Suudi heyetin katılımı kralın onayını bekliyor
İstanbul'da düzenlenecek 9. Boğaziçi Zirvesi gün sayıyor. Organizasyona en yoğun katılımı göstermesi beklenen Suudi Arabistan'ın durumu 'Kaşıkçı' sonrası belirsizliğini koruyor. (Muhammed Kafadar-dunya.com)
Abone olMuhammed KAFADAR
Uluslararası İşbirliği Platformu Kurucusu ve Organizasyon Komitesi Başkanı Cengiz Özgencil, 9. Boğaziçi Zirvesine en yoğun katılımı göstermesi beklenen Suudi Arabistan'ın Cemal Kaşıkçı cinayeti sonrası durumlarını gözden geçirdiklerini söyledi.
26-28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek zirve öncesi gazetecilerle bir araya gelen Özgencil, "İki ay önce Riyad'a davetli gittim, Suudi Arabistan'ın ilgisi çok yoğundu, hem Suudi yatırım ajansı başkanı hem de ticaret bakanı üst düzey katılım göstereceklerini söylediler, fakat Kaşıkçı olayı yaşandı. Bu üzücü hadise meydana geldikten sonra hemen her gün muhataplarımıza katılım durumlarını sorduk, heyet gelmeyi çok istiyor, hevesliler, ancak katılım için Kral'ın onayını bekliyorlar" dedi. Özgencil, katılımları halinde 37 kişi ile en kalabalık heyetin Suudiler olacağını belirtti.
Yurt dışında yaptığı görüşmelerde Türkiye'ye yatırım ilgisinin devam ettiği izlenimini aldığını söyleyen Özgencil, emlak ve turizmde döviz nedeniyle Türkiye'nin yabancı için ucuz bir ülke haline geldiğini, ayrıca enerji alanındaki potansiyeliyle yatırımcının dikkatini çektiğine işaret etti.
"Sonbaharda yukarı gideceğiz"
Ekonomik anlamda "Dibe yakınız, henüz vurmadık ancak o noktadan sonra çıkışa geçeceğiz" diye konuşan Özgencil, 2019 sonbaharında pozitif bir trendin başlayacağına, piyasaların güçleneceğine inandığını söyledi. Özgencil, "Yabancı yatırımcı kurlar ve siyasi gelişmeler noktasında stabilizasyon bekliyor, bu sağlandığı takdirde Türkiye yeniden yatırımlar için cazip hale gelecektir" dedi. Özgencil, "Ekonomi yönetimi olağanüstü yanlışlar yapmazsa eylül, ekimden sonra yukarı gideceğiz" öngörüsünde bulundu ve ekledi: "Gittiğimiz ülkelerde ekonomi bakanları ile bir araya geliyoruz, yatırım ilgisi yüksek."
"İletişim bakanlığına ihtiyaç var"
Türkiye'nin iletişim bakanlığı gibi bir eksiği bulunduğunu ifade eden Özgencil, örnek olarak darbe girişimi sonrasında hükümet üyelerinin yaşananları anlatmasıyla, muhalefetle birlikte toplumun farklı kesimlerinin anlatmasının Batı'da farklı algılandığını, bu noktada profesyonelce yönetilen bir iletişim bakanlığının Türkiye'nin uluslararası algısını geliştirmeye katkı sağlayacağını anlattı.
Zirve'nin teması 'Herkes İçin Kalkınma'
2010 yılında Uluslararası İlişkilerin Geleceği ve Bölgesel İşbirliği Fırsatları temasıyla düzenlenmeye başlanan Boğaziçi Zirvesi, bu yıl Cumhurbaşkanlığı himayelerinde "Barışın Sürdürülmesi ve Herkes İçin Kalkınma" temasıyla 26- 28 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Zirveye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte Makedonya ve KKTC cumhurbaşkanları, eski devlet başkanları, başbakanlar, ekonomi bakanları ve iş dünyasının temsilcileri katılım gösterecek. Toplam 33 panelin düzenleneceği ve 198 konuşmacının yer alacağı zirvede, 600'ü yabancı 2 bin kişinin ağırlanması bekleniyor.