"Kaygılar yerini olumlu beklentilere bırakıyor"

SPM'nin Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri Raporu’na göre Sanayi üretimi ve istihdamıyla ilgili kaygılar, yerini olumlu beklentilere bırakıyor

Abone ol

ANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezinin (SPM) raporunda, sanayi üretimi ve istihdamıyla ilgili kaygıların, yerini olumlu beklentilere bıraktığı bildirildi.

Rapora göre, ağustos ayı genel işsizlik oranı yüzde 9,8 seviyesinde gerçekleşti. Tarım dışı işsizlik oranında temmuz dönemine göre 0,5, geçen yılın aynı dönemine göre ise 1 puanlık artış oldu. Yüzde 12,5 olarak açıklanan mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise temmuz dönemine göre yatay seyre, geçen yılın aynı dönemine göre 1 puanlık artışa işaret ediyor.

İş gücü temmuz dönemine göre yüzde 1 daralmayla 28 milyon 766 bin kişiye düştü. İş gücü geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,4 genişledi. Mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücü, 28 milyon 358 bin kişiye ulaştı. Bu da, mevsim etkilerinden arındırılmış iş gücü verisinde temmuz dönemine göre binde 3, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 4 genişlediğini gösteriyor. 

Raporda, şu tespitlere yer verildi: 

"Sanayi üretimi ve istihdamıyla ilgili kaygılar, yerini olumlu beklentilere bırakıyor. Ağustos dönemine ait yüzde 9,8'lik işsizlik oranı, hem aylık hem de yıllık bazda artış anlamına gelse de mevsim etkilerinden arındırılmış veriler (gerek işsizlik gerekse tarım dışı işsizlik) yatay seyre işaret etmektedir. Sanayi istihdamındaki gerileme devam etmekle birlikte yavaşlamış durumdadır. İmalat sanayi kapasite kullanım oranındaki yatay seyir ve ekim ayında sanayi üretim endeksinde görülen beklentilerin üzerindeki artış, sanayi istihdamı ve üretimiyle ilgili kaygıların artmasını engellemekte ve beklentilerin yönünü olumluya çevirmektedir." 

MSB'den bedelli askerlik ücreti açıklaması Türk Lirası reel anlamda yaklaşık son 3 yılın zirvesinde Erdoğan, Hollanda maçı için Almanya'ya gidecek Berlin Büyükelçisi, Almanya Dışişleri'ne çağrıldı Yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı azaldı