"Spor kulübümüzü şirket gibi yönetiyoruz"

Sporda başarılı olmak için tesisleşme ve alt yapının birlikte düşünülmesi gerektiğini belirten Mert Oruz "Biz kulübümüzü de bir şirket gibi profesyonelce ve aynı gönüldaşlık ile yönetiyoruz" diyor.

Abone ol

KEZBAN KARABOĞA

Arkas Spor Kulübü'nün ilginç bir kuruluş hikâyesi var. Serüven, İzmir'deki Körfez Spor'a sponsor olunmasıyla başlıyor. Körfez Spor başarılı olup önce 2. Lig'e daha sonra 1. Lig'e çıkıyor. Tabii, başarı geldikçe, aile bu işi 'doğru' yapmak adına sahipleniyor ve soyadını veriyor, böylece kulüp kuruluyor. Arkas Holding Bilgi Sistemleri Direktörü Mert Oruz'un ifadesiyle sponsorlukla başlayan 'iş' kendi kulübünü kurmaya kadar gidiyor. Oruz'un aktardığına göre ailenin voleybol branşına ayrı bir 'gönlü' var. Bu nedenle de spor kulübü hayatına voleybol takımı ile başlıyor, şu andaysa yelken, yüzme ve dağcılık branşlarında da faaliyet gösteriyor. Resmi müsabakalarda kazandığı 115 kupası, spor tesislerinde 700'e yakın genç sporcusu var. Birden fazla branşı olan tam bir spor kulübü olmayı hedefl ediklerini belirten Mert Oruz ile Türkiye'de denizciliği, yelkenciliği, yüzmeyi ayrı ayrı konuştuk. Bakın, neler anlattı...

"Denizden daha çok yararlanmalıyız"

"Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede yaşıyoruz, denizi daha çok sevmeli, denizden daha çok yararlanmayız" şeklinde konuşan Mert Oruz, "Bir İzmir kulübü olarak yüzme çok önemsediğimiz bir branş. Şu anda 100 sporcumuz var. Hedefimiz yüzmeyi de voleybol gibi daha kurumsal bir şekilde kendi çatımız altında gerçekleştirmek. Bunun için spor tesislerinin yanındaki boş arazide havuz yapma projemiz bulunuyor" dedi. Voleyboldaki profesyonel yaklaşımı yelken için de hayata geçirmeye karar verdiklerini ve 2005 yılında "Yelken Şubesi" ni kurduklarını anlatan Oruz, bu şubeye bağlı Arkas Sailing Team'in (AST) ise 2011'de kurulduğu bilgisini paylaştı. Türkiye'nin yelken sporu için olağanüstü bir coğrafyaya sahip olduğunu vurgulayan Oruz, "En önemli hedefimiz yelken sporunun Türkiye'de gelişmesi, bu alanda başarılı örneklerin çoğalması ve Türkiye'nin dünyada temsil edilmesine katkıda bulunmak. Tüm altyapı ve stratejimizi bu hedef kapsamında oluşturuyoruz. Yelkenin ulaşılabilir, hobinin ötesinde profesyonel bir iş olarak Türkiye'de yaygınlaşması için çalışıyoruz" dedi. Spor kulübünü, tıpkı holdingi yönettikleri gibi 'gönüldaşlık' ile idare ettiklerinin altını çizen Oruz, "Ben dâhil kulüpte görev alan tüm yöneticilerimiz, holdingde görevleri olan üst düzey yöneticilerdir. Dışarıdan spor adamları getirmek yerine biz bu işi kendi yöneticilerimizle gönüllü olarak yapan, sporun içinde yer almış, takımdaşlığı bilen arkadaşlarımızla yapıyoruz. Başarımızın sebebi buradan geliyor. Biz şirketimizi nasıl yönetiyorsak aynı gönül bağıyla kulübümüzü de yönetiyoruz" diye konuştu.

"Yelkene ilgi patlamış durumda"

Şu günlerde yelken sporuna olan ilgilinin yüksek olduğunu belirten Mert Oruz, "Yarışan yelken takımı sayısı arttı. Teknelere ciddi yatırımlar yapılmaya başlandı. Kurumsal şirketler, 'outdoor-açık hava' sporlarında yelkene yöneldi. Üst düzey yöneticiler, takımdaşlığı öğrettiği için yelken eğitimi almaya başladı. Yelken sporuna, yelken kursuna ilgi 'patlamış' durumda. Bodrum'da kış trofesi boyunca 50-55 tekne yarıştı. Bu çok bir iyi ortamadır" dedi.

Yelkencilerin hepsi milli

AST sporcularının hepsinin spor kulübünün lisanslı sporcuları olduğunu belirten Mert Oruz, "Türkiye'nin tamamı Türklerden oluşan profesyonel ilk ve tek Türk takımı unvanını elimizde tutuyoruz. Sporcularımızın hepsi milli yelkenci olan ve yelkenciliği profesyonel bir meslek olarak kabul eden sporcular. Hepsi bordrolu" diye konuştu.

İzmir'de şehir içi kayıkhaneler trafi ği çözer

İzmir'de şehir içi marina projeleri, kayıkhaneler, tekne bağlama yerlerinin trafi ği çözeceğini belirten Mert Oruz, "Güzelyalı ve Karşıyaka'da 700'er metre arayla 4-5 teknenin bağlanabileceği yerler yapılabilir. İstanbul'da her yer tekne oldu, belli sahillerde bunu belediye yaptı, bizde de belediye yapabilir. Bağladıkça para alınabilir. Vapur dışında başka alternatif yok. Böyle bir körfezde alternatifl erin geliştirilmesi gerekiyor" şeklinde konuştu. Şehir merkezindeki marinaların ticareti de artacağını belirten Oruz, "Karşıyaka, Bayraklı, Alsancak, Güzelyalı, Pasaport buralarda yapılabilir" ifadelerini kullandı.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı