Özel güvenlik istihdamında Avrupa ikincisiyiz
TOBB Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi Raporu'na göre, bin 500 güvenlik şirketi ve 250 bin çalışanla sektörde istihdam açısından Avrupa ikincisiyiz
Abone olANKARA - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) 2014 yılı Türkiye Özel Güvenlik Hizmetleri Meclisi Sektör Raporu'nda, Türkiye'nin bin 500 güvenlik şirketi ve yaklaşık 250 bin çalışanı ile istihdam açısından Avrupa'da ikinci sırada yer aldığı ancak Avrupa ile karşılaştırıldığında sektörün yıllık cirosunun düşük kaldığı belirtildi.
Rapordan derlenen bilgilere göre, özel güvenlik sektörü Avrupa Birliği ülkelerinde 50 bin şirket, 1,7 milyon çalışan ve 15 milyar avro yıllık gelir ile önemini her geçen gün artırırken, Türkiye'de sektörün yıllık cirosu 3 milyar dolar seviyesinde bulunuyor.
30 yılda yaklaşık yüzde 300 arttı
Dünyada kayıtlı özel güvenlik görevlisi sayısının son 30 yılda yaklaşık yüzde 300 artarak 20 milyona ulaştığının belirtildiği raporda, İngiltere'nin 220 bin kişi ile güvenlik sektöründe istihdam açısından Avrupa lideri olduğu kaydedildi.
Söz konusu raporda, Türkiye'nin bin 500 güvenlik şirketi ve yaklaşık 250 bin çalışanı ile İngiltere'den sonra en fazla özel güvenlik görevlisi istihdam eden ülke konumunda bulunduğu ve Emniyet Genel Müdürlüğü verilerine göre, ülkede özel güvenlik eğitimi veren kurum sayısının 743, kendi güvenliğini sağlamak üzere özel güvenlik izni alan yer sayısının ise 59 bin 158 olduğu ifade edildi.
Sorunlar ve çözüm önerileri
Sektörün sorunlarının da yer aldığı raporda, Türkiye'de, özel güvenlik elemanı sayısının çokluğuna rağmen düşük ücret politikası nedeniyle Avrupa ile karşılaştırıldığında sektörün yıllık cirosunun düşük kaldığı kaydedildi.
Raporda, ayrıca, personel maaşlarının standartların altında olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:
"Özel güvenlik görevlileri kamu güvenliğini tamamlayıcı mahiyette can ve mal güvenliği hizmeti üstlenmişlerdir. Önemli derecede yetki ve sorumluluk ile donatılmışlar ve eğitime tabi tutulmuşlardır. Vasıf sahibi olan ve ceza hukuku uygulamasında devlet memuru kabul edilen bu personelin aylık ücretleri standarda bağlanmalıdır."
Elektronik güvenlik sistemlerinin ithalatında ve yurt içi üretiminde herhangi bir standardın bulunmamasının da sektörün başlıca sorunları arasında gösterildiği raporda, gerekli mevzuat çalışması ile ithalat rejiminde kalite sağlanmasına yönelik standartların belirlenmesi ve yurt içinde bu standartlara uygun üretim için teşvik verilmesi gerektiği kaydedildi.
Güvenlik görevlilerinin çalışma koşullarının işvereninin istek ve arzularına bırakılmasının yanlışlığına işaret edilen raporda, "Toplumda 'hiç bir iş bulamazsan al bir sertifika güvenlik görevlisi ol' gibi genel bir kanı vardır. Dışarıda her yerde özel güvenlik görevlisiyle karşılaşmamız mümkündür. Karşılaştığımız görüntü özel güvenliğin imaj sorununu çok iyi açıklamakta, kıyafetlerdeki aşırı aksesuar ve güvenlik görevlisinin hal ve hareketleri olumsuz bir izlenim bırakmaktadır" değerlendirmesinde bulunuldu.