Suriyeli ‘bebe’ciler, yurtdışına da açılıyor

Ülkelerindeki karışıklık nedeniyle Türkiye’de üretime başlayan Suriyeli bebe giyim üreticileri, başta Mısır olmak üzere çevre ülkeleri de izlemeye aldı

Abone ol

ZEHRA ORUÇ 

BURSA Bebe-çocuk konfeksiyonu ve kadın giyiminde Arap dünyasının lideri kabul edilen Suriye’de, son dönemde yaşanan sıkıntılar nedeniyle üretimini durduran tekstilci, soluğu Türkiye’de aldı. Başta, sektörün gelişmiş olduğu İstanbul ve Bursa’da fabrika kuran Suriyeli girişimci, son aylarda Gaziantep’te de yüksek kapasiteli bebe-çocuk konfeksiyon firmaları açmaya başladı. Türkiye’yi kendine yeterli görmeyen ise yatırımlarıyla Mısır’a kadar ulaştı. Yurtdışında fabrika kurarak bebe- çocuk sektöründe büyüme kararı alan Suriyeli işadamları, imal ettikleri ürünlerin tasarımlarını ise Bursa’dan götürüyor. 

Bebe-çocuk konfeksiyon sektöründe Türkiye üretiminin yüzde 80’ini tek başına karşılayan Bursa, son dönemde Suriye’deki işi bilen girişimcilerin yatırımlarına da ev sahipliği yapıyor. Bebe- Çocuk Konfeksiyonu Sektörü Sanayi İşadamları Derneği (BEKSİAD) Başkanı Halil Atalay şunları söyledi: 
“Suriye’de çok ciddi bir çocuk konfeksiyonu imalatı vardı. Suriye için o dönemde Arap dünyasının lideri olduğunu söyleyebilirdik. Bölgedeki iç sıkıntılar oradaki imalatı tamamen bitirdi. Sektörümüzü iyi bilen, uzun yıllar bu sektörde çalışmış çok sayıda iş gücü hem Bursa’ya hem de İstanbul’a yerleşti. Buralarda fabrika açmaya başladı. Bir kısım Suriyeli girişimci ise başka başka ülkelere yelken açtı. Mısır’a firma kurmaya, fabrika açmaya başladı; ancak kurduğu firmanın rafl arında sergilediği ürünleri Bursa’dan temin ediyor, imal ettikleri ürünlerin de tasarımlarını yine Bursa’dan alıyorlar.” 

Gaziantep, Bursa’ya rakip olabilir 

Suriyeli işadamlarının yurtiçinde, son yıllarda tekstilde atağa geçen Gaziantep’te de yatırıma gittiklerinin bilgisini veren Atalay, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu bölgeye ulaşımlarının daha kolay olması nedeniyle daha fazla Suriyeli yerleşti. Yüksek kapasiteli fabrikalar kurmaya başladıklarını duyuyoruz. Sektörü iyi bildikleri için kalifiye eleman konusunda da bölgenin açığını kapatıyorlar. Bursa’nın bebe-çocuk konfeksiyonu sektöründeki iş potansiyeli açıkça ortada; ancak Suriye’nin geçmiş dönem başarılarına baktığımızda Gaziantep’i de ileriye taşıyacağını söylemek mümkün. Gelecek yıllarda Bursa’ya rakip olabilir. Bu çerçevede, Bursalı üreticiler olarak değişime ayak uydurmalı, Ar-Ge ve Ur-Ge’ye daha fazla ağırlık vermeliyiz.” 

Ukrayna’ya üretim yarı yarıya düştü 

İstanbul’daki toptancılar kanalıyla 3 kıtaya ihracat gerçekleştirebildiklerine değinen Atalay, Türk ürünlerinin ağırlıklı Rusya, Ukrayna, Türki cumhuriyetler, Kuzey Irak, Libya ve Suriye’ye gönderildiğini kaydetti. Atalay, Ukrayna’daki krizin olumsuz etkilerinin de halen devam ettiğini belirterek, “Bursa’da bu bölgeye yapılan üretimin hala yüzde 50’si durmuş vaziyette. İkinci yarı itibariyle kış sezonuna başladık. Son çeyrekte düzelme bekliyoruz. Üretimin yüzde 70’ini ihracata yönlendiriyoruz” diye konuştu.

Genel Sağlık Sigortası’na ilişkin düzenlemeler komisyonda kabul edildi TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı Putin, NATO'ya meydan okudu: Dünyada benzeri yok Borsa günü yatay seyirle tamamladı Hazırlıklar tamamlandı! 'Dijital Telif Yasası' Meclis'e geliyor