Piyasada finansman sorunları arttı

Kamu kurumlarının piyasaya borçlarını ötelemeleri nedeniyle piyasada alacak tahsilatı ve finansman sorunları arttı.

Abone ol

ANTALYA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, kamu kurumlarının piyasaya borçlarını ötelemeleri nedeniyle piyasada alacak tahsilatı ve finansman sorunlarının arttığını, üyelerden bu konuyla ilgili olarak yoğun şikayet geldiğini bildirdi. 

Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Çek Yasası değişikliği ve alacak davalarının çok uzamasının Türkiye'de alacak tahsilatını reel sektörün en önemli sorunlarından birisi haline getirdiğini, son dönemde alacak tahsilatı sorununa kamu kurumlarının da dahil olduğunu kaydetti. 

Kamu kurumlarının piyasaya borçlarını ödememeleri nedeniyle alacak tahsilatı ve finansman sorunlarının arttığını, üyelerden bu konuyla ilgili olarak yoğun şikayet geldiğini vurgulayan Budak, açıklamasında şu değerlendirmelerde bulundu: 

"Bilindiği gibi, Çek Yasasında yapılan değişiklikle çekinin karşılığını ödemeyene uygulanan hapis cezasının kalkması ve alacak davalarının halihazırda çok uzun sürüyor olması, Türkiye'de alacak tahsilatı konusunu reel sektörün en önemli sorunlarından birisi haline getirmiştir. Belirli periyodlarla ATSO Meclis ve meslek komiteleri üyelerine uyguladığımız anketlerde de ticaretin önündeki en büyük sorun olarak 'alacak tahsilatı sorununun' sürekli olarak en üstlerdeki yerini koruduğunu görüyoruz. Son dönemde üyelerimizden bu konuyla ilgili olarak gelen şikayet ve yakınmalara kamu kaynaklı yakınmalar da eklenmiş, kamu kurumlarının piyasaya ödemelerini fazlasıyla geciktirmeleri nedeniyle alacak tahsilatı ve finansman sorunları artmıştır. Yoğun olarak kamu kurumlarıyla çalışan sektörler için bu durum önemli bir sıkıntı yaratmaya başlamıştır." 

Bu çerçevede en fazla sorun yaşayan sektörler arasında kamu ve üniversite hastanelerinden alacaklarını zamanında tahsil edemeyen medikal sektörü bulunduğunu belirten Budak, "Maliye Bakanlığımız verilerine göre genel bütçe ödeneklerinde ve kamu harcamaları artışında herhangi bir sorun görünmezken, kamu kurumlarının ödemelerini neden geciktirdiklerini anlamak mümkün değildir. Birçok üyemizin mağduriyetine yol açan bu sorun konusunda biran önce çözüm bekliyoruz" dedi. 

Tokat'ta 4 büyüklüğünde deprem İki dünya devi dört yıl sonra zarar açıkladı Şirketlerin gündeminde ilk madde alacakların kalitesi Kağıtta kapasite arttı, hurda açığı 3 milyon tona çıktı Prof. Dr. Naci Görür 5 yeri işaret etti: 'Büyük deprem olabilir'