdi. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, hükümetin teşvik politikalarını eleştirirken, 10 yıldır hazırlanamayan sanayi envanteri olmadan teşviklerin belirlenemeyeceğini söyledi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise Genel kurul konuşmasında, reform konularına ağırlık verdi. Hisarcıklıoğlu, yeni Anayasa'yı "en önemli reform" olarak nitelerken, hem cumhurbaşkanı, hem de başbakanın seçimle geldiği bir sistemin yaratacağı sıkıntılara vurgu yaparak, "başkanlık sistemi" tartışmalarının önemine değindi. Hisarcıklıoğlu, yapısal reformların devamını da talep etti. Konuşmasında bankalara özel yer ayırarak yüklenen Hisarcıklıoğlu, "KOBİ'lere ağır kredi şartları uyguluyorsunuz. Anadolu'dan gelen talepleri oyalıyorsunuz. Hatta vicdansız davranıyorsunuz" sözleriyle eleştirilerde bulundu.
"Demokrasi kesintiye uğrarken işleri tıkırında olanlar oldu"
Başbakan Erdoğan, 9 yıllık başbakanlık dönemi boyunca TOBB'un Genel Kurul'larına katılmaya özen gösterdiğini belirterek, reel sektörün kalbinin bu salonda attığını söyledi. Hükümet olarak ekonominin sorunlarına daima gerçekçi bir şekilde yaklaşmaya özen gösterdiklerini dile getiren Erdoğan, ekonomide gerçeklerden kopuk, pembe bir tablo çizmenin yanıltıcı ve aldatıcı olduğunu ifade etti. Sorun yokmuş gibi davranan bir hükümetin hizmet edemeyeceğine ve Türkiye'yi büyütemeyeceğini ifade eden Erdoğan, katıldığı ilk TOBB genel kurulunda konuşulan konular ile bugün konuşulan konuların birbirinden farklı olduğuna işaret etti.
Türkiye'nin ikinci gücünün demokrasi olduğunu ifade eden Erdoğan, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaştıracak etkenin tıkır tıkır işleyen bir demokrasi olacağını kaydederek "Demokrasinin kesintiye uğramasından rant elde edenler oldu. Antidemokratik dönemlerde işini büyütenler, kazancını artıranlar, işleri ciddi manada tıkırında olanlar oldu. Ama bu bir avuç seçkin büyürken, bu bir avuç seçkinin işleri tıkırında giderken, Türkiye'de geride kalanların tamamı yoksullaştı, işsiz kaldı, çarklar durdu, kepenkler kapandı. Gazetelerde çarşaf çarşaf belli markalar karalanırken, bazı imtiyazlılar pazarda rakipsiz kaldılar, tek kaldılar, tekel oldular" dedi.
IMF'ye olan borçların önümüzdeki yıl Nisan ayında tamamen kapanacağını belirten Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerini de 100 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
"Ekonomi ve demokrasi at başı gidiyor"
Ekonominin ve demokrasinin at başı gittiğini dile getiren Erdoğan, iş dünyasının demokrasiye çok sıkı sahip çıktığını belirtti. Yeni anayasa ile ulaşılan seviyenin daha güçlü muhafaza edileceğini hem de gelecekteki hedeflere daha kararlı bir şekilde ilerleneceğini belirten Erdoğan, "Yeni bir anayasa konusunda bizim parti olarak, hükümet olarak hiçbir önyargımız yok. Elbette ülkenin ve milletin sınırları bizim sınırlarımızdır. Ama bu sınırlar dairesinde huzuru, barışı, refahı, dayanışmayı, kardeşliği pekiştirmek isteyen her adımın yanında oluruz, arkasında oluruz. Dayatma ile yapılan reformların, dayatma ile yapılan anayasaların Türkiye'ye fayda sağlamadığını tam tersine zarar getirdiğini hep birlikte gördük ve yaşadık. Yeni bir anayasa için oluşan fırsatın hiçbir şekilde dayatma ile zorlama ile heba edilmesini istemeyiz" dedi. Erdoğan, parti olarak yeni bir anayasa çalışmalarında masadan kalkan taraf asla olmayacaklarını dile getirdi.
İsim vermeden BDP yöneticilerini eleştiren Erdoğan, Hakkari Yüksekova'da ve Şırnak'ta havalimanı açma çalışmalarının sürekli engellenmeye çalışıldığını kaydederek "10 yıl önce Iğdır'da, Şırnak'ta havaalanı kurulacak denilseydi kimin aklına gelirdi" diyerek batıda olanları doğuya da götürdüklerini söyledi.
"Bankaların kredi verirken nazlanması kabul edilemez"
Yeni teşvik sisteminde Doğu ve Güney Doğu'ya birçok muafiyet getirdiklerini dile getiren Erdoğan, "Bu yatırımları yapalım, terörün belini iyice kırarız" dedi. Türkiye'de ekonomide güzel ve olumlu gelişmeler olduğuna işaret eden Erdoğan, Türkiye'nin artık dünya ticaretine entegre olmuş bir ülke olduğunu kaydetti. Bankaların girişimciye kredi verirken nazlı bir davranış içinde olduğunu ifade eden Erdoğan, bunu kabul etmenin mümkün olmadığını, uygulamada hatalar olduğunu ve bunun böyle devam edemeyeceğini ifade etti.
"Tek istediğimiz rakiplerimizle eşitlik"
Türkiye'nin 2023'te 10 büyük ekonomiden biri olma hedefinin gerçekleşmesi için her yıl yüzde 7 büyümesi ve yine her yıl 700 bin istihdam yaratması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, bu hedefe ulaşmak için rehavete kapılınmaması gerektiğinin altını çizdi. Hisarcıklıoğlu, "İçerde cari açık kaynaklı riskler var. Dışarıdaysa Avrupa'da devam eden finansal kriz ve ekonomik durgunluk, bizi de olumsuz etkiliyor. Ortadoğu'da karışık ortam ve gerginlikler artarak sürüyor. Devletimizden tek isteğimiz, maç yaptığımız sahanın, rakiplerimizle eşit şartlara getirilmesi. Allah'ın izniyle, gerisini biz hallederiz" diye konuştu. Hisarcıklıoğlu, cari açık riskine karşı, tarım, turizm ve deniz taşımacılığına özel önem verilmesi gerektiğini kaydetti. Hisarcıklıoğlu, tarımın öneminin gelecekte daha da artacağını belirtti.
"Halk katkısı ile yapılan anayasa en önemli reform"
Türkiye'nin gelişimi için en önde gelen reform alanının yeni bir Anayasa olduğunun altını çizen Hisarcıklıoğlu, "Zira yeni bir toplumsal mutabakata ihtiyacımız var. Daha güçlü bir devletin ve daha müreffeh bir milletin yolu buradan geçiyor. Anayasa sadece siyasi değil, aynı zamanda iktisadi bir meseledir. Anayasa kutup yıldızıdır. O yerinde durur, geri kalan her şey onun etrafında döner. Anayasamızı yenileyemezsek, olduğumuz yerde, orta gelir seviyesinde tıkanıp kalırız, bir üst lige çıkamayız" dedi.
Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Biz, seçkinlerin, muhtıraların, ara rejimlerin, darbelerin dayattığı değil, millet iradesine dayanan, mutabakatla hazırlanan bir anayasa istiyoruz! Demokratik, laik, sosyal hukuk devleti yapımızın korunmasını istiyoruz"
Başkanlık sistemi tartışmalarına katıldı
Anayasa'dan bekledikleri diğer unsurun istikrarın sağlanması olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, mevcut yönetim biçiminin istikrarı sağlamaktan uzak olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesinin benimsendiğini belirterek, üstü örtülü olarak "başkanlık sistemi" tartışmalarına katıldı. Hisarcıklıoğlu, "Hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan halkın oyuna dayanacağı için birlikte çalışmalarında sıkıntı yaşanabilir. İstikrarı güçlendirmek için, halkoyuyla seçilmiş Cumhurbaşkanının ve Başbakanın yetkileri yeniden düzenlenmeli. Bunun nasıl yapılacağı, bu süreçte tartışılmalı. Bu konudaki düzenlemelerin yeni Anayasayla yapılması, Türkiye'nin geleceği için hayati önem taşıyor" diye konuştu.
"Adalet güçlendirilmeli"
Hisarcıklıoğlu, adalet sisteminin güçlendirilmesi için fiziki koşulların iyileştirilmesinden memnuniyet duyduklarını vurgularken, Anayasa çalışmalarında, adalet duygusunun güçlendirilmesine yönelik vurgunun öne çıktığını kaydetti. Hisarcıklıoğlu, "Biz artık, mazlumu ve güçsüzü koruyan, herkesin adaletinden emin olduğu, Allah'tan sonra gönül rahatlığıyla sığınacağımız bir yargı sistemi istiyoruz. Gökler ve yer ancak adaletle ayakta durur. 75 milyon olarak zihniyet devrimi yapıp, güçlüye dokunamayan, güçsüzü ezen, eski zihniyeti artık yıkmamız gerekiyor" diye konuştu.
Teşvik sistemi ve yapısal reformlar
Yeni teşvik sisteminin iyi tasarlandığını ve bölgeler arası eşitsizlikleri gidermeye katkı vereceğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, tek başına teşviklerin ekonomik gelişmeyi sağlamada yetersiz kalacağını, yapısal reformların mutlaka işletilmesi gerektiğini söyledi. İş ve yatırım ortamının Türkiye'nin rakiplerine göre hala geride olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, bölgesel kalkınma ajanslarında özel sektörün ağırlığının artırılması gerektiğini kaydetti.
Hisarcıklıoğlu, "Güçlü olanların, güçsüzlere kendi kurallarını dayattığı bir sisteme esnafımız, KOBİ'lerimiz, sanayicimiz daha ne kadar dayanacak? Biz, perakende yasasının çıkarılmasını bekliyoruz" dedi.
"Bankalar Anadolu taleplerine vicdansız"
Kayıtdışı ekonominin önlenmesi için katkı vermeye hazır olduklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, vergi ve sosyal güvenlik yüklerinin azaltılmasının önemli sonuç verdiğini ve devamının gerektiğini, işgücü piyasasının esnekleştirilmesinin önemli olduğunu ileri sürdü.
Hisarcıklıoğlu, karşılıksız çeke hapis cezasının kaldırılmasının önemli olduğunu vurgularken, ek kontrol mekanizması kurulmadığı için karşılıksız çek sayısında artış görüldüğünü belirtti.
Hisarcıklıoğlu, Maliye'nin e-haciz uygulamasının durdurulmasını istedi.
Hisarcıklıoğlu, KOBİ'lerin kredi almada şartların ağırlaştırılmasından dolayı bankalara eleştirilerinin arttığını da belirterek, bankaları "vicdansızlıkla" suçladı, kamuyu önlem almaya çağırdı.
"Eğitimde kalıcı reformlara ihtiyaç var"
Eğitim kalitesinin artırılması için yapılması gerekenler bulunduğun kaydeden Hisarcırklıoğlu, OECD içinde Türk öğrencilerin en alt sıralarda yer aldığını hatırlattı. Kalıcı reformlara ihtiyaç bulunduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Eğitim özgürlüğü de bu reformların önemli bir parçası. Bu çerçevede, dini eğitimle ilgili kısıtlamaların kaldırılmasını doğru buluyor ve teşekkür ediyorum. Çok açık ifade ediyorum: Aileler çocuklarına dini eğitim vermek istiyorlarsa bunun önü açık olmalı. İsteyen çocuğuna dini eğitim verir, isteyen vermez. Zira ana-babanın çocuk üzerinde hakkı var" dedi.
"Teşvik sistemi Anadolu'nun içini boşalttı"
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Genel Kurul konuşmasında teşvik sistemine yönelik eleştirilerde bulundu. Yıllardır yapılan teşviklerin bölgesel eşitsizliğin giderilmesine yetmediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, 10 yıldır oluşturulamayan sanayi envanteri ile teşvik politikalarının oluşturulamayacağını anlattı. Kılıçdaroğlu sıcak paranın kesilmesi halinde bisikletin dönmeyeceğini ve duvara toslayacağını kaydetti.
Anayasa değişikliği çalışmaları yanı sıra 12 Eylül yasalarının yürürlükten kalkmasının da çok önemli olduğunu söyleyen kemal Kılıçdaroğlu, "Demokrasi, demokrasi diyoruz. Elinizi vicdanınıza koyun. Boynuna poşu taktı diye hiçbir delil yok, altını çiziyorum. Bir Hukuk Fakültesi öğrencisi 11 yıl hapisle mahkum edildi" dedi.
"Yeşil pasaport belirli rakamın üstüne çıkanlara verilecek"
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı konuşmasında bakanlığın faaliyetleri hakkında bilgi verirken, Türk Ticaret Kanunu'nda yapılacak değişikliklerin yetişirse bu hafta, olmazsa önümüzdeki hafta gerçekleştirileceğini söyledi. Değişiklikte tüm tarafların görüşünün alınacağının altına çizen Yazıcı, "Yasanın genel mantığı dışına çıkmadan sizin sıkıntı çektiğiniz bürokratik alanlarda rötuş yapacağız" dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun yeşil pasaport eleştirilerine cevap veren Hayati Yazıcı, yeşil pasaportun belirli bir ihracat miktarının üzerine çıkanlara verilmesi yönünde çalışma yaptıklarını bildirdi.
MHP adına konuşan Genel Başkan Yardımcısı Faruk Bal ise MHP'nin 2007 yılından bu yana tüm dünyada yapılan anayasa değişiklikleri ile Osmanlı'dan bugüne yapılan değişiklikleri incelediklerini söyledi. Bal, bu çalışmalarda Türkiye Cumhuriyeti içinde insanların dili, dini ve siyasetine bakılmaksızın herkesin insan haklarından yararlanmasının en doğal hakkı olduğunu, MHP olarak bu hakkın sağlanması için masadan kalkmayacaklarını bildirdi.
67. TOBB Genel Kurulundan notlar:
-Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin 60. Kuruluş yıldönümüne denk gelen 67. Olağan genel kurulunda, 50. Yılda tam vurgusu yapılamayan "köklü kuruluş" vurgusu öne çıktı. TOBB'un çalkantılı olduğu bir dönemde yeni oluşan bir yönetimle kutlanan 50. Yılda güçlü mesajlar sınırlı kalmıştı. 60. Yıl vurgusu, TOBB'un olağan genel kurulunun öne çıkan mesajı oldu. 60. Yıl için özel logo tasarlatıldı. Bu logo, 1 yıl boyunca TOBB'un resmi yazışmalarında ve görsel malzemelerinde kullanılacak.
-TOBB'un en fazla kadın katılımlı genel kurulu
TOBB'un geleneksel olarak genel kurul öncesi verdiği resepsiyonda ve genel kurul salonunda kadın iş insanı sayısı geçmiş genel kurullara göre görece yüksekti. TOBB'un, bu amaçla özel bir çalışma yaptığı, daha önceki genel kurullarda olmayan şekilde TOBB Kadın Girişimciler Kurulu katkısıyla 800 kadına özel davetiye gönderildiği kaydedildi. Hem resepsiyonda, hem de genel kurul salonunda delege olmayan çok sayıda kadın iş insanı dikkat çekti.
-TOBB Genel Kurulu'na ilk kez yabancı işadamları da çağırıldı. Türk ve akraba topluluklardaki işadamları ile yakın ekonomik işbirliği bulunulan ülkelerden 100 konuk genel kurula katıldı.
-TOBB Genel Kurul resepsiyonu başkentin en yeni mekanlarından olan, Ankara Ticaret Odası mülkiyetinde özel işletmecide bulunan Congresium kongre merkezinde gerçekleştirildi.
-TOBB Genel Kurul resepsiyonuna, bürokrasi ve siyasetten ilgi az oldu. TOBB'un ilgili bakanlığı olan Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı yanında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız katıldı. Siyasetten ise genel başkan düzeyinde DSP Genel Başkanı Masum Türker oldu.
-TOBB'un geleneksel resepsiyonunda, ekonomi yönetimindeki bakan ve sosyal paydaşların 60. Yıla özel mesaj videoları gösterildi.
-TOBB'un genel kurulu ise en yoğun işadamı katılımlı çalışmalarından birini yaptı. 67. Genel kurula 5 bin işadamı, siyasetçi, bürokrat ve konuk katıldı.
-TOBB'un genel kurulu Başbakan'ın geç katılması nedeniyle programdan 2 saat gecikmeli başladı.
-Her yıl olduğu gibi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, konuşmasını yaptıktan sonra, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasını beklemeden salondan ayrıldı. Kılıçdaroğlu'nun konuşma yaptığı sırada delegelerin büyük kısmı salondan çıkarken, MHP adına katılan Faruk Bal'ın konuşmasında ise salon neredeyse tamamen boşaldı.
-Her yıl olduğu gibi TOBB delegelerine özel bir hediye verildi. Bu yıl son dönemin gözde tablet bilgisayarı iPAD 2 hediye edildi.
-Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında özellikle yeni anayasa çalışmalarına yönelik öneriler büyük alkış alırken, eğitim sisteminde çok sık yapılan değişikliğe yönelik eleştiriler de yine TOBB delegelerinden destek gördü.
-19 Mayıs törenleri sebebiyle erken kapatılan Anıtkabir, TOBB'un özel başvurusu üzerine açıldı. İlk kez TOBB için Anıtkabir'de resmi tören düzenlendi. Törenin ardından bin 400'ün üzerindeki TOBB delegesi toplu fotoğraf çektirdi. Genel Kurul sabahı ise 270 m2'lik afiş haline getirilen bu fotoğraf TOBB ETÜ'nün duvarına asıldı.
-Hisarcıklıoğlu'nun konuşmasında üyelere çağımızın fatihleri şeklinde seslenmesi ve Necip Fazıl'dan dörtlük okuması salondan alkış aldı.
-Hisarcıklıoğlu, Başbakan Erdoğan'ın söz vermesine rağmen işadamlarının yeşil pasaport almasına, yeşil pasaportu olanların taş koyduğunu belirtti.