Tek ihalede 100 bin baş besilik dana ithal edilecek
Bakanlar Kurulu'nun 400 bin baş besilik dana ithalatı için yetki verdiği Et ve Süt Kurumu yetiştiricilerden topladığı teklif doğrultusunda 100 bin baş besilik dana ithalatı için ihale açtı.
Abone olAli Ekber YILDIRIM
İZMİR - Et ve Süt Kurumu tek ihale ile 100 bin baş besilik sığır ithal edecek. Bakanlar Kurulu tarafından 31 Aralık 2016 tarihine kadar sıfır gümrükle 400 bin baş besilik sığır ithalatı yetkisi verilen Et ve Süt Kurumu, ilk ithalatı Avrupa Birliği ve Güney Amerika ülkelerinden yapacak.
Et ve Süt Kurumu'ndan ihale ile ilgili yayınlanan duyuruda tek ihale ile ithalatı gerçekleştirilecek 100 bin baş sığırın 50 bin başı Avrupa Birliği ülkelerinden diğer 50 bin başı ise Güney Amerika'dan yapılacak. Et ve Süt Kurumu böylece tek ihale ile 100 bin baş sığır ithalatı ile bir rekora da imza atmış olacak.
İthal sığırlar 5 limana gelecek
Yapılacak ihale ile Güney Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinden deniz yoluyla ithal edilecek besilik sığırlar Kocaeli, Tekirdağ, İzmir, Mersin ve Trabzon'daki limanlara teslim edilecek. Avrupa Birliği ülkelerinden kara yolu ile yapılacak ithalatta ise ithal sığırlar Edirne Kapıkule Gümrüğü'ne teslim edilecek. Hayvanların tartımı teslim yerindeki gümrük tartısı olacak. Alım şekli ise pazarlık usulü olacak. Söz konusu ihale için ihracatçı ülkelerde ithalata konu alanda üretici oldukları yetkili makamlar tarafından belgelendirilmiş gerçek veya tüzel kişiler ile üretici birlikleri teklif verebilecek. Üretici olmakla birlikte Türkiye’de halen kamu ihalelerinden yasaklı konumdaki gerçek ve tüzel kişiler ile Birlikler teklif veremeyecek. İhale dokümanı Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü Ticaret ve Pazarlama Dairesi Başkanlığı’ndan 250 Türk Lirası (varsa vergi dâhil) bedelle satın alınabilir.
Angus, Hereford, Brangus, Limuzin ve Şarole ithal edilecek
İhale şartnamesine göre, ithal edilecek besilik sığırların Angus, Hereford, Brangus, Limuzin ve Şarole ırkı olacak. Şartnameye göre, Güney Amerika'dan ithal edilecek besilik sığırların Angus, Hereford, Brangus, Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilecek besilik sığırların ise Limuzin, Şarole gibi etçi veya kombina ırklar ile kendileri arasında melezleri olması şartı var. Ayrıca, ithal besilik sığırların teslim anında 12 ay yaştan küçük, 160 ile 300 kilogram arası canlı ağırlıkta olması gerekiyor.
Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan duyuruda ihaleye girecek istekliler işin tamamına teklif verebilecekleri gibi bir veya birden fazla kısma da teklif verebilecekleri belirtiliyor. Teklif mektuplarındaki geçerli para birimi: Güney Amerika'dan yapılacak ithalat için Amerikan Doları, Avrupa Birliği ülkelerden yapılacak ithalat için euro olacak. İstekliler teklif ettikleri bedelin yüzde 3'ünden az olmamak üzere kendi belirleyecekleri tutarda teminat verecekler. Teminat, Güney Amerika ülkelerinden yapılacak ithalat için Amerikan Doları, Avrupa Birliği ülkelerden yapılacak ithalat için euro cinsinden olacak.
İhale süreci nasıl işleyecek?
İthalatla ilgili teklifl er alındıktan sonra, teklifl er ihale komisyonu tarafından istekliler huzurunda açılarak açıklanacak. Komisyon, alınan teklifl eri değerlendirdikten sonra isteklilerden yazılı olarak ikinci teklifl erini vermelerini isteyecek. Komisyon ikinci teklifl eri de değerlendirerek pazarlığı sonuçlandıracak. Komisyon kararının onaylanmasının ve alım üzerine bırakılan istekliye tebliğinden itibaren 5 (beş) iş günü içerisinde istekli ile kurum arasında sözleşme imzalanacak. Sözleşme konusu malların teslimi sözleşme hükümleri doğrultusunda gerçekleştirilecek. Hayvanların teslimi için Avrupa'dan ithalat için 50 gün, Güney Amerika'dan 65 gün olacak.
Son teklif tarihi 18 Temmuz
Et ve Süt Kurumu'ndan yapılan ihale duyurusunda, Güney Amerika ülkelerinden 50 bin baş ve Avrupa Birliği ülkelerinden 50 bin baş besilik sığır ithalatının verilen toplam süreyi aşmamak kaydıyla 25 bin başlık partiler halinde yapılacağı belirtildi. İthalat için yapılacak ihaleye son teklif verme tarihi 18 Temmuz günü saat 14.00 olarak belirlendi.
İhaleye teklif vereceklerden istenen belgeler
• İsteklinin ihracatçı ülkede üretici veya üretici birliği olduğunu gösteren belge.
• Teklif vermeye yetkili olduğunu gösteren imza beyannamesi veya imza sirküsü.
• Teklif verenin gerçek kişi olması halinde noter onaylı imza sirküsü.
• Teklif verenin gerçek kişi olması halinde noter onaylı imza beyannamesi.
• Standart forma uygun teklif mektubu.
• Geçici teminat mektubu veya geçici teminatın nakit olarak yatırıldığına dair dekont.