"İhracat seferberliğinin zamanı geldi"

Şimşek, katıldığı mobilya fuarında, özellikle patentlerin faydalı, modern ticarileştirilmesi noktasında çok ciddi vergi teşviklerini getiren bir tasarının komisyondan geçtiğini belirterek, ihracat seferberliği için işbirliği çağrısı yaptı

Abone ol

İSTANBUL - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,  İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İSMOB) açılışına katıldı. 

CNR Holding tarafından, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) işbirliğinde gerçekleştirilen İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İSMOB) açılışında konuşan Şimşek, uzun süredir iç talep eksenli büyüme modelinde gidildiğini, artık ihracat seferberliğinin zamanı geldiğine vurgu yaptı. Sektörün 70-80-90'lı yıllara göre büyük değişim ve dönüşümden geçtiğini belirten Şimşek, "Sektör artık sadece emek yoğun, düşük katma değer zincirinin en alt halkasında değil. Sektör artık bir miktar daha sermaye yoğun, bilgi yoğun bir noktaya gelmiş durumda" dedi.

MB'nin ülkemiz için en doğru kararı vereceğine eminim

Fuarda 2014 yılı için de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, Türkiye'nin en büyük pazarı olan AB'nin resesyondan çıkıp toparlanmaya başlayacağını, büyüyeceğini, dolayısıyla bu bölgeye daha fazla mal satılacağını ifade etti. Merkez Bankası Başkanı'nın açıklamalarına ilişkin değerlendirmesi istenen Şimşek, "Merkez Bankamızın aldığı kararlar üzerinde genelde yorum yapmıyorum. Biz bu arkadaşlarımıza güveniyoruz. Eminim ülkemiz için en doğru kararı vereceklerdir" ifadelerini kullandı. "Merkez Bankamızın aldığı kararlar üzerinde genelde yorum yapmıyorum. Biz bu arkadaşlarımıza güveniyoruz. Eminim ülkemiz için en doğru kararı vereceklerdir"

Kararlar piyasaları etkilemesin diye  gece yapılacaktır

TCMB Para Politikası Kurulu'nun bu gece yapılacak Ara Toplantısı ve ardından yapılacağı bildirilen açıklamaya ilişkin bir soruya ise Şimşek şu cevabı verdi: 

"TCMB bağımsızdır, dolayısıyla onun kararlarına ilişkin benim yorum yapmam doğru olmaz. Ama şunun altını çizmek istiyorum; Merkez Bankası'nın kredibilitesi bu ülke açısından son derece önemlidir. Bu kredibiliteyi güçlendirecek bir yaklaşım içerisinde olmamız lazım. Öbür türlü ülkemize bir faydası olmaz. Onun için Merkez Bankamız bağımsız, kendileri öyle uygun görmüş, takdir kendilerinin. Muhtemelen piyasaları etkilemesin kararlar diye olduğunu düşünüyorum. Takdir kendilerinin" Küresel ekonomi son 60 yılın en büyük krizinden geçti. Ondan sonraki şartlar normal şartlar değil. Olağanüstü şartlardan geçtik. 

Türkiye'nin uzun vadeli hedeflerini gerçekleştirmesi için mutlaka katma değer zincirinde yukarı çıkılması gerektiğini, bilgi yoğun, teknoloji yoğun hizmetlerin her alanda geliştirilmesinin önemine değinen Mehmet Şimşek, mobilya sektöründe bu anlamda fırsatların son derece yüksek olduğunu anlattı.

"Tabii bir Çin faktörü var ama dünyanın en büyük ithalatçı ülkesine baktığımızda, Rusya'yı da Avrupa'ya koyarsak, bu ülkelerin 12 tanesi bizim bölgemizde" diyen Bakan Şimşek,  15 ülkenin büyük bir kısmının coğrafi anlamda Türkiye'ye yakın olduğunu, bunun, Türkiye ve mobilya sektörü için muazzam bir fırsat olduğunu dile getirdi.

Mobilya sektöründe ticaret hacmi 500 milyar dolara çıkacak

Bakan Şimşek, dünya mobilya ticaret hacminin şu an 200 milyar dolar olduğunu, 2020'li yılların başında 500 milyar dolara çıkacağını, 2050'li yıllarda da bu rakamın 1 trilyon doları aşacağının tahmin edildiğini belirterek, Türk mobilya sektörünün buradan yüzde 1 pay aldığını anlattı.

Bunun önemli bir başarı olduğunu ancak bu payın katlanması gerektiğini dile getiren Şimşek, şöyle devam etti:

"Sektörün 2023 yılına ilişkin iddialı hedefleri var. 25 milyar dolarlık üretim, 10 milyar dolarlık ihracat hedefini başarması için bizim İtalya gibi tasarı noktasında ön plana çıkmamız lazım, en büyük katma değer burada. Bakanlık olarak biz bu anlamda her türlü desteği vermeye hazırız. Şu an Meclis'te Komisyon'dan geçen bir tasarı var. Bu tasarıda biz özellikle patentlerin faydalı, modern ticarileştirilmesi noktasında çok ciddi vergi teşviklerini getiriyoruz. Yatırım ve üretim için gerekli destekler var. Gerekirse bunlar daha da artırılacak. Türkiye pazarı önemli bir pazar büyümeye de devam edecek, bu konuda tereddüdünüz olmasın. Geçici bir takım dalgalanmaların bu sektörün gelişim tarihinde çok cüz'i bir noktada olduğunu siz zaten biliyorsunuz..."

Kalifiye eleman sıkıntısını  İŞKUR çözecek

Sektörün hammadde ve kalifiye eleman sıkıntısına da değinen Şimşek, hammadde noktasında Orman Genel Müdürlüğü'nün satışlarındaki uygulamada varolan sıkıntıyı, ilişkili bakanla görüşeceğini, kalifiye eleman sıkıntısının da İŞKUR ile yapılan çalışma kapsamında çözülebileceğini söyledi.

İşbirliği çağrısı yaptı

Şimşek, sektörde Ar-Ge, tasarım ve markalaşmaya önem verilmesi gerektiğine vurgu yaparak ihracat seferberliği ve katma değer zincirinde daha yukarı çıkmak için işbirliğinin önemine değindi, sektör temsilcilerine daha çok işbirliği çağrısı yaptı.

Bahçesaray Belediye Başkanı Hazir'e hapis cezası Genel Sağlık Sigortası prim borçları silinecek Anadolu turizmde büyük potansiyel barındırıyor Keçecilik tarihi ‘yeniden’ yazılacak TCMB ile Umman Merkez Bankası mutabakata vardı