Sanayi üretimi için kim, ne dedi?
Ekonomistler, sürpriz temmuz verisini değerlendirdi
Abone olTemmuz ayında gerek uzun süren bayram tatili gerekse 15 Temmuz darbe girişimi, sanayi üzerinde etkisini sert şekilde gösterdi. Temmuz ayında mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi aylık bazda yüzde 7, yıllık bazda ise yüzde 4.9 azalışla piyasa beklentilerinin bir hayli altında kaldı. Sanayi üretiminde ağustosta toparlanma görüleceğini belirten uzmanlar, ancak 3. çeyrekteki görünümün büyümeyi aşağıya çekeceği görüşünde…
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü:
Düşüş normal, ağustosta toparlanma görülür
Temmuz ayında yaşanan düşüşü değerlendiren Bakan Özlü, "Bizim bu sene toptan büyüme hedefimiz yüzde 4,5 idi. Yaşanan olumsuz gelişmeler oldu. İşte 15 Temmuz darbe girişimi gibi gelişmeler oldu. Bu düşüş aslında normal. Olumsuz siyasi gelişmeler olduğu bir ülkede bu tip düşmelerin olması doğal. Bütün bunlara rağmen sanayi sektörü en az etkilenmiştir, kendisini en kolay savunmuştur diyebiliriz. Bunun ağustos ayından itibaren toparlanacağını söyleyebilirim. Bunun, dayanıklı tüketim mallarındaki talepteki düşüşten kaynaklanabileceğini söyleyebiliriz" diye konuştu.
Ramazan Bayramı dolayısıyla yaşanan 9 günlük tatilin de sanayi üretimini etkilediğinin altını çizen Özlü, "Yine bir 9 günlük tatil var. Bu 9 günlük tatiller turizm sektörüne yarıyor ama sanayi sektörüne biraz eksi yansıyor. Bundan sonraki süreçte toparlanabileceğini söyleyebilirim" ifadelerini kullandı.
Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı:
Düşüşün bir bölümü ağustosta geri alınır ama...
Finans Yatırım Başekonomisti Burak Kanlı, sanayi üretimindeki düşüşün bir bölümünün ağustos ayında geri alınabileceğini, ancak üçüncü çeyreğin büyüme açısından iyi bir çeyrek olmayacağını belirterek, "Yıl geneli için yüzde 3 civarında bir büyüme olacaktır" dedi.
Başekonomist Burak Kanlı, sanayi üretiminde çok sert bir düşüş yaşandığına işaret ederek, "Düşüş tüm alt kalemlerde çok belirgin. Özellikle de dayanıklı tüketim malı üretimindeki mevsimsellikten arındırılmış yüzde 21 aylık düşüş çok yüksek" diye konuştu.
Sanayi üretimi verilene bakıldığında, darbe girişiminin etkisinin çok net biçimde gözlendiğini belirten Kanlı, "Bu düşüşün bir bölümü Ağustos ayında geri alınır. Ancak üçüncü çeyreğin büyüme açısından hiç de iyi bir çeyrek olmayacağını görüyoruz. Yıl geneli için yüzde 3 civarında bir büyüme olacaktır. Bu dönemde kamu özel tüketim talebindeki yavaşlamayı harcamalarını belirgin biçimde artırarak telafi etmeye çalışacaktır. Nitekim, bugün akaryakıta gelen ÖTV zammı buna bir hazırlık" diye konuştu.
Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan:
3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecek
"Piyasanın genel konsensüsü, sanayi üretiminin 3. çeyrekteki yavaş görünümünü devam ettireceği yönündeydi, ancak gelen veriler itibarıyla genel beklentilerden de çok ciddi bir negatif sapma olduğunu görüyoruz. Bilindiği gibi 15 Temmuz’da Türkiye terörist bir darbe girişimi yaşadı. Ekonomik aktiviteyi kısa süreliğine önemli ölçüde etkileyen bu olumsuzluğun etkilerini sanayi üretimi kalemlerinde de görmek mümkün. Haliyle normale dönen ekonomik aktivite çerçevesinde Ağustos ayında, Temmuz’a göre önemli bir toparlanma göreceğiz. Ama bu toparlanma Temmuz’a göre bir toparlanma olacaktır. Yılın 3. çeyreği ekonomik aktivite ve üretim bazında hiç de iyi geçmemiştir.
3. çeyrekteki görünüm, büyümeyi aşağıya çekecektir. Bu da yıl genelinde iktisadi büyümenin yüzde 3 civarlarına doğru baskılanmasında etkili olacaktır. Bu bağlamda da tüketim harcamalarını artırmak ve iç talep yönünden büyüme desteklenmeye çalışılmaktadır. Büyüme için beklentimiz bu yılın tamamı için yüzde 3,8 orta nokta olmak üzere, 3,5 – 4 bandıdır. "
ALB Forex: Zayıf seyir devam edebilir
Ana sanayi gruplarına bakıldığında sanayi üretiminde en yüksek paya sahip olan imalat sektöründe görülen yüzde 7.7’lik daralmanın bu gerilemede başı çektiği görülmekte. Temmuz ayında gerek uzun süren bayram tatilleri gerekse yurtiçinde yaşanan darbe girişimi, sanayi üzerinde etkisini sert şekilde göstermiş oldu.
Yılın ilk çeyreğinde yüzde 4.8 , ikinci çeyreğinde ise yüzde 2.5’lik ortalama artış kaydeden sanayi üretiminin üçüncü çeyrek performansı yılın ilk yarısına kıyasla bir hayli zayıf kaldığı görülüyor. Ana sanayi grupları incelendiğinde aylık bazda yüzde 21.1 ile en sert gerilemenin dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleştiği görülürken, sermaye malı imalatı da aylık bazda yüzde 12.5 gerileme ile ikinci sırada yer aldı. Ara malı imalatı ve dayanıksız tüketim malları üretimindeki düşüşlerin ise daha sınırlı olduğu görülmekte.
Geçtiğimiz haftalarda açıklanan ağustos ayına ilişkin kapasite kullanım oranı ve imalat PMI’ın da beklentileri karşılayamaması, sanayi üretiminin önümüzdeki dönemlerde de zayıf seyir izlemesinde etkili olabilir. Benzer şekilde sanayi üretimindeki zayıflık ise yılın ikinci yarısına ilişkin büyüme beklentilerini sınırlayabilir. "
İnfo Yatırım FX: Beklentileri karşılamadı ama…
Yurt içinde Temmuz ayı sanayi üretimi rakamları açıklanırken, sanayi üretiminde Temmuz ayı içerisinde yaşanan gelişmelerin negatif etkisi görüldü. Sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4.9 daralma yaşarken, bir önceki aya göre ise yüzde 7'lik daralma yaşandı. Özellikle imalat sektöründeki düşüş piyasayı etkilerken, dayanıklı tüketim mallarındaki düşüş imalat sektörünü aşağıya çekti. Veri sonrasında TL varlıklarda negatif hava görülse de Temmuz ayında yaşanan beklenmedik gelişmelerin görülmesi verinin kalıcı olarak kötüleşeceği ihtimalini azaltıyor. Özellikle Ağustos ayı sanayi üretiminde yaşanabilecek artış önümüzdeki dönem büyüme rakamı beklentilerini pozitif güncelleyebilir."