SAMEKS kasımda değer kaybetti

SAMEKS bileşik endeksi kasım ayında ekim ayına kıyasla 2,39 puan azalarak 52,92 değerine düştü

Abone ol

İSTANBUL - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Satınalma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) kasım ayında 2,39 puan azalarak 52,92 değerine düşse de endeksin 9 aydır 50 baz puanın üzerinde seyretmesinin ekonomik canlılığa işaret ettiğini söyledi. 

Nail Olpak, MÜSİAD tarafından hazırlanan SAMEKS'in kasım ayı sonuçlarını 15. MÜSİAD Uluslararası Fuarı'nda açıkladı. 

Sanayi ve hizmet sektörlerini içeren SAMEKS bileşik endeksinin kasım ayında ekim ayına kıyasla 2,39 puan azalarak 52,92 değerine düştüğünü belirten Olpak, her ne kadar aşağı yönlü bir hareket görülse de endeksin 50 baz puanın üzerinde olmasının pozitif bir değerlendirmeyi gösterdiğini söyledi.  

Endeksin 9 aydır 50 baz puanın üzerinde seyretmesinin ekonomik canlılığa işaret ettiğini aktaran Olpak, kasım ayında sanayi endeksinin önceki aya göre 4,52 puan azalışla 52,56 değerinde, hizmet sektörü endeksinin ise 1,52 puan gerilemeyle 53,06 değerinde gerçekleştiğini ifade etti. 

Olpak, kasım ayında sanayi endeksindeki düşüşte üretim alt endeksindeki 7,55 puanlık ve satın alım alt endeksindeki 5,92 puanlık azalışların önemli rolü olduğuna dikkati çekerek, yeni siparişler ve tedarikçilerin teslim süresi alt endekslerinde meydana gelen düşüşlerin de sanayi sektörünün hız kaybetmesinde etkisi bulunduğunu dile getirdi. 

Hizmet sektörü endeksinin kasım ayındaki düşüşünde ise tedarikçilerin teslim süresi alt endeksinde görülen 4,97 puanlık ve istihdam alt endeksinde görülen 5,78 puanlık azalışların etkili olduğunu belirten Olpak, bunlara ek olarak satım alım ve stoklar alt endekslerinde de azalış kaydedildiğini söyledi. 

"Büyümede yüzde 3,3'ü yukarı yönlü zorlayabiliriz" 

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak, SAMEKS'te kasım ayındaki düşüşün nedenlerine ilişkin şu değerlendirmede bulundu: 

"Ekonomik büyümenin küresel bazda yavaşlaması, ABD'nin faiz artırımına gideceğine yönelik beklentilerin artması ve faizler üzerinde enflasyon rakamlarının oluşturduğu baskı ekonomiyi etkiliyor. Kurdaki hareketlilik de bu durumu tetikliyor. Bir de bizim ekonomi yönetimimiz iç piyasada eskiye göre hafif bir hız kestiren politika içerisindeydi. Bunlar etkili olabilir diye düşünüyoruz." 

Bir önceki yılın kasım ayına bakıldığında da grafiğin aşağı yönlü bir hareket yaptığının görüldüğüne işaret eden Olpak, "Genellikle firmaların yılın sonuna, bilanço dönemlerine stoklarını şişirmeden ve mevcut stoklarını eritmeye çalışarak gitme noktasında bir niyetleri vardır. İki yerde 50'nin altına indiğini görüyoruz. Biri haziran ayının sonu itibariyle ki orada Gezi olaylarının etkisini görmüştük; bir de 17 Aralık sonrasında 50'nin altına indi. Ama kasım ayında böyle bir etki olmadığı halde geçtiğimiz yıl da hem hizmet hem de sanayi endeksinde kasım ayında aşağı yönlü bir hareket olmuştu" diye konuştu. 

Yılın son ayında da endeks değerinde bir miktar düşme ve alt endekslerin benzer trendler göstermesinin beklenebileceğini ifade eden Olpak, "2014'ün büyüme tahminleri noktasında yüzde 4'lerle başlanılıp daha sonra Orta Vadeli Plan'da ekonomi yönetiminin yüzde 3,3'e revize ettiği tablonun içerisinde zannederim yüzde 3,3'ü belki bir miktar yukarı yönde zorlar şekilde bir sonuçla karşı karşıya kalabileceğimizi düşünüyorum" değerlendirmesini yaptı. 

Almanya'da 'Dubai Çikolatası' krizi! Türkiye’de üretildiği için yasaklandı Suriye'nin gümrük vergisi kararı, ihracatta yeni krizin kapısını araladı Yasaklı şirketlerin sayısı artıyor! ABD'den ihracat kararı Petrol fiyatları için 2025 tahmini! 'Önce yükselip sonra düşecek' 10 AB ülkesinden Rus LNG'sinin yasaklanması talebi