Son dakika: Ankara'da toplu ulaşıma zam... Yeni tarife belli oldu

Son dakika haberi... Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine 1 Ağustos'tan itibaren geçerli olmak üzere zam yapıldı. Toplu taşıma araçlarındaki ücret tarifesine zam yapılmasına ilişkin teklif, UKOME tarafından oy çokluğuyla kabul edildi. Yeni fiyat tarifesine göre, tam biniş ücreti 21 liraya, öğrenci biniş ücreti 10,5 liraya ve öğretmen yolcuların bilet ücretleri ise 15,50 liraya yükseldi.

Abone ol

Ankara'da toplu ulaşım ücretlerine zam geldi. Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş'ın, toplu taşıma araçlarındaki ücret tarifesinde yüzde 38,9 ile 50 arasında zam yapılmasını öngören teklifi, Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) Genel Kurulunca kabul edildi. Peki, tam ve öğrenci bileti kaç TL oldu?

UKOME tarafından oy çokluğuyla kabul edilen yeni fiyat tarifesine göre, tam biniş ücreti 15 liradan 21 liraya, öğrenci biniş ücreti 7,5 liradan 10,5 liraya ve öğretmen yolcuların bilet ücretleri ise 11 liradan 15,50 liraya yükseldi.

Aktarma ücretleri de tam biletlilerde 7 liradan 10 liraya, öğrencilerde 4,5 liradan 6,5 liraya, öğretmenlerde ise 5 liradan 7,50 liraya çıktı.

Minibüste kısa mesafe 25 lira olacak

Minibüslerde kısa mesafe için 17 lira olan yolcu ücretinin 25 lira; uzun mesafe için 20 lira olan yolcu ücretinin 30 lira olması kararlaştırıldı.

Öte yandan, 18 lira olan kredi kartı biniş ücreti 25 liraya; 442 Esenboğa Havalimanı-Kızılay ve Ankara Şehirlerarası Terminali (AŞTİ) güzergahında çalışan otobüs ücreti ise 50 liradan 75 liraya yükseldi.

Yeni fiyat tarifesi, 1 Ağustos'tan itibaren uygulanmaya başlanacak.

"Ücret tarifemizde artış yapılması zorunlu olmuştur"

ABB'den, UKOME'nin aldığı karara ilişkin yapılan açıklamada, kentte ulaşım ücretlerine en son 24 Temmuz 2023'te artış yapıldığı anımsatıldı.

Toplu taşıma ücretlerine geçen yıl yapılan zam sonrasında asgari ücretin yüzde 49 oranında arttığına ve motorinin litre fiyatının da yüzde 80 oranında yükseldiğine dikkati çekildi.

EGO Genel Müdürlüğü'nün aylık 400 milyon lira zarar ettiği ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu zarar, ABB'nin diğer bütçe kalemlerinden karşılanmaktadır. Sadece son bir ay içerisinde yapılan akaryakıt zamları, aylık 400 milyon lira olan zarara ilave 20 milyon lira olacaktır. Ayrıca, mevzuat gereği ücretsiz ve indirimli taşınan yolcu sayısının toplam taşınan yolcu sayısına oranı yüzde 59'a ulaşmış olup, her 10 yolcudan yaklaşık 6'sı ücretsiz ve indirimli taşınmaktadır.

30 büyükşehir belediyesinin ücret tarifeleri karşılaştırıldığında, Türkiye geneli kilometre başı tam bilet ücretinin 0,71 lira, öğrenci bilet ücretinin 0,40 lira olduğu görülmektedir. Mevcut ücret tarifemizde ise kilometre başı tam bilet ücreti 0,41 lira, öğrenci bilet ücreti 0,20 lira olup Türkiye ortalamasının oldukça altındadır. Tüm bu nedenlerle, kuruluşumuzun ayakta kalmasını sağlayacak şekilde, toplu taşıma girdi maliyetleri tamamen vatandaşımıza yansıtılmadan makul bir oranda bilet ücret tarifemizde artış yapılması zorunlu olmuştur."

İstanbul'da da toplu ulaşıma zam gelebilir

Sözcü'nün haberine göre, İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME), yarın gerçekleştirilecek temmuz ayı oturumunda İstanbul’da toplu ulaşıma zam teklifinin gündeme gelmesi bekleniyor.

Gündemde değişiklik olmaz ve çoğunluktaki bakanlık temsilcilerinden itiraz gelmezse İstanbul’da toplu ulaşıma zam yapılması gündemde. İBB yönetiminin zam teklifinin yüzde 13 civarında olacağı iddia edildi.

İstanbul’da toplu taşımaya en son geçtiğimiz ocak ayında yüzde 18 ile  28.09 arasında değişen oranlarda zam yapılmıştı. Yeni zamlı tarifeye göre; tam elektronik bilet 15 TL’den 17.70 TL’ye çıkmıştı. Marmaray tam parkur 33.20 TL’den 39.16 TL’ye çıkarken  taksi indi-bindi  ücreti 70 TL’den 90 TL’ye yükseltilmişti.

Borsa günü düşüşle tamamladı Bombalı saldırı faili Rus terörist Bodrum'da yakalandı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir' THY’den tatilcilere yüzde 40 indirimli uçuş fırsatı! ABD'de imalat sanayi PMI beklentilerin altında kaldı