Reel sektör nasıl borçlandı?

İmalat sanayiinde 3 sektör dışında tamamının uzun vadeli borçlarının son bir yıl içinde azalması, yani net borç ödeyici olmaları dikkat çekti. (Mehmet KAYA)

Abone ol

Mehmet KAYA

Merkez Bankası’nın özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcuna yönelik verilerde, sanayi sektörünün kısa vadeli borcunun artış, uzun vadeli borcunun ise azalış göstermesi dikkat çekti.

Merkez Bankası’nın 2017 sonuna göre Kasım ayı sonu itibariyle sanayi sektörünün yurt dışından aldığı kısa vadeli borç 1 milyar 33 milyon dolar arttı. Buna karşılık uzun vadeli borçları 2 milyar 991 milyon dolar azaldı. Bir başka deyişle, sanayi sektörü kısa vadeli borç alarak, uzun vadeli borçlarının bir kısmını kapattı. Sanayi içinde imalat sanayiinin kısa vadeli borcu da 555 milyon 889 bin dolar arttı. İmalat sanayiinin uzun vadeli borcu ise 2 milyar 183 milyon dolar azaldı.

İmalat sanayii sektörlerinin 3 sektör dışında tamamının uzun vadeli borçlarının son bir yıl içinde azalması (net borç ödeyici olmaları) dikkat çekti. İmalat sanayii içinde uzun vadede son 11 aylık dönemde en yüksek net borç ödeyicisi konumda olan sektör 1 milyar 91 milyon dolar ile gıda sektörü oldu. Uzun vadeli finansman sağlayabilen imalat sanayii sektörü ise 567 milyon dolar ile kimya, 222.4 milyon dolar ile mobilya ve 518 bin dolar ile ağaç ürünleri oldu.
Buna karşılık imalat sanayii sektörlerinin kısa vadeli borçlarının son 2018 kasım ayında, 2017 sonuna göre büyük kısmında artmış olması dikkat çekti. Merkez Bankası sınıfl amasında imalat sanayii altında bulunan 14 sektörden 6’sının kısa vadeli borcu azalırken, 8’inin kısa vadeli borcu arttı. Kısa vadeli borcu en yüksek miktarda artan imalat sanayii sektörü 226.8 milyon dolar ile mobilya, 153 milyon dolar ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri sektörü ve 132.8 milyon dolar ile ulaşım araçları imalatı sektörleri oldu.

Hizmet sektöründe ise tam tersi bir görünüm ortaya çıktı. Kasım sonu itibariyle hizmetler sektörünün kısa vadeli borcu 142.4 milyon dolar azaldı. Buna karşılık uzun vadeli borçları 5 milyar 488 milyon dolar arttı. İnşaat sektörünün uzun vadeli borcu 3.6 milyar, ulaştırma ve depolama (lojistik) sektörünün borcu 2.1 milyar dolar arttı.

JPMorgan, Wells Fargo, Goldman Sachs ve Citigroup'tan rekor kâr Mersin’de 557 projeye 27.3 milyar TL harcandı ABD, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımlar açıkladı Borsa günü yükselişle tamamladı AB'den Rusya'ya kötü haber! Yeni yaptırımlar yolda