TOBB 60'ıncı yılını aile ile kutlayacak
Başkan Rifat Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 60'ıncı kuruluş yıl dönümünü ailem dediği oda ve borsalarla birlikte kutlayacak.
Abone olHandan Sema CEYLAN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) bundan 60 yıl önce bir apartman dairesinde kurulmuş. Birliğin kuruluş hikayesini 11 yıldır TOBB Başkanlığı'nı yürüten Rifat Hisarcıklıoğlu, Nejat Basmacı'nın anlatımıyla bize aktarıyor : " TOBB 1952 yılında Ankara Ticaret Odası'nın ikinci katında kurulmuş. 1957'de genel kurul yapacaklarında henüz bir toplantı salonları yokmuş. Dil Tarih Coğrafya fakültesinde toplantı yaparlarken, aralarına katılan bir kişi 'otelde kalmak için harcırahların yetmediğinden' şikayet etmiş. TOBB üyeleri toplantı için harcırah almıyor. Herkes şaşırmış. Konuşma derinleşince bir üst katta kongre yapan veterinerlerin yanlışlıkla aralarına girdiklerini öğrenmişler. Nereden nereye. 1.3 milyon üyemiz var. Bugün birliğimiz Türk ekonomi hayatında söz sahibi. Artık kent protokollerinde özel sektör hak ettiği yerde."
Yolumuz uzun... Başkan Hisarcıklıoğlu ile önemli bir amaç için Batum'a gidiyoruz. Sabah erken saatte Sarp Sınır Kapısı'ndan geçerek, Doğu Karadeniz'deki odalarla bir araya geleceğiz. Amaç; bayram kutlamak. Hisarcıklıoğlu ilk ziyaret ettiğimiz Hopa TSO'da bunun ne bayramı olduğunu anlatıyor: " İnsanlar dini ve milli bayramlarını aileleri ile kutlar. Kurumların ve şirketlerin bayramı da kuruluş günleridir. Biz 1952 yılında kurulduk. Bu yıl 60'ıncı kuruluş yıldönümümüz. Biz de ülkemizin en kuzeydoğusundan, en küçük birimlerimizden; yani ailemizden başlayarak, ilçe TSO'larımızla bayramımızı kutlamaya başladık. 60'ıncı yılımızı ailemizle kutlayacağız."
Sarp Sınır Kapısı, TOBB'un iştiraklerinden Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret AŞ (GTİ) tarafından 2009'da modernize edilerek yeniden açılmış. Buradaki ziyarette TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 2012'de Sarp Sınır Kapısı'ndan 5 milyon kişinin geçiş yapmasını beklediklerini belirtiyor, "5 milyon kişi buradan geçtiği zaman Kapıkule Sınır Kapısı'ndan, yani Türkiye'nin batısından daha çok insan Sarp Sınır Kapısı'ndan geçmiş olacak. Bu da bir rekor. Türkiye'nin ticaretinin yaklaşık yüzde 50'si kara sınır kapılarıyla yapılıyor. Bundan dolayı sınır kapılarının modernizasyonu işi TOBB'a verildi. TOBB'un bu kara gümrük sınır kapılarına yaptığı yatırımların toplam tutarı yaklaşık 210 milyon dolar civarında. Yani devletin cebinden para çıkmadığı gibi ilave olarak devletin cebine para girdi" diyor. Sarp'a bugüne kadar 22 milyon dolarlık yatırım yapılmış. Devletin kasasına yaklaşık 6 milyon 200 bin dolar civarında vergi girmiş. Geçen yıl buradan TIR geçişi yüzde 28 artmış ve 233 bin TIR'a ulaşmış. Geçen yıl bu kapıyı kullananların sayısı ise 3.5 milyon insan buradan geçti. Ama önemli olan bir başka yatırım haberi daha var. Yaya geçişlerinin daha modern hale getirilmesi. İhale yapılmış, müteahhit şirket çalışmaya başlayacak durumda. 3 ayda bitecek bu yaya yolu ile geçişler kolaylaşacak.
Artan potansiyel nedeniyle Sarp Sınır Kapısı'nın yetmesi ise mümkün görülmüyor. Çıldır Aktaş Kapısı yapıldığı zaman Azerbaycan ve Tiflis üzerinden gidecek güzergah sayesinde bu kapı hafifleyecek. Başkan Hisarcıklıoğlu kendileri için gerek Muratlı gerekse Türkgözü kapılarının da önemli olduğunu söylüyor.
Ziyaret yolu uzun Hopa, Arhavi, Ardeşen, Pazar, Çayeli, Of ve Rize Ticaret ve Sanayi Odaları ile Rize Ticaret Borsası'nı ziyaret edilecek. Ziyaretlerde altı çizilen önemli konular var. Bunlar, Anayasa, Yeni Türk Ticaret Kanunu ve kadınların iş hayatına katılması. Karadeniz odaları bu alanda şanslı Türkiye'nin ilk oda meclis başkanlarından biri bu bölgede; Of TSO Meclis Başkanı Zühal Akyüzlü. Ayrıca Zeynep Dalbastı Ayata, Ardeşen TSO'nun 16 yıldır genel sekreteri. Pazar TSO'nun genel sekreterlik koltuğunda da Gülbahar Çakıroğlu, 20 yıldır oturuyor.
Uluslararası kurumların yönetiminde
TOBB'un 50'nci yılı da Hisarcıklıoğlu başkanlığında kutlanmış. O zaman 60'ıncı yıl için konulan hedef TOBB'un küreselleşmesi ve aidat ödediği bütün kurumlarda yönetime girmesi olmuş. Başkan Hisarcıklıoğlu, bu hedefi gerçekleştirmenin huzurunu yaşadığını söylüyor. Avrupa Odalar Birliği (EUROCHAMBRES) Başkan Yardımcılığı, Balkan Odalar Birliği (ABC) Başkanlığı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Ticaret ve Sanayi Odası (EİT TSO) Başkanlığı, CACCI - Asya Pasifik Ticaret ve Sanayi Odaları Konfederasyonu Yönetim Kurulu Üyeliği, İslam Ticaret ve Sanayi Odası (ICCI) Başkan Yardımcılığı, Türk Afrika Odası (TAC) Eş Başkanlığı, D-8 Ticaret Odaları Federasyonu, İcra Heyeti Üyeliği, Karadeniz Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği, İcra Kurulu Üyeliği, görevlerini almış. Son olarak da Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (UNWTO) Bağlı Üyeler (Özel Sektör) Yönetim Kurulu'na Başkan Yardımcısı sıfatıyla girmeye hak kazanmışlar. Görevi TOBB'un, Türkiye Turizm Meclisi Başkan Yardımcısı Hasan Arat temsil edecek.
HOPA'DA ÜÇ BAŞKAN BİRLİKTE
'Birlikte rahmet vardır' sözünü sıkça duyduğumuz TOBB toplantılarının bir örneği de Hopa'daydı. Hopa TSO Başkanı Engin Koyuncu, iki eski TSO başkanını da yanına alarak, ilçelerinin isteklerini Rifat Hisarcıklıoğlu'na ilettiler. Sarp Sınır Kapısı nedeniyle her gün ticareti canlanan, bavul ticareti ile adeta o bölgenin 'Laleli'si haline gelen Hopa'da TSO, yeni hizmet binası istiyor.
EN GEÇ ODADA EN YAŞLI ÜYE
TOBB'a bağlı olarak kurulan en genç oda Of. 'TOBB'a bağlı' nitelendirmesi önem taşıyor. Çünkü fıkralar diyarı Doğu Karadeniz'de Oflular 'Sadece Allah'a bağlıyız' diyor. Of TSO Başkanı Erdal Saral kuruluş aşamasında Hisarcıklıoğlu'na 'TOBB'a bağlı olacağız' sözü vermiş! Ziyaretin renkli noktalarından biri de 85 yaşındaki en yaşlı üye Hasan Çakır'ın 1950'lerden kalan belgelerini göstermesi.
TÜRKİYE'NİN DAVOS'U AYDER'DE OLSUN
Pazar TSO Başkanı Mustafa Memoğlu, aynı zamanda Pazar Sahil Köyü Muhtarı. Türkiye'nin en ünlü yaylalarından Ayder'de turizmcilik yapıyor. Aynı zamanda mucit, 16 senedir kendi elektriğini kendisi üretiyor. Memoğlu, "Ayder'i Davos'a benzetiyorlar. Türkiye'nin Davos'u Ayder olsun. Siz de buna destek verin. Başkanım Davos'u burada yapalım' diyor.
3 GÜNLÜK PROGRAM İÇİN 3.700 KM YOL
İstanbul'daki toplantılara katılmasının ardından önce Batum'a geçen buradan sırasıyla Sarp Sınır Kapısı, Hopa, Arhavi, Ardeşen, Pazar, Çayeli, Rize, Of ve Trabzon'a giden Hisarcıklıoğlu, uçakta sorularımızı yanıtlıyor. Ancak programda, Kartepe'deki Ekonomi Zirvesi ve ardından Samsun'da Anayasa Toplantısı var. Hisarcıklıoğlu 3 günde toplam 3.700 kilometre yol yapıyor.