Sanayide 408 bin yeni istihdam

Sanayide istihdam edilenlerin sayısı, yılın ilk 5 ayında 408 bin kişi artarak, 5 milyon 364 bine yükseldi. istihdam artışını değerlendiren Bakan Fikri Işık ise, "Bu artış Türkiye'de üretimin gücünü gösteriyor" dedi

Abone ol

KOCAELİ - Türkiye'de sanayi kuruluşlarında istihdam edilenlerin sayısı, ocak-mayıs döneminde 408 bin kişi artarak 5 milyon 364 bine ulaştı. 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "Hanehalkı İşgücü İstatistikleri"nden derlenen bilgiye göre, geçen yılın sonunda 4 milyon 956 bin olan sanayi kuruluşlarında çalışan sayısı, bu yılın aynı döneminde 408 bin kişi artışla 5 milyon 364 bine yükseldi.  

Kadın istihdamı 96 bin arttı

Ülkedeki istihdamın yüzde 20,2'sini karşılayan sanayi sektöründe, söz konusu dönemde erkek istihdamı 312 bin artarak 4 milyon 152 bine, kadın istihdamı da 96 bin artarak 1 milyon 212 bine ulaştı. 

Sanayide istihdam edilenlerden 4 milyon 977 bininin imalat, 236 bininin elektrik, gaz, buhar, su temini ve kanalizasyon, 151 bininin de madencilik ve taş ocakçılığı alt sektöründe çalıştığı kayıtlara geçti.  

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'de 2002 yılından beri işgücüne katılım oranında ciddi artış yaşandığını belirterek, bu oranının nisan ve mayısta yüzde 51'i geçtiğini söyledi. 

"Bu artış Türkiye'de üretimin gücünü gösteriyor" 

Türkiye'nin 2014 yılında 1 milyon 353 bin yeni istihdam oluşturduğunu dile getiren Işık, "Bu, özellikle hala 2008 krizinden çıkamamış dünyada çok önemli bir artış. Bu artışın da önemli bir kısmının yüzde 30'dan fazlasının sanayi sektöründe olması, Türkiye'de aslında üretimin gücünü de gösteriyor" diye konuştu.  

Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: 

"Şu anda bölgede çok ciddi sıkıntılar yaşanıyor, ciddi belirsizlikler var, buna rağmen Türkiye, üretmeye devam ediyor. Bir ülkenin üretmeden sürdürülebilir büyüme sağlaması çok mümkün değil, 2008 krizinde bunu net gördük. Dolayısıyla sanayi üretimi, Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesi ve kalkınması için çok ama çok önemli. Buradaki istihdam artışı Türkiye'nin büyüdüğü, geliştiği ve kalkındığı anlamına geliyor. Sanayideki istihdam artışı dolaylı olarak hizmet sektöründeki artışa da çok ciddi katkı sağlıyor." 

Türkiye'nin 2023 hedeflerini yakalaması için daha fazla üretim ve yatırım yapmak durumunda olduklarını vurgulayan Işık, "Yatırımın da niteliğini teknoloji düzeyi düşük sektörlerden yüksek teknolojili alanlara kaydırmak durumundayız. Bir taraftan üretimi ve istihdamı geliştirecek tedbirleri alırken, diğer taraftan da teknoloji düzeyini, marka değerini, tasarımı güçlendirecek ve Türkiye'yi 2023 hedeflerine ulaştıracak çalışmaları yürütüyoruz" ifadesini kullandı.  

'Ateşkes' derken İsrail yine Beyrut'u vurdu Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı