Teknogirişimcilere 58 milyon lira destek
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı kapsamında 2015'te 580 gence 58 milyon lira destek vermeyi hedeflediklerini söyledi.
Abone olBilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık yaptığı açıklamada, Türkiye'nin girişimcilik ve teknolojik üretim düzeyini artırmak için Teknogirişim Sermayesi Desteği Programını çok önemsediklerini söyledi.
Program sayesinde gençlerin, nitelikli proje hazırlamayı ve kendi işlerini yönetmeyi öğrendiklerini anlatan Işık, programdan yararlanarak kendi işini kuranları, daha sonra TÜBİTAK'ın desteğiyle ABD'deki Silikon Vadisi'ne gönderdiklerini ifade etti. Gençlerin, burada da girişimcilikle ilgili çalışma yaptıklarını ve Türkiye'ye daha çok bilgi sahibi olarak döndüklerini anlatan Işık, bu desteğin şu ana kadar 30 kişiye verildiğini bildirdi.
Programa yapılan başvuru sayısının her geçen yıl arttığını ve bu durumdan çok memnun olduklarını dile getiren Işık, şunları kaydetti:
"Teknogirişim Sermayesi Desteği Programının bütçesini artırdık, bu yıl 580 gencimize destek vermek istiyoruz. Program için bu yıl 58 milyon lira bütçe ayırdık. Yapılacak değerlendirmeden, hedeflediğimizden daha çok proje geçerse bu rakamı daha da artırabiliriz. Bizim için önemli olan gençlerimizin nitelikli iş fikirleriyle programa başvurması. Biz bu anlamda bütçeyi sorun etmiyoruz. Yeter ki ortaya iyi fikirler çıksın, bunları sonuna kadar desteklemeye hazırız."
En fazla başvuru Ankara ve İstanbul'dan
Programla ilgili bazı detayları da açıklayan Işık, geçen yıl bin 747 başvuru olduğunu ancak sayının bu yıl bin 931'e yükseldiğini bildirdi. Işık, en fazla başvurunun ise 540 ile Ankara ve 480 ile İstanbul'dan yapıldığını ifade etti.
Başvuruların en çok "elektronik, bilişim teknolojileri ve telekomünikasyon" alanından yapıldığını aktaran Işık, bu alanın, 938 başvuru ile toplam başvurular içinde yüzde 49 paya sahip olduğunu kaydetti.
Fikri Işık, bu yıl toplamda 173 farklı üniversiteden başvuru alındığını, en fazla başvurunun ise 138 ile Fırat Üniversitesi öğrenci ve mezunlarınca gerçekleştirildiğini sözlerine ekledi.
Teknogirişim Sermayesi Destek Programı
Teknogirişim Sermayesi Destek Programı, yüksek eğitimli ve nitelikli gençlerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmelerinin desteklenmesi, izlenmesi, sonuçlandırılması ve sonuçların değerlendirilmesini kapsıyor.
Programa, örgün öğrenim veren üniversitelerin herhangi bir lisans programından bir yıl içinde mezun olabilecek durumdaki öğrenci, yüksek lisans veya doktora öğrencisi ya da lisans, yüksek lisans veya doktora derecelerinden birini ön başvuru tarihinden en çok 5 yıl önce almış Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları başvurabiliyor.
Başvurular, ilgili kriterler çerçevesinde ön değerlendirmeye tabi tutuluyor. Ön değerlendirme sonucu kriterlere uygun olan iş fikirleri için, girişimcilerden iş planlarını sunmaları isteniyor. Söz konusu iş planları daha sonra ilgili alanda uzmanlığı bulunan akademisyenlerden oluşan değerlendirme komisyonuna gönderiliyor. Bunun üzerine yapılan değerlendirmede 60 puan barajını geçen iş fikirleri, bütçe imkanları doğrultusunda destek almaya hak kazanıyor. Girişimcilere, bu kapsamda hibe olarak en fazla 100 bin lira destek veriliyor.