"Firmalar interneti pazarlama amacıyla kullanamıyor"
Google Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü İçil, ülkemizdeki reklam harcamalarında internetin payının sadece yüzde 10 olduğunu söyledi.
Abone olİZMİR- Google Türkiye, Ortadoğu ve Afrika Bölge Pazarlama Müdürü Mustafa İçil, internetin iş dünyası için yükselen değer haline geldiğini belirterek, "Türkiye'deki firmaların, interneti pazarlama amacıyla etkin olarak kullanmadığını görüyoruz" dedi.
İçil, Google Türkiye ve Netsis işbirliğiyle Ege Bölge Sanayi Odası (EBSO) Meclis Salonunda düzenlenen "E-Ticaret Kapınızı Çalıyor" toplantısında yaptığı konuşmada, yenilikçi anlayışa uyum sağlamayan firmaların, ticari rekabetin gerisinde kalacağını anlattı.
Ticarette var olabilmek isteyen firmaların rakiplerinden ve kendilerinden bir adım önde olması gerektiğine işaret eden İçil, artan rekabet ortamında aktif internet kullanımının büyük avantaj sağladığını belirtti.
Türkiye'de 28 milyon internet kullancısı var
Dünyada 1,7 milyar internet kullanıcısı bulunduğunu, kullanıcıların günlük ortalama 3,6 milyar arama yaptığına dikkati çeken İçil, "Türkiye'de yaklaşık 11 milyon bilgisayar ve 28 milyon civarında internet kullanıcısı var. İnsanların bu denli yoğun kullandığı bir ortamın, ticaret üzerinde de önemli etkileri olduğunu biliyoruz" dedi.
İnternetin, bilgi arama, mesajlaşmayla sosyal ağlara ulaşmada kullanıldığını ifade eden İçil, şöyle konuştu:
"Türkiye'deki firmaların, interneti pazarlama amacıyla etkin olarak kullanmadığını görüyoruz. Oysa internet, iş dünyası için yükselen değer haline geldi. Bir firmanın sadece web sitesiyle internette var olması yeterli değil. Farklı formatları karşılamak gerekiyor. Çünkü kullanıcı için adres önemli değil, aradıkları şeye ulaşmaları önemli. E-ticaret ile internet üzerinden tanıtımını yapıp, geleneksel kanallar üzerinden satış yapabilirsiniz. İnternetteki hareketleri, değişimleri takip etmek çok önemli. İnternet medyasına yönelme söz konusu. İngiltere'de reklam harcamalarının yüzde 25'i internet reklamlarına gerçekleşiyor. Türkiye'de ise reklam harcamalarında internetin payı yüzde 10'a yaklaşıyor. Önemli olan medyanın tüm mecralarının birbirine entegre biçimde kullanılması. Günümüzde şirketler, kuruldukları günden itibaren internetin oluşturduğu iletişim ağı sayesinde küreselleşebiliyor."
Firmalara Google arama motoru üzerinden reklam yapma olanağı tanıyan Google Adverts uygulamasında, arama yapılan kelimelere göre firma reklamlarının görülebildiğini anlatan İçil, basit bir görünüme sahip uygulamanın doğru zamanda doğru kişiye gösterildiğinde önemli hale geldiğini sözlerine ekledi.
Netsis Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ihlamur da dünya genelinde e-ticaret alanında büyümenin sürdürdüğünü, Türk firmalarının da hızlı adımlar atması gerektiğini bildirdi.
"Numuneleri alıp, kapı kapı dolaşma dönemi kapandı"
İzmir'in sanayi alanındaki yapısı ve insan kaynaklarıyla ticarette önemli bir yerde olduğunu vurgulayan Ihlamur, "E-ticarette bu kalitenin göstergesi henüz yok. Bu nedenle hızlı hareket etmek gerekiyor. İzmir, e-ticarette bir numara olup, çok iyi örnekler verebilir" diye konuştu.
EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı H. İbrahim Gökçüoğlu ise girişimcilerin, teknolojinin olanaklarından faydalandığı sürece başarıya daha hızlı ulaşacağını söyledi.
E-ticaretin, teknolojinin girişimcilere sunduğu en büyük kolaylıklar arasında bulunduğunu vurgulayan Gökçüoğlu, şunları kaydetti:
"Artık numunemizi bavula koyup, kapı kapı dolaşmamıza gerek yoksa, bunu e-ticarete borçluyuz. Geleneksel yöntemlerimizi teknolojinin bizlere sunduğu imkanlarla birleştirmek zorundayız. 2 senedir içinde bulunduğumuz küresel kriz, bizlerin mali yapısını bozmuş, yeniden yapılanmamıza da vesile olmuştur. Maliyetlerimizi gözden geçirdiğimiz, tasarrufa yöneldiğimiz bir zamanda, e-ticaret yeni pazarları daha uygun bir bütçe ile bulma imkanı sunmaktadır. Talebin böylesine daraldığı bir dönemde mevcut potansiyelimizi büyütme yönünde e-ticaret, sınırsız bir pazar ve rekabet gücünün artırılmasında bizlere büyük bir yol kat ettirmektedir."