"Şortlu maliyeciler" geliri beşe katladı

Antalya Defterdarlığı'nın kıyılardaki kaçak yapılaşma ve işgallerle mücadele etmek için görevlendirdiği memurların sıcaklardan şikayet etmesi üzerine 5 yıl önce başlattığı uygulama kapsamında, memurlar şort ve tişört ile denetimlerini sürdürüyor.

Abone ol

ANTALYA  - Antalya Defterdarlığı'nın kıyılardaki kaçak yapılaşma ve işgallerle mücadele etmek için görevlendirdiği memurların sıcaklardan şikayet etmesi üzerine 5 yıl önce başlattığı uygulama kapsamında, memurlar takım elbiseleri çıkartıp şort ve tişört giyerek denetim yapıyor.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, kıyıların devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlar olduğunu hatırlattı. Devletin koruması altındaki kıyılarda izinsiz kullanımlarla alakalı tespit ve ecrimisille ilgili işlemleri defterdarlıkların yaptığını kaydeden Mat, göreve geldiği 2007 yılında kıyı denetimlerinin aşırı sıcaklar nedeniyle kış aylarında ve 2-3 yılda bir yapıldığını ifade etti. Antalya'nın 644 kilometre kıyı uzunluğunun bulunduğunu ve bu kıyıların da yaz aylarında yoğunlukla kullanıldığına işaret eden Mat, memurların "sıcaklar nedeniyle yazın denetim yapamıyoruz" sözleri üzerine "Şortlu maliyeci" uygulamasına başladıklarını söyledi.

Antalya'yı 8'e böldüklerini ve 70 kişilik ekip oluşturduklarını anlatan Mat, şöyle konuştu:
"Kıyılarda haksız rekabete neden olabilecek kullanımların tespit edilmesi ve yasal olmayan kullanımların yasal çerçeveye alınması için denetimler yapmamız gerekiyordu. Memurlara, Antalya Valiliği'nin de izniyle şort, tişört, spor ayakkabı ve şapka dağıttık. Ekipler bölgelerinde 3 haftalık tespit çalışmaları yaptılar. İzinsiz kullanım alanlarını haritalandırdık. Bu kullanımlarla ilgili bedel belirlemeleri yapıldı. Ardından da yasal işlemler gerçekleştirildi."

Uygulama sayesinde memurların daha rahat çalıştığını söyleyen Mat, denetimler sırasında karşılarında takım elbiseli resmi memurlar yerine şortlu maliyecileri gören turistlerin de rahatsız olmadığını dile getirdi. Hidayet Mat, turizmcilerin de haksız rekabete neden olunmadığı için uygulamadan memnun olduklarını kaydetti.

Antalya Defterdarlığı'nın şortlu ve tişörtlü maliyecilerin yaptığı denetimleri sonucunda kıyılardan elde edilen gelirin 2007 yılında 8 milyon 621 bin lira olduğu, bu rakamın ise 2011 yılında 36 milyon 757 bin liraya çıktığı bildirildi. Uygulama sayesinde gelirin 2012 yılında 40 milyon lirayı aşacağı belirtildi.
 

Tüketici koruma kanun teklifi Komisyonda Bir rakı grubuna daha zam geldi ABD Gizli Servis Direktörü Kimberly Cheatle istifa etti Muğla'da bir evde çıkan yangın ormana sıçradı İnşaat sektörü 'çözümü' yabancı işçide buldu