Pırlantada "fiyat kandırmacası" iddiası

Mücevher uzmanları, alışveriş sitelerindeki "200 liraya pırlanta takı" reklamlarının kandırmaca olabileceği uyarısında bulunarak, dünyanın en değerli madenlerinden biri olan bu ürünlerin fiyatının en az 800 lira olduğunu bildirdi

Abone ol

BURSA - Mücevher uzmanları, internette bazı alışveriş sitelerindeki "200 liraya pırlanta takı" reklamlarının kandırmaca olabileceği uyarısında bulunarak, dünyanın en değerli madenlerinden biri olan bu maddeden yapılan ürünlerin fiyatının en az 800 lira olduğunu bildirdi. 

Bursa'da faaliyet gösteren bir mücevher firmasının satış sorumlusu Muammer Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pırlantanın, parlaklık, renk, berraklık ve büyüklük bakımından farklı fiyatlara satıldığını ancak bunun 200 lira düzeyinde olmasına imkan bulunmadığını söyledi. 

Pırlanta ve elmasın çok özel madenler olduğunu bildiren Güner, "Dünyanın en değerli madeni altınla satıldığı için pırlantanın fiyatının 200 lira olması mümkün değil. 18 gram altın bir yüzükte kullanılan görünür büyüklükte bir pırlantanın en düşük fiyatı 800 liradan başlar" dedi. 

Güner, "4C" olarak adlandırılan "kesim (cut), renk (color), karat (carat), berraklık (clarity)" gibi özelliklerin, pırlantanın fiyatını doğrudan etkilediğini anlattı. 

Kesimin, madenin parlaklığı ve güzelliğini belirleyen en önemli faktör olduğuna dikkati çeken Güner, pırlantanın berrak, üzerinde leke bulunmayan, iyi renkte, görünebilir büyüklükte olması gerektiğini dile getirdi. 

Güner, iyi kesilmiş bir pırlantanın, aldığı ışığın önemli bir bölümünü tepesine yansıtarak göz kamaştırıcı bir parlaklık sağladığını kaydetti. 

Ortalama bir pırlanta yüzüğün fiyatının bin 200 liradan başladığını vurgulayan Güner, çok iyi bir yüzüğün 100 bin dolara hatta daha yüksek bir fiyata bile satılabileceği bilgisini verdi. 

"2-3 milyon dolara bile pırlanta takı var" 

Kentteki mücevher firmalarından birinin görevlisi Gökmen Mert ise pırlantanın doğal bir ürün olduğunu, taşın yerleştirdiği altının da değeri göz önüne alındığında bir pırlanta yüzük ya da küpe için 200 lira gibi düşük bir değer biçilmesini çok gerçekçi bulmadığını dile getirdi. 

Dünyada 2-3 milyon dolara bile pırlanta takı satılabildiğini kaydeden Mert, "En genci 900 milyon yıl yaşında, karbonun sarf kristalize olmuş hali pırlantanın 200 lira gibi çok ucuz fiyata satılması akla şüpheler getiriyor. Pırlantanın satışında üst sınır yok. Son fiyatını alıcı belirler ama başlangıç fiyatı 800-900 lira olabilir. Bunun altına inmek pırlantaya saygısızlık, müşteriyi de yanıltmaktır" diye konuştu. 

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor