Tekstilcinin "kur ateşi"ne karşı eylem planı hazır

Türkiye'nin ihracatında önemli bir paya sahip olan tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri ihracatçılarına, kur riski konusunda bilgilendirme amacıyla bölgesel seminerler düzenlenecek

Abone ol

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının koordinatörlüğünde hazırlanan ve 2015-2018 dönemini kapsayan Türkiye Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Ürünleri Sektörleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı'ndan derlenen bilgilere göre, söz konusu sektörlerdeki firmaları kur riski konusunda bilgilendirme amacıyla bölgesel seminerler düzenlenecek. 

Türkiye İhracatçılar Meclisinin (TİM) sorumlu kuruluş olarak, Ekonomi Bakanlığı, KOSGEB, TOBB, Eximbank ve ilgili STK'larla işbirliği yapacağı eylem kapsamında, küçük işletme niteliğinde olan firmaların kur riskine yönelik bilinçlendirilmesi hedefleniyor. 

Eylem planı kapsamında gelecek yılın sonuna kadar, KOBİ'lere yönelik ihracat alacaklarının ileriye dönük kur garantisi sağlanmasıyla ilgili bankalarla gerekli işbirliği anlaşmaların yapılması planlanıyor. Özellikle KOBİ'lere kur riski anlamında destekler sağlanması ve çeşitlendirilmesi amaçlanıyor. 

Strateji belgesi ve eylem planı kapsamında, 2017 sonuna kadar ihracat sigortası konusunda yaşanan sorunların çözümüne yönelik de faaliyetler yürütülecek. Bu sorunun önüne geçebilmek için ilgili Bakanlıkların desteği ile Eximbank'ın başkanlığında, TİM'in ve TOBB'un işbirliği ile bu faaliyetin yürütülmesi ve mevcut ihracat sigortasının tanıtılması hedefleniyor. 

Finansmana erişim kolaylaşacak 

Sektörün finansmana erişim konusunda yaşamış olduğu sorunların çözümüne yönelik olarak gelecek yılın sonuna kadar bir platform oluşturulması öngörülüyor. 

Bu platformda sektörde faaliyet gösteren KOBİ'lerin finansmana erişim konusunda ihtiyaçlarının belirlenerek, bir çözüm paketi raporu oluşturulması amaçlanıyor. 

"Tekstilcinin lojistik masrafı azalacak" 

Plan kapsamında, tekstil, hazır giyim ve deri ürünleri sektörlerinin kümelendiği bölgeler ile İstanbul ve diğer liman kentleri arasında, lojistik maliyetlerini düşürmeye yönelik tedbirler alınacak. 

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının sorumlu kuruluş olduğu eylemle 2018 sonuna kadar bu sektörlerin lojistik ve coğrafi konum avantajının artırılması amacıyla, Türkiye'nin doğusu ve batısı arasında lojistik köyler kurularak ve söz konusu sektörlerin depo, fabrika gibi tesislerine ana hatlardan demiryolu bağlantı hatları yapılarak lojistik masraflarının azaltılması planlanıyor. 

Pegasus'tan ucuza uçak bileti kampanyası Finansal kiralama şirketlerinin net kârı belli oldu Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi