Rumelili sanayiciler Balkanlar'a ihracatı yüzde 10 artıracak
RUMELİSİAD Başkanı Kılıkçıer, "Balkanlar'da iki üyemizin sabit yatırımı mevcut. Bir üyemiz de yatırım için çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan ticari ilişkileri daha da artırmak için bu yıl Balkan Ekonomi Zirvesi'nin dördüncüsünü düzenleyeceğiz" dedi.
Abone olGÜLAY SOYDAN PEHLEVAN
BURSA - Rumelili Yönetici İşadamı ve Sanayiciler Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, Balkanlar'a 1 milyar dolar olan ihracat değerlerini bu yıl yüzde 10 artırmayı hedeflediklerini söyledi.
RUMELİSİAD'ın 55. Rumeli Buluşması, Başbakanlık Başdanışmanı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Gürsel Dönmez'in de katılımıyla gerçekleştirildi. RUMELİSİAD Başkanı Erol Kılıkçıer, 300'ü aşkın üyesi ve 60 bin istihdamı ile Bursa'nın en önemli SİAD'larından biri olduklarını belirterek, "Balkanlar'a 1 milyar dolarlık ihracatımız var. Hedefimiz bu rakamı yılsonuna kadar en az yüzde 10 oranında artırmak. Balkanlar'da iki üyemizin sabit yatırımı mevcut. Bir üyemiz de yatırım için çalışmalar yürütüyor. Diğer yandan ticari ilişkileri daha da artırmak için bu yıl Balkan Ekonomi Zirvesi'nin dördüncüsünü düzenleyeceğiz. Balkan göçmenleri olarak hem oradaki Balkan topluluğunun huzur ve refahına katkı koymayı hem de Türkiye'nin büyümesinde etkili olmayı amaçlıyoruz. Türkiye'nin teşvik ve destekleri çok iyi. Tabii ki genel ekonomik olaylardan bağımsız değiliz" dedi. RUMELİSİAD'ın sosyal sorumluluk amacıyla Balkanlar'da önemli projelere imza attığına da değinen Kılıkçıer, "Geçtiğimiz yıl özellikle eğitim anlamında ciddi yatırımlar yaptık. Bu yıl ki önceliğimiz, Rumeli Parkı ve Rumeli Konağı'nı tamamlamak. Bir yandan da tiyatrolardan köy odalarına her kesimden gelen talepleri karşılamaya çalışıyoruz" şeklinde konuştu.
'2016 tüm dünya için zor bir yıl olacak'
Genel ekonomik değerlendirme yapan Başbakanlık Başdanışmanı ve Dış İlişkiler Başkanı Dr. Gürsel Dönmez, 2016 yılının tüm dünya için zor bir yıl olacağı uyarısında bulunarak, "Türkiye, tarihin ve coğrafyanın ona sunduğu imkanların yanı sıra dinamik bir iş dünyasına sahip olduğundan kriz ortamında bile sıçrama yapabilir. Özellikle de dış ticaret bakımından. Bölgede her şey birbirine karışmış durumda. Eski Türkiye olsaydı belki endişe duymamız gerekebilirdi ancak diplomasi anlamında yüksek matematikle üstesinden gelecektir" ifadesini kullandı. İş dünyasının fırsat olan ve nispeten istikrarlı görünen piyasalar, ülkeler ve coğrafyalar ile ilgili her zamanki gibi cesaretli adımlar atması gerektiğini savunan Dönmez, "Geçtiğimiz yıl durgundu. Bu yıl da kolay olmayacak gibi ama Türkiye'nin son 15-20 yılda sağladığı ivmenin arka planında, cesaretle ve dirayetle yürüyen iş dünyası var. Bundan sonra da aynı çizgiyi bozmayacakları düşüncesindeyim."