"EXPO bir hedef değil, EXPO bir araçtır"

İzmir Valisi Mustafa Toprak, EXPO'nun bir hedef değil bir araç olduğunu belirterek İzmir'de başlayan yatırımların sonuçlandırılmaya çalışılacağını söyledi

Abone ol

İZMİR - İzmir Valisi Mustafa Toprak, Çin Halk Cumhuriyeti Hebei Eyaleti heyeti ile işbirliği protokolünün imzalanmasının ardından valilik binasının önünde gazetecilerin sorularının yanıtladı. 

Bir gazetecinin, aday şehirlerden İzmir'e, EXPO 2020'yi kaybettikten sonra yatırımların devam edip etmeyeceğini sorması üzerine Vali Toprak, "Şüphesiz ve kesinlikle başlayan yatırımlar, yapılması planlanan yatırımlar zaman aralığında ve geciktirilmeden yapılmaya ve bir an önce sonuçlandırmaya çalışılacaktır" dedi. 

EXPO'nun İzimir'i daha ileriye taşımakta bir araç olduğunu vurgulayan Toprak, "EXPO bir araçtı, İzmir'in daha da ileriye gitmesi zenginliklerini ortaya çıkarabilmesi, istihdamı, ekonomik değeri oluşturabilmesi, turizmde hak ettiği payı alabilmesi, yatak kapasitesini arttırabilmesi adına bir araçtı. Bu noktada eğer bir hedefimiz var ise İzmir değişik organizasyonlarla ve çalışmalarla hedefine emin adımlarla ilerliyor ve ilerleyecektir" diye konuştu. 

"Verilen sözler ve başlayan tüm yatırımlar devam edecek" 

İzmir'in herhangi bir şey kaybetmediğini, aksine kazandığını belirten Vali Toprak, şunları kaydetti: 

"Tüm bu çalışmalar, tüm bu tanıtmaların İzmir'in geleceğini şekillendirmede çok katkı sağlayacağına ben inanıyorum. İzmir yoluna devam ediyor ve bu süreç içerisinde devletimizin İzmir'e bakışı belli; İzmir'i daha güçlü ekonomisi, daha güçlü üretken yapısıyla tüm dünya milletleri ve ülkemizin bir değeri olarak çıkarabilmek. Bu konuda verilen sözler ve başlayan tüm yatırımlar devam edecek ve bitirilecektir. Bu konuda da kimsenin endişesi olmasın. 

Bildiğiniz gibi EXPO öncesinde başlayan yatırımlar daha EXPO'nun oylaması ve sonucu belli olmadan başlayan yatırımlar. Çalışmalar, yatırımlar, planlanan hedefler yine aynı doğrultuda devam edecek ve yine İzmir daha güvenle gidecektir. İzmir bu süreçten bence güçlenerek, yoluna devam edecektir. Çünkü her ne kadar 2020 EXPO'sunu yapamıyor olsak dahi İzmir, bu nokta da kendi tanıtımını dünyanın tüm ülkelerinde kendini tanımlayacak, kendini anlatacak kazanımlarını ifade edebilecek şekilde bir tanıtım çalışması yapmıştır. Dolayısıyla bunun geri dönüşleri de olacaktır, oluyor da." 

Toprak, Adnan Menderes Havalimanı'nın 25 milyon yolcu kapasiteli modern terminal binasının ocak ayı içerisinde bitmiş olacağına işaret ederek, "Çok iyi bilinmesi gerekiyor EXPO bir hedef değil, EXPO bir araçtır. Hedef İzmir'i tüm alanları ile tüm zenginlikleri ile sosyal refahın en üst düzeye ulaştığı, üretimin, sanayinin, turizmin her bir sektörün en güzel noktasına eriştirebilmektir" dedi. 

Kemalpaşa'daki lojistik merkezin temelinin atılıp çalışmaların başladığını, özellikle Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesine demiryolu hattının bağlanması çalışmalarında sona gelindiğini dile getiren Toprak, Çandarlı Limanı'nın ise dünyanın ilk 10 büyük limanı arasına girebilecek bir liman oludğuna dikkati çekti. 

Toprak, "İzmir'i dünyayla buluşturmak adına İzmir'i diğer illerimizle buluşturmak adına yapılan çalışmalar il içerisinde de Büyükşehir sınırları içerisinde de önemli yatırım çalışmaları ile taçlandırılmaktadır" diye konuştu. 

EXPO 2020'nin kaybedilmesinin nedenleri konusunda ise Toprak, ülkelerin yazılı sözlü desteklerinin karşılıklı üst düzeydeki temasların çerçevesinde Türkiye ve İzmir'e önemli bir teveccüh olduğunu ancak ama bunları etkileyen kriterlerin de bulunabildiğini ifade etti. 

Toprak "Siyasi, politik bakışlar ekonomik gelişmeler, ekonomik ortaklıklar, uluslararası birliktelikler ve delegelerin temayülleri gibi hadiseler olabiliyor. Bu gerçek ortada. Biz üzülüyoruz. Bir hedefe doğru yola çıktık. Hedefi gerçekleştirecek bir tema ve onunla birlikte bir EXPO oluşumuyla biz bir katkı sağlamaya çalıştık ama bence kaybetmedik, kazandık çünkü bu süre içerisinde yapılmış olan tanıtım faaliyetleri ve katkılar var" diye konuştu. 

Vali Toprak, İzmir'in EXPO'ya tekrar aday olup olmayacağı sorusuna ise şu yanıtı verdi: 

"Bu sadece İzmir'in istemesi ile olmuyor. 2008 yılında bir oylama yapıldı 2015 EXPO'su için Türkiye Cumhuriyeti devleti hükümeti İzmir'i aday gösterdi. Bir fırsat verdi. İkinci fırsatı verdi. Biz İzmir'de yaşıyoruz, İzmir'in tüm güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalışıyoruz. Bir başka nokta da aday olunur mu, olunmaz mı birşey söylemek için çok erken ve yanlış olur. İzmir değişik organizasyon ve çalışmalarla kendini ortaya koyacak her türlü alt yapıya, yetiye birlikteliğe, kazanımlara sahiptir." 

Bakırköy'de tır İETT otobüsünün üstüne devrildi, yaralılar var Meteoroloji 10 il için saat verdi: Kuvvetli yağış geliyor AJet'ten ucuz uçak bileti satışı 'Parası biten sanatçılara ücretsiz ders' teklifi Ahmet Mümtaz Taylan'a dolandırıcı şoku!