Sanayici "ucuz kauçuk" için Afrika'ya yöneldi

OSTİM Kauçuk Teknolojileri Kümelenmesi Koordinatörü Olanca, "(Afrika pazarı) Çalışmalarımız sonuç verirse, daha ucuz ham maddeyle daha kaliteli ürün üretme imkanına kavuşacağız" dedi.

Abone ol

OSTİM Kauçuk Teknolojileri Küme Koordinatörü Kayhan Olanca, dışa bağımlı olunan kauçukta daha ucuza ham madde temini için Afrika pazarı üzerine çalıştıklarını söyledi. 

Olanca, musluk contasından otomobil lastiğine birçok ürün için hayati önem taşıyan kauçukla ilgili, sanayicilerin beklentilerini değerlendirdi. Olanca, Türkiye'nin gerek sentetik gerekse doğal kauçuk açısından tamamen dışa bağımlı olduğunu söyledi. 

Kauçuk alanında dış ticaret hacminin son 5 yılda yüzde 9 daralmasının, ham madde konusunda dışa bağımlı olunması ve fiyat değişkenliğinden kaynaklandığını belirten Olanca, fiyat spekülasyonlarının da önüne geçmekte zorlandıklarını ifade etti. 

Sektörün yaşadığı sıkıntılara rağmen, gerek Türkiye'de gerekse dünyada kauçuğa talebin sürekli arttığına dikkati çeken Olanca, "Bazı ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de kauçuk alanında otorite olan, arz ve talep dengesini sağlayan, zaman zaman sektördeki gelişmelere müdahil olan bir kauçuk geliştirme merkezi bulunması, dernek, strateji planlama ve eğitim kurumlarının eksikliği, sektörün arzu edilen seviyeye gelememesine yol açmaktadır" dedi. 

Ham maddede Malezya artık doyuma ulaştı

Özellikle ucuz ham madde temininin sektör açısından önemine dikkati çeken Olanca, ham madde konusunda öncü ülkeler arasında yer alan Malezya'nın artık doyuma ulaştığını söyledi. Bu yüzden Afrika pazarı üzerine çalıştıklarını anlatan Olanca, "Örnek vermek gerekirse Somali'de kauçuk ağacı yetiştiğini öğrendik. Ağaçlardan akıyor ama ülkedeki insanlar bundan ne üreteceklerini bilmiyor. Bu açıdan değerlendirildiğinde Afrika'dan daha ucuz ham madde temini konusunda çalışmalarımız var. Çalışmalar sonuç verirse daha ucuz ham maddeyle daha kaliteli ürün üretme imkanına kavuşacağız" diye konuştu. 

Olanca, Malezya'nın lateks ameliyat eldiveni konusunda dünya ihtiyacının yüzde 65'ini karşıladığını kaydederek, "Kümedeki firmalar bir araya gelerek böyle bir üretim yapabilir. Bu kabiliyetimiz var. Malezyalı büyük bir firma ile Türkiye'de nihai ürün üretme konusunda görüşüyoruz" ifadesini kullandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, geçen yıl yaklaşık 3 milyar dolar kauçuk satın alırken, ithalatın tamamına yakını ham maddeden oluştu.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı