Otomobilde kredi devrimi başladı

Otomotiv satın alma sürecinde tüm alışkanlıkları değiştirecek BDDK tebliği yürürlüğe girdi. BDDK tebliği ile birlikte peşinatsız, 4 yılı aşan kredilerle otomobil satılamayacak

Abone ol

Gültekin KARA

İSTANBUL - Türkiye otomobil pazarında geçtiğimiz yıl 664 bin 655 adetlik binek araç satışıyla rekor kırılmıştı. Söz konusu rekorun ardındaki en önemli nedenlerin başında firmaların, finansman kuruluşlarının da desteği ile uyguladıkları kampanyalar geliyordu. 100 lira peşinatla, hatta hiç peşinatsız 72 aya kadar uzanan vadelerle otomobil satışı gerçekleştirildi.

Bu satışların içindeki ithalatın oranı yüzde 80’lere ulaşması ise ekonomi yönetimini rahatsız etti. Cari açık riski nedeniyle bir dizi tedbir almayı hedefleyen Ankara, tüketici kredilerini kullanıma sınır getirdi. 1 Şubat 2014 tarihi itibariyle hayata geçen bu tedbirlerle otomobil satın alımında tüm alışkanlıklar değişecek. Bugün bu tedbirlerin neler getireceğini ve tüketiciye nasıl yansıyacağını masaya yatırdık.

Önce Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun ilgili yönetmeliğine bir göz atalım.

“Tüketicilere, binek araç edinimi amacıyla kullandırılacak taşıt kredilerinde ve taşıt teminatlı kredilerde veya yapılacak finansal kiralama işlemlerinde, kredi tutarının taşıtın değerine oranı taşıtın nihai fatura değeri 50 bin Türk Lirası ve altında olanlar için yüzde 70'i aşamaz. Bu oran, nihai fatura değeri 50 bin Türk Lirasını aşan binek araçlarda, bedelin 50 bin Türk Lirasına kadar olan kısmı için yüzde 70, 50 bin Türk Lirasının üstünde olan kısım için yüzde 50 olarak uygulanır. İkinci el binek araçlarda taşıtın değerinin tespitinde kasko değeri esas alınır.”

“6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 57'nci maddesinin birinci fıkrasında tarif edilen konut finansmanı kapsamında kullandırılan krediler ile diğer gayrimenkul alımı amaçlı krediler hariç olmak üzere, tüketici kredilerinin vadesi 36 ayı, taşıt kredileri ile taşıt teminatlı kredilerin vadesi 48 ayı aşamaz.”

Bu tebliği ile neler değişecek. Yönetmelikle birlikte kullanılabilecek kredi miktarı yaklaşık 22 bin lira olacak. Bir başka deyişle bu aracı almak isteyen tüketicinin yaklaşık 10 bin TL bir peşinat vermesi gerekecek.  Pazarda asıl sıkıntı ise tebliğin ikinci cümlesiyle açıklanan kısımdan yaşanacak. Gerek yılbaşında devreye giren ÖTV artışı, gerekse Euro kurlarının fiyatlara yansımasıyla birlikte otomobil pazarındaki araç fiyatlarında önemli oranda zam yapılmış durumda.
 
İkinci el etkilenecek

Bir diğer etkisi ise ikinci elde yaşanacak. Sıfır araçların fiyatlarının yükselmesi ile birlikte ikinci elde de otomobil fiyatları artacak. Burada kasko değerleri anlık fiyat artışlarının gerisinde kaldığı için kredi kullanımında sıkıntılar yaşanabilir.
 
50 bin liranın 50 bin liranın üstü daha zor

Tüketiciler, fiyatı 50 bin lirayı aşan bir araç aldığında peşinat ciddi oranda artacak. Örneğin 72 bin 200 lira etiket fiyatı olan Corolla’yı alan bir tüketicinin kullanabileceği maksimum kredi 46 bin 100 lirayı geçemeyecek. Bu durum 100 lira peşinatla altı ay ödeme erteleyen Toyota’nın satış stratejilerini etkileyecek.

Linea için 10 bin peşin lazım Yeni yönetmeliğin devreye girmesiyle birlikte geçtiğimiz yılın en çok satan otomobili olan Fiat Linea Classic için yaklaşık 10 bin lira peşin para ödenmesi gerekiyor. Liste fiyatı 35 bin 50 lira olan otomobili almak isteyen bir tüketici, tebliği gereği otomobili alırken maksimum 24 bin 535 lira kredi kullanabilecek.

Elon Musk: İngiltere zalim bir polis devleti Bahçeli'den son dakika Ahmet Türk açıklaması İstanbul Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yangın Deniz Akkaya hakkında gözaltı kararı Tüketici tüketmiyor, tükeniyor