S&P Türkiye'nin kredi notunu açıkladı

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" olarak teyit etti, yerel para cinsinden kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirdi

Abone ol

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P) Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "BB+" ve not görünümünü ise "negatif" olarak teyit etti, yerel para cinsinden kredi notunu ise "BBB"den "BBB-"ye indirdi.

S&P'nin resmi sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunun "BB+" seviyesinde korunduğu belirtildi. Kuruluş, teyit kararına gerekçe olarak hükümetin düşük kamu borcu ile dirençli ihracatı gösterdi. 

Kuruluş, öte yandan Türkiye'nin yerel para cinsinden kredi notunu "BBB"den "BBB-"ye çekerken, bunun Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) bağımsızlığına yönelik zorlukları yansıttığını bildirdi. 

Açıklamada, Türkiye'nin hem yabancı hem de yerli para cinsinden not görünümlerinin "negatif" olarak korunduğu belirtilirken, şu ifadelere yer verildi:

"Yerli ve yabancı para cinsinden kredi notu görünümleri, belirsiz büyüme beklentileri ve kurumsal güçler ayrılığına yönelik süregelen baskılar nedeniyle negatifte kalmaya devam ediyor."

"Türkiye, ortalama yüzde 3 büyür"

Standard & Poor's açıklamasında Türkiye'nin 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyümesinin beklendiği fade edildi

Kuruluş, Türkiye'nin yabancı para biriminden kredi notunun teyit edilmesinin, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) 2015-2018 döneminde ortalama yüzde 3 büyüyeceği beklentisini yansıttığını belirtti.

Bununla birlikte, dış borçların söz konusu dönemde dengeleneceğini öngörüsünde bulunan S&P, düşen petrol fiyatlarının da ekonominin net finansman pozisyonuna katkı sağlayacağını dile getirdi. 

S&P, hükümetin artan risklerin farkında olduğu görüşüne yer verirken, Türkiye'nin mali performansı ve borç pozisyonun mevcut beklentilerden sapma göstermesi halinde, yabancı para cinsinden kredi notunun gelecek 6 ila 12 ay arasında düşürülmesi olasılığının en az 3'te 1 olduğunu bildirdi. 

Moody's ve Fitch de değiştirmemişti

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Moody's ve Fitch, 2015 yılı ilk değerlendirmelerinde Türkiye'ye ilişkin kredi not ve görünümlerini korumuşlardı.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı