Sanayicilere tarife garantili elektrik yok
Dünya Gazetesi - Mehmet KARA
Abone olMehmet KARA
Elektriğini fiyat tarifesine bağlı olmaksızın, piyasadan pazarlık yoluyla almak zorundaki abone sayısı 388’den yaklaşık 900’e yükseltildi. Böylece son kaynak tüketicisi abonelerin toplam elektrik tüketimindeki payı yüzde 17’den yüzde 27’ye yükseldi.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK - Kurul), elektrik üreticileri ile sanayiciler başta olmak üzere büyük ölçekli elektrik tüketicilerini yakından ilgilendiren yeni bir karara imza attı. Elektrik üreticilerinin yanı sıra Türkiye ekonomisinin önemli aktörleri açısından da köklü bir değişiklik anlamına gelen son kaynak elektrik tüketicileri düzenlemesi yeni yılda devreye girecek.
Türkiye’de bugün itibariyle 50 milyon kWh ve üzerinde yıllık tüketim gerçekleştiren aboneler, elektriğini tarifesiz şekilde, doğrudan üreticilerden, pazarlık yoluyla belirlenen fiyatlardan satın alıyor. Son kaynak tedariki adı verilen bu yolla tüketilen elektriğin, şebekeye verilen toplam elektrik içindeki payı yaklaşık yüzde 17 seviyesinde bulunuyor.
Sınır 10 milyon kWh’a düştü
Yapılan son düzenlemeyle, elektriğini EPDK tarafından belirlenmiş tüketici tarifelerinden değil, piyasadan pazarlık yoluyla almak zorundaki aboneler için belirlenen yıllık elektrik tüketim miktarı sınırı 10 milyon kWh seviyesine çekildi. Böylece, son kaynak tedariki kapsamında elektrik tüketen abonelerin sayısı 388’den yaklaşık 900’e yükselmiş oldu.
Elektriğin yüzde 27’si tarife dışı
EPDK’nın yaptığı son düzenlemeyle, 2019 yılı başından itibaren Türkiye’deki yaklaşık 900 sanayi kuruluşu ile elektrik dağıtım yetkisine de sahip Organize Sanayi Bölgeleri, enerjilerini pazarlık yoluyla piyasadaki üreticilerden satın alır hale gelecek. Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi (EPİAŞ) tarafından yapılan hesaplamalara göre, yeni düzenlemesiyle son kaynak tedariki kapsamında tüketilecek elektriğin toplam içindeki payı yüzde 27 seviyesine yükselecek.
Elektrikçilerin ısrarı sınırlı sonuç verdi
Elektrik piyasası oyuncuları, son kaynak tedariki uygulamasındaki yıllık tüketim limitinin 50 milyon kWh’tan, 1 milyon kWh’a düşürülmesini talep ediyordu.
Ancak enerji ve ekonomi yönetimi, sektörden gelen bu talebi, tüketici tarafı temsil eden iş dünyası örgütlerinden gelen karşı görüşlerle bir arada değerlendirdi. Buna bağlı olarak EPDK da limiti şimdilik 10 milyon kWh seviyesine düşürmeyi uygun gördü.