Ofis ve lojistik büyüyor, turizmde 'kısmi' düşüş var

Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü Raporu'na göre bu yılın ilk çeyreğinde ofis ve lojistik sektörleri büyürken, turizmde ise 'kısmi' düşüş yaşandı.

Abone ol

JLL Türkiye'nin perakende, ofis piyasası ve lojistik sektörünü ele alan Türkiye Ticari Gayrimenkul Pazarı Görünümü İlk Çeyrek Raporu yayınladı. Raporda ofis ve lojistik sektörlerindeki arzın arttığı tespit edilirken, Türkiye'deki alışveriş merkezi arzının 375 merkezde 11.2 milyon metrekareyi koruduğu belirtildi.

Rapora göre İstanbul'daki A sınıfı ofis arzı, bir yıl öncesine göre 500 bin metrekare artarak 4.9 milyon metrekaye ulaştı. Anadolu yakası, yeni projelerin yüzde 67'sine ev sahipliği yaparken, kiralama işlemlerindeki düşüş eğilimi bu yılın ilk çeyreğinde de devam etti. İstanbul özelinde, turizmde 'Kısmi' düşüş yaşanırken, AVM arzı 11.2 milyon metrekare olarak hesaplandı.

JLL'nin ilk çeyrek raporuna göre İstanbul'daki A sınıf ofis arzı 4.4 milyon metrekareden 4.9 milyon metrekareye ulaştı. Çalışmaya göre Anadolu yakası, yeni projelerin yüzde 67'sine ev sahipliği yapıyor.

Kiralama işlemlerinde geçtiğimiz 2 yıldaki düşüş trendi ise 1. Çeyrek 2017'de de kendini göstermeye devam etti. Rapora göre talep daralmasının yanı sıra önemli sayıdaki yeni ofisin pazara girmesi boşluk oranını artırırken, birincil kirada adım adım düşüşe neden oldu.

Lojistik arzında artış var

JLL'nin raporunda, hemen her iş kolu için kritik öneme sahip olan lojistik sektörü de mercek altına alındı. Buna göre, İstanbul ve Kocaeli alt pazarlarındaki toplam lojistik arzı geçen yılın ilk çeyreğine göre 587 bin metrekare artarak 9.3 milyon metrekareye ulaştı. Azalan işlem hacminin birincil kira ve birincil getiriye olumsuz yansıması 2017'nin ilk çeyreğinde de kendini gösterdi. Ancak 2016'nın ilk çeyreğine göre yüzde 15 oranında daha yüksek (287,000 m2) lojistik kiralama işleminin gerçekleştiği tespit edildi.

Perakendeciler 2017'de seçici davranmaya devam edecek

2017'nin ilk çeyreği itibariyle alışveriş merkezi arzı 375 merkezde 11.2 milyon metrekare olarak kayıt altına alındı. İstanbul ise, yüzde 37 toplam kiralanabilir alan payı ile AVM arzında lider durumda. JLL Türkiye'ye göre ekonomik koşullar ve siyasi belirsizlikler perakendecileri yeni mağaza açma konusunda daha seçici davranmaya itiyor. Bunun yanı sıra, perakendecilerin durumu birincil kira seviyelerinde önemli bir düşüşe yol açıyor.

Turizmde 'kısmi' düşüş

Raporda, İstanbul özelindeki turizm verileri de paylaşıldı. Buna göre 2017 Ocak - Şubat döneminde İstanbul'a gelen toplam yabancı ziyaretçi sayısı bir yıl öncesine göre yüzde 16, gelen yolcu sayısı ise yüzde 9 oranında düşüş kaydetti. İstanbul'daki otellerde bu yılın ilk iki ayındaki doluluk oranı, bir yıl öncesine göre yüzde 4'lük düşüş gösterirken, günlük oda fiyatları da bu düşüş paralelinde yüzde 25.3 oranında geriledi.

Tüketici tüketmiyor, tükeniyor 2 bin 667 projeye 2,2 trilyon lira yatırım A Milli Erkek Basketbol Takımı finale kaldı Erdoğan'dan İstanbul Sözleşmesi açıklaması: Hiçbir anlamı yok Adalet Bakanı Tunç'tan kadına şiddete karşı 'sıfır tolerans' mesajı