Sanayi kenti Kayseri, Erciyes projesiyle turizmde zirve yapacak

Kayseri, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi ile turizmde de söz sahibi olmayı hedefliyor. Erciyes’i Kapadokya’ya entegre etmeyi planlayan kent, artan tesis yatırımları ile sağlık turizminde de iddiasını artırdı

Abone ol

Güneş DOĞDU SOYLU

Hatice KEVEN

KAYSERİ - Sanayi kenti Kayseri, bacasız sanayi turizmden daha fazla pay istiyor. İş çevreleri kentin kış, sağlık ve eğitim turizmi alanında büyük bir potansiyeli olduğunu ifade ederek, Erciyes Kış Sporları ve Turizm Merkezi Projesi’nin Kapadokya ile tur bağlantısı sağlanırsa ivme kazanacağını ifade etti.

DÜNYA Gazetesi’nin Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile ortak  düzenlediği “Kayseri Hizmetler Sektörü İstişare Toplantısı”nda Kayseri turizmi ele alındı.  DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ’ın modaratörlüğünü yaptığı toplantıda KTO Başkan Vekili Ferhat Akmermer, DÜNYA Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Osman Ata Ataç, kentteki 3 üniversiteden dekanlar ile STK ve sağlık sektör temsilcileri söz aldı. Toplantıda kent turizminin önünün açılması için hızlı tren, otoyol bağlantısı gibi projelere hız verilmesi istendi. Havaalanının daha nitelikli hale getirilmesi, üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesi de öne çıkan talepler arasında yer aldı.

Akmermer: Hızlı tren 2014’te planlanıp 2016’da bitirilmeli

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ferhat Akmermer, kentin kış,  sağlık turizmi ve yüksek öğrenim gibi alanlarda yaşanacak değişimlerle hizmet sektöründen aldığı payı artıracağını belirterek, “Kentler stratejik  ve geleneksel olarak 2 anlayışla planlanıyor. Özellikle stratejik planda kamu ve özel sektör birlikte hareket etmeli. En çok yatırım çeken kentler gelecekte ayakta kalıyor. Yatırımcı gelebilmesi için hizmetler sektörü ve onu besleyen yan sektörler güçlü olmalı. Yatırım çekebilmek için Kayseri’de simgesel peyzaj üretilmeli, mekansal dezavantajlar giderilmeli, projeler kurumları ve fonları harekete geçirecek nitelikte olmalı. Projeler vizyona uygun olmalı. Daha çok iş ve iş gücü yaratılabilmesi için hizmet sektörüne sağlanacak kredi, destek ve ayrıcalıklar önemli” şeklinde konuştu.  Kayseri turizminde en önemli değerin büyükşehir belediyesinin Erciyes Dağı projesi olduğunu vurgulayan Akmermer, “Artık bu projenin sorumluluğunu tüm kent yüklenmeli. Kurumlararası etkili iletişimi daha da artırmalıyız. Odamız insan gücüne yatırım noktasında program ve eğitimlerini sürdürüyor. Turizm sektörünün gelişmesi için kentte ulaşım kolaylaşmalı. Bize söz verilen hızlı trenin 2014 yılında planlanıp 2016 yılında bitirilmesini önemsiyoruz. 2023’te planlanacak gibi söylemleri kabul etmiyoruz  ve talebimizi her platformda dile getireceğiz. Otoyol bağlantısı da önem verdiğimiz bir konu” ifadesini kullandı.

Cıngı: Erciyes’in ilk 10 yıl kente 200 milyon euro katkısı olacak

Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr.Murat Cahit Cıngı,  Erciyes Master Planı’nınhizmetler sektörünün gelişmesinde Kayseri’nin lokomotifi olacağını belirterek, “Erciyes Dağı 60 -70 yıldır kayak sporuna hizmet etmekteyken 2005 yılında Kayseri  Büyükşehir Belediyesi’ne geçti. 300 milyon euroluk bütçesi olan master plan oluşturuldu. Proje bittikten sonra 40 kilometre uzunlukta teleferik hattı, 200 kilometre uzunlukta kayak pisti ve sosyal tesisleri ile yaz, kış sporlarının yapılacağı bir tesis ortaya çıkacak.  5 bin kişiye iş imkanı sağlanacak. Kayseri ekonomisine  ilk 10 yıl 200 milyon euroluk katkı oluşturacak. Proje  kış ve doğa sporlarına özgü bir sanayi turizmi de oluşturacak. Hacılar Kapı’da yürüyen bant sistemini Avusturya’da bir firma üretiyor. Buradaki firmalarla görüştük. Bir firmamız tamamen yerli bant sistemini daha düşük maliyetle üretti, bu yönde araştırmalar sürüyor.Böylece sanayimize de farklı dallar kazandıracağız. 6 bin yıllık bir medeniyete sahip Kayseri’nin 2.5 milyon turist çeken Nevşehir turizminden pay almaması bizi üzüyordu. Planın etkisiyle Erciyes Dağı’nın turizmden alacağı pay da ciddi anlamda artacak”dedi. Proje kapsamında mekanik tesis sayısının 10’a ulaştığını aktaran Cıngı, “Proje bitince bu sayı 24’e yükselecek ve 36 kilometreye ulaşan halatlı taşıma mekanik tesislere kavuşacağız.Taşıma kapasitemiz 26 bin kişi/saat’ten 36 bin kişi/saat’e çıkacak. Karlama tesisinin 1 milyon 700 bin metrekare alanı var. Kayak pisti 100 kilometre uzunluğunda. 2 yılda 17’si butik 4 tanesi yıldızlı otel faaliyete geçecek. 700 olan yatak kapasitesi  6 bine ulaşacak. Önümüzdeki yaz3 bin kişilik bir kongre merkezi inşasına başlayacağız. Yazın kongre yapmak isteyenleri burada ağırlayacağız” diye konuştu.

Sungur: Afrika’dan turist çekmeye kafa yormalıyız

Kayseri Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Enver Sungur, turizm sektörü yatırımlarının 3 yıl sonra kazanca dönüşeceğini belirterek, “Erciyes Projesi’nin başarısı için  planlamayave eğitime dikkat etmeliyiz. Binaları dikmek kolay ama içinde insanlar olmadığı vakit bir anlamı olmuyor. Turizmden pay almak için etkinliğimizi artırmalıyız. Rusya’dan Arap ülkelerinden, Afrika’dan nasıl turist çekeceğimize kafa yormalıyız. İhracatımızın yoğun olduğu ülkelerden turist de çekebilmeliyiz. Ulaşım eskiye nazaran iyileşti” dedi.

Erdoğan: Ortak çalışma grupları kurulmalı

Kültür Turizm İl Müdürü Vekili Erkan Erdoğan, kentteki 57 otelden 20’sinin işletme belgeli 13’ünün turizm yatırım belgeli olduğunu ifade ederek, “Erciyes’de 4  kamu tesisi, 4 belediye belgeli tesis var. Toplam oda sayısı 3 bin 315, yatak sayısı 6 bin 849. Turizm işletme belgeli 20 otel bulunuyor. Bunların ikisi 5 yıldızlı, 5’i 4 yıldızlı, 9’u 3 yıldızlı, 2’si 2 yıldızlı, 2’si de butik otel. Turizm yatırım belgeli otel sayısı ise 13. Bunların da  biri 5 yıldızlı,  4’ü 4 yıldızlı, 2’si 3 yıldızlı, 7’si butik otel.  Erciyes’teki 3 otelin oda sayısı 200, yatak sayısı 443. 

Gavgacı: Kentte bir eylem planı oluşturulmalı

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreter Vekili Fatih Gavgacı, kentte turizm altyapısının geliştirilmesi için başta  büyükşehir belediyesi olmak üzere ciddi bir efor sarfedildiğini belirterek, “300 milyon euroluk bu projenin başarıyı yakalaması için insan kaynağına da önemli yatırımlar yapılmalı.  4-5 aydır Boğaziçi Üniversitesi ile kentteki 4 üniversitenin şehrimize bundan sonraki süreçteki etki analizini ölçmek adına bir çalışma yapıyoruz. Çalışma kısa sürede sonuçlanacak. İnsan kaynağı yaratamıyoruz. Kayseri ciddi bir öğrenci potansiyeline sahip. Bunların da hizmet  sektöründen beklentisi var. Kayseri’de yerel yönetimler, STK’lar, özel sektör, üniversiteler ve kalkınma ajansının içinde olacağı bir eylem planı oluşturulmalı. Turizm hedeflerinde kurumlararası etkili iletişimin kurulması çok önemli” açıklamasını yaptı.

Uğurlu: Kış turizminin yanına inanç turizmi eklenmeli

TÜMSİAD Kayseri Şube Başkanı Nusret Uğurlu,  Kayseri’de artık hızlı tren  ve daha donanımlı havayolunun düşünülmesi gerektiğini belirterek, “Kayseri Erciyes sayesinde turizmde artık adını duyurmaya başladı. Kayseri’de kış turizminin yanına inanç turizmini de eklemeliyiz’ diye konuştu.

Yılmaz: Meslek liselerine tekrar bir dönüş başladı

Kayseri Sanayici ve İşadamları Derneği (KAYSİAD) Başkanı İbrahim Yılmaz, Erciyes Dağı’na yatırım yapan işletmecilerin 3-5 yılda geri dönüş planladığını vurgulayarak, “ Hizmet sektörünün lokomotifi turizm. Bu sektörde milyonlarca doları harcıyoruz ama oraya koyduğumuz personelin  bizi temsil etmesi gerekiyor. Kayseri’de turizm konusunda hem lise hem de üniversite eğitimi var. Buradan mezun olan gençleri tatmin edersek başka şehirlere gitmezler. Artan ihtiyaçlar nedeniyle meslek liselerine tekrar bir dönüş başladı.  Kayseri OSB’de yeni bir meslek lisesi açıldı” dedi.

Yerlikhan: Oda yabancı sermayeye ödül verecek

Kayseri Ticaret Odası Genel Sekreteri Murat Yerlikhan, uluslararası sermayenin Kayseri’ye deneyim ve sermaye kazandıracağını kaydederek, “ Kayseri’ye yatırım yapan yabancı sermayedarlara ticaret odası olarak ödül vereceğimiz bir organizasyon planlıyoruz. Bu şekilde kentimize  yapılan yatırımları artırma niyetindeyiz. Özel sektörün istediği şekilde üniversitemiz öğrenci yetiştirirse önemli projelerde başarının yakalanacağını düşünüyorum” dedi.

[PAGE]

Dayıoğlu: Ulaşım imkanları geliştirilmeli

Kayseri E Haber Gazetesi Yazarı Kadir Dayıoğlu, Erciyes’e ulaşımın kolaylaşması üzerinde durulması gerektiğini ifade ederek, “Güney’den gelen birisi eğer şehrin içini dolaşıp Erciyes’e çıkacaksa bu zaman kaybıdır. Halbuki başlamış bir proje var. Tekir –Develi varyantını karayolları yeniden yapıyor.  Politik baskı yapsak da o yolu Adana’ya bağlayabilsek.Çünkü Adana’dan Mersin’den gelen birisi 2 saatte o noktaya gelir yarım saatte de Erciyes’e çıkar. Ama 2 saatte Adana’dan Kayseri’ye gelip, 2 saatte Erciyes’e ulaşacak ise bu akıl karı değil. Biz yerel olarak politikacıları nasıl zorlayabileceğimizi düşünmeliyiz. Kayseri’ye mutlaka hızlı tren gelmeli. Mevcut havaalanı nitelikli hale gelmeli. Kayseri’nin Niğde-Ankara otoyoluna bir varyant ile bağlanması son derece önemli” ifadesini kullandı.

Ataç: Hizmet üretimi için 5 girdiye ihtiyaç var

DÜNYA Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Osman Ata Ataç, hizmet üretimi için insan kaynağı, para, yeterli tesis ve altyapı, enformasyon ve know-how gibi 5 girdiye ihtiyaç olduğunu, başarıyı bunların iyi planlanmasının getireceğini söyledi. Dışarıdan yatırımcı çekmek için kavramsal kristalleşmenin önemine değinen Ataç, “Yeni fikir üretip koordine edecek kurumların başarıları ölçülmeli. Belediye ön ayak olup bir şirket kurmuş (Kayseri Erciyes AŞ). Bu şirketin yetkisi ve etkisi nedir, koordinasyonu neyle sağlayacak, nasıl yapacak” şeklinde konuştu. Ataç, Erciyes Master Planı’nın Türk gibi başlandığını kaydederek “Bu işi Almanlar gibi çok iyi planlayalım. Çünkü rakip çok fazla. Eğer bahsettiğim 5 kaynağın yaratılması, üretim ve pazarlamaya tahsisi bütün kurumlar tarafından ilke bazında en azından el sıkışılmadıysa, bu koordinasyon içinde karı ölçülemeyen bir örgütün karının nasıl ölçüleceğini, başarısının nasıl ölçüleceğine karar vermezsek daha çok konuşuruz.”diye konuştu.

Dekanlar üniversite-sanayi işbirliğinin geliştirilmesini istiyor

Karamustafa:Kent, tur güzergahına girmeli

Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Kurtuluş Karamustafa: Turizmin gelişmesi 6 madde: çekicilik, ulaşılabilirlik, tesisler, faaliyetler, paketler (tur operatörleri) ve destek hizmetlerinden oluşuyor. Kayseri çekicilik, ulaşılabilirlik ve destek hizmetler açısından iyi bir konumda. Kapadokya için de Kayseri’nin uzun vadeli değer oluşturacağına inanıyorum. Bunun için aktif tanıtımın yanısıra tur operatörlerinin çizilen güzergahlarının da içine girilmeli. Bu konuda Orta Anadolu Kalkınma Ajansı ile ortak bir projemiz var. Nitelikli insan gücü tesislere çekilmeli ve büyük tur operatörleri ile işbirliği yapılmalı.

Kaya: Kayseri sağlık ve üniversite kenti olmaya başladı

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi İİBF Dekanı  Prof. Dr. Ali Kaya: Kayseri, sanayi ile ticaretin ardından bir sağlık ve üniversite kenti olmaya başladı. Ülkeler marka şehirler yaratarak ve birbirleriyle rekabet ederek kalkınıyor. Kim fark yaratıyorsa rekabet edebiliyor.  Kayseri her alanda nitelikli eleman arıyor. ‘Babam nasıl yapıyordu ben de öyle yapayım’ dönemi bitti. Kayseri’de üniversite -sanayi işbirliğini geliştirmeliyiz.

Özdevecioğlu: Erciyes Dağı OSB gibi düşünülsün 

Melikşah Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu: Erciyes Dağı, OSB gibi düşünülüp, yatırımcıların geri dönüş süresini azaltacak teşvik, SGK prim desteği, KDV istisnası gibi gibi kolaylıklar sağlanabilir. Yani Erciyes hayvancılık OSB gibi turizm OSB ilan edilebilir.

Sektör Kayseri’nin sağlık turizmi potansiyelinden umutlu

Özer: Avantajımız uygun maliyet

Denta Forum Tedavi Hizmetleri AŞ  Genel Koordinatörü Sevil Karaca Özer: Sağlıkta kenti uygun maliyetler ve bekleme sürelerinin kısalığı.nedeniyle çoğunlukla Kayserili gurbetçiler tercih ediyor. Sağlık turizminin önündeki engeller yetişmiş insan gücü ve tanıtım eksikliği. Yurtdışında tanıtımımız daha fazla yapılmalı. Devletin bu yöndeki tanıtımlar için bize reklam yapma izni vermesini istiyoruz.

Köse: Sağlık turistinin tercih ettiği 3’üncü kentiz

Maya Göz  Hastanesi Mesul Müdür Yardımcısı Op. Dr. Ziya Alp Köse:  Kayseri dünya sağlık turizmi pastasıdan payını almalı. 2015’te bölge hastanesi açılınca kent dünyada hasta yataksayısında  önemli bir yere gelecek.  Özel hastanelerin gelişmesi, standartların diğer illere göre iyi olması sağlık turizminde Kayseri’nin şansını artırıyor. Bazı uluslararası düzeyde akredite kriterleri Türkiye’de çoğu  hastanede de yok. JCI akreditasyonu Türkiye’de 50 hastanede var. Kayseri’de fiziksel anlamda altyapı hazır. Yurtdışından tedavi için Türkiye’ye gelinen kentler arasında Kayseri 3’üncü sırada. Kente genellikle Almanya,  Hollanda, Fransa’dan geliniyor.

Borsa günü yatay tamamladı Beşiktaş Başkanı Hasan Arat'tan istifa açıklaması Milli Eğitim Bakanı Tekin'den İmamoğlu ve Özel'e kreş tepkisi AFAD 1000 personel alacak! Başvuru tarihi belli oldu Türkiye Şeker Fabrikaları 133 işçi alacak! İşte başvuru tarihi ve şartları...