Sevgiliye gül talebi ithalata yönlendiriyor

Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla kırmızı güle artan rağbet çiçek piyasasında hareketliliğe yol açtı, Türkiye'deki gül üretiminin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle, bu yıl da yurtdışından çiçek ithal edildi

Abone ol

14 Şubat Sevgililer Günü'nün yaklaşmasıyla kırmızı güle artan rağbet çiçek piyasasında hareketlilik oluşturdu.  

"Sevginin ve aşkın" simgelerinden kırmızı güle aşırı ilgi gösterilmesi, ülkedeki gül üretiminin ihtiyacı karşılayamaması nedeniyle, bu yıl da yurtdışından çiçek ithal edildi. 

Konuya ilişkin açıklamada bulunan İstanbul Çiçekçiler Esnaf Odası Başkanı Sunay Çalışır, çiçekçilerin son birkaç yıldır özel günlerde ithal edilen çiçeklerdeki fiyat artışından şikayetçi olduklarını söyledi. 

Genel anlamda çiçek satışlarında bir durgunluk yaşandığına işaret eden Çalışır, şöyle konuştu: 

"Lodos nedeniyle seralarımızda hasar oluştu. Antalya, İzmir, Mersin ve Yalova'da bazı sıkıntılar oldu. Normal çiçek ihtiyaçlarımızı Türkiye'den karşılıyoruz. Sevgililer Günü'nün olmazsa olmazı gül için ise yıllardan beri yurtdışını kullanıyoruz. Hollanda, Ekvador, Kenya ve Türkmenistan'dan gelen güllerle ihtiyacımızı karşılıyoruz. Maliyetler dolar ve euro karşılığı olduğu için yüksek oluyor. Bu nedenle özel günlerde fiyatlar 1-2 kat artıyor." 

Özel güne özel fiyat uygulaması yok 

Çalışır, özel güne "özel" bir fiyat uygulamadıklarını vurgulayarak, "Gülü, 5 yıl önce de bugün olduğu gibi 10 liraya satıyorduk. Ekvador gülleri 15 lira. 5 yıl önce de aynıydı. Gül konusunda kesinlikle bir sıkıntımız yok. İhtiyacı karşılıyoruz ama biraz pahalı alıyoruz" dedi. 

Çiçekçilik mesleğini 30 yıldır yaptığını anlatan Çalışır, Sevgililer Günü'nde kırmızı güle alternatif olarak, papatya, lale, lilyum ya da orkide gibi farklı fiyat seçeneklerindeki çiçekleri önerdi.  

Çalışır, 14 Şubat için Türkiye'de yaklaşık 500 bin gül üretildiğini, yurtdışından ise 1 milyon civarı gül geldiğini aktararak şöyle konuştu: 

"Dolar ve avroda yaşanan artış nedeniyle bu yıl biraz sıkıntılı geldi. Sıkıntılara karşı da hazırlıklıyız. Türkiye kendi ihtiyacını karşılayamıyor ama yurtdışından gelen güllerin de vazoya konulduğunda yaklaşık 20 gün dayanma süresi var." 

"10 liraya gönül alıyorsunuz" 

Taksim'de 30 yıldır çiçekçilik yapan Erol Karataş da Sevgililer Günü için satış fiyatlarının değiştiğini ve değişmek zorunda olduğunu belirtti. 

Üretimin ihtiyacı karşılamaması nedeniyle güllerin yurtdışından getirildiğini aktaran Karataş, "Üretici kalmadı. Üreticiler domates ve bibere yöneldiler. Çiçek yetiştirmiyorlar. Türkiye'nin nüfusu belli, gül adedi belli. Bir proje ve program olmadığı için fiyatlar daha da yükselebilir. (Gülü) 10-15 gün önce 5 liraya satıyorsak, 10 liraya çıkacak. İthaller de 15-20 liraya satılacak. Adedi 80 liraya bile satılan gül var" dedi. 

Erol Karataş, bazı üreticilerin erken tarihlerde budadığı gülleri soğuk hava depolarında saklayarak, 10 Şubat'tan sonra çiçekçilere yolladığını, bu güllerin taze gül gibi olmadığı için tüketiciye geldiğinde kalitenin düştüğünü ifade etti. 

Sevgililer günü satış performansının yüksek olduğunu dile getiren Karataş, şöyle konuştu: 

"Fiyatlar dalgalandığı için müşteri o gün fırsatçılık yaptığımızı sanıyor. Dışarıdan 1-2 milyon, belki daha fazla gül geliyor. Çünkü talebe yetişilmiyor. Yetişmeyince fiyatlar yükseliyor. Müşteri de 'Neden 5 liraya aldığım gül, şu anda 10-15 lira oluyor?' diye soruyor. Ama şöyle de bakabilirsiniz; 10-15 liraya gönül alıyorsunuz. Bu taraftan bakmak lazım." 

Karataş, aşkın simgesi olduğu için sevgililer gününde en fazla kırmızı gülün ilgi gördüğünü kaydederek, orkide ve kır çiçeklerinin de sevenler tarafından tercih edildiğini sözlerine ekledi. 

"Sadece kırmızı gül fiyatları artıyor" 

Taksim Meydanı'nda 50 yıldır çiçekçilik yapan ve çıraklıkla bu işe başlayan Ahmet Yorgun da Sevgililer Günü gelmeden 10 gün önce fiyatlarda 1-2 lira artış yaşandığını, ithal güllerin 6-7 lira civarında satışa sunulduğunu söyledi. 

Ocak, şubat ve mart aylarında Türkiye'de üretilen gül sayısının az olduğunu belirten Yorgun, "Seralar yıkıldı. Talep çoğaldıkça yurtdışından çiçek geliyor. Yurtdışından gelen çiçekler daha ucuz oluyor ve ihtiyacı karşılıyor. Sevgililer Günü'nde en çok kırmızı gül satılıyor ve sadece kırmızı gülde fiyatlar artıyor" diye konuştu. 

Buketler 15-20 liraya satılacak 

Taksim Meydanı'nda 40 yıldır çiçekçilik ile uğraşan Fatoş Yorgun ise çiçek mezadında 3 ila 3,5 liraya aldığı güllerin, Sevgililer Günü yaklaşırken 5-6 liraya, ithal güllerin de 7-9 liraya satıldığını kaydetti. 

Maliyetin yüksekliği nedeniyle ithal gülleri alamayacaklarını ifade eden Yorgun, lodos ve şiddetli yağmurun bahçıvana büyük zarar verdiğini anlattı. 

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı