Reuters anketi açıklandı: Ekonomistlerin temmuz ayı enflasyon tahmini belli oldu

Türkiye İstatistik Kurumu, temmuz ayı enflasyon verilerini 5 Ağustos'ta açıklayacak. Enflasyonun aylık bazda yükselmesi bekleniyor. Reuters anketine göre, TÜFE'nin aylık yüzde 3,45 artması, yıllık bazda ise yüzde 62,1'e gerilemesi bekleniyor.

Abone ol

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 5 Ağustos'ta açıklanacak temmuz ayı enflasyon verilerine ilişkin Reuters'ın beklenti anketi, 11 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı. Tüketici Fiyatları Endeksi'nin (TÜFE) temmuz ayında aylık yüzde 3,45 artması, mayıs ayında gerçekleşen bu yılki zirvenin ardından baz etkisinin de katkısıyla yıllık olarak düşüşünü hızlandırarak yüzde 62,1 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Enflasyonun 2024'ün sonunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yüzde 38 tahminlerinin üstünde yüzde 42,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Yıl sonu tahminleri bir önceki ankete göre anlamlı bir değişim göstermedi.

Ankette aylık tahminler yüzde 2,48 ile yüzde 4 arasında yer alırken yılsonu tahmin aralığı ise yüzde 40 ve yüzde 46 aralığında seyrediyor.

Temmuz ayında enflasyonda ilave artış

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay,  söyleşisinde, vergi ve yönetilen fiyatlardaki ayarlamaların temmuzda aylık enflasyona 1,5 puan ilave katkı yapacağını belirtmiş ve verinin beklentilerden yüksek gelebileceğini söylemişti.

TCMB'nin geçen hafta yayımladığı piyasa katılımcıları anketindeki temmuz ayı TÜFE beklentisi yüzde 2,77 seviyesindeydi. Bu beklentilerin geçen haftaya göre belirgin yukarı revize edildiğini gösteriyor.

Enflasyon mayısta zirveyi gördü

Yılbaşında yapılan fiyat ayarlamaları ve asgari ücret zammının etkisiyle ocak ve şubat ayında TÜFE sırasıyla aylık yüzde 6,7 ve yüzde 4.53 artış göstermişti. Mart ve nisan ayında TÜFE görece yavaşlasa da beklentilerin üzerinde seyretti ve aylık yaklaşık yüzde 3,2 arttı. Mayıs ayında ise yüzde 3,37 artarak yıllık bazda zirvesine ulaştı. Haziran ayında aylık fiyat artışları da yüzde 2'nin altına düştü ve TÜFE yıllık olarak yüzde 71,60 seviyesinde gerçekleşti.

Temmuz ayında alkollü içecekler ve tütün ürünlerindeki yıl ortası vergi güncellemesi, akaryakıt ve enerji kalemindeki artışların etkili olduğunu söyleyen ekonomistler yıllık veride geçen seneden baz etkisinin hızlı düşüşteki ana etken olduğunu belirtti.

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş), Ankara'da hesaplanan gıda enflasyonunun temmuzda bir önceki aya göre yüzde 1,35 arttığını; açlık sınırının ise 19 bin 234 TL olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerin ardından Haziran ayından beri cumhurbaşkanı destekli sıkılaştırmanın sonucu olarak TCMB politika faizini sonuncusu Mart ayında olmak üzere 4 bin 150 baz puan yükseltti.

Finansal koşulların önemli ölçüde sıkılaştığını belirten TCMB enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunu sıkılaştıracağı da belirtiyor.

AFAD duyurdu: Malatya'da deprem Araç sahipleri dikkat! Ödeme için son gün Dolar/TL'den günün ilk rakamları İşyerlerini kurşunlayan 15 şüpheli yakalandı Tel Aviv yönetimi, İsrail'in kuzeyini uçuşlara kapattı